Je mnoho bufetov a prevádzok, ktoré túto klasickú dobrotu zaradili do svojho repertoáru. Jedny sú verní langošom dlhé desaťročia, iní objavujú jeho chute až teraz. Každopádne, spolu s hot-dogom patrí azda k najtradičnejším bratislavským nesladkým dobrotám. Vedeli ste, že langoš má pôvod v Maďarsku, kde to bola kedysi smažená placky z kysnutého cesta?
Nie je však langoš ako langoš
Tak ako pri každom pokrme, ktorý sa dá ľahko porovnať, pretože ho ponúka veľa prevádzok, aj pri langoši sa dá v Bratislave natrafiť na poctivé a tie "komerčné", ktoré majú za cieľ čo najnižšie náklady. Prečo je tomu tak a v čom sa líši poctivý langoš od "mastnej handry" sme sa porozprávali s majiteľom malej prevádzky na Trhovisku Žilinská Branislavom Chocholom.
Ako si sa dostal od účtovníctva k langošom. To nie je úplne príbuzné hobby...
Moje klasické živobytie sa skladá z viacerých častí a popri práci účtovníka som hľadal niečo úplne odlišné. Zhodou okolností sa mi vlani pritrafila do cesty možnosť zaobstarať si výhodne pojazdný karavan a bolo rozhodnuté.
Ale prečo langoše?
Lebo som na nich vyrastal a aj dnes si často zájdem na nejaký, ak je poblíž. No, bohužiaľ, s ich kvalitou to v našom meste ide dolu vodou a tak som si povedal, že prinavrátim tomuto "remeslu" poctivosť a tú pravú chuť. Spravil som si veľký bratislavský prieskum, čiže zjedol som asi 15 langošov v rôznych prevádzkach, aby som vedel porovnať. Zároveň som sledoval, ako to kto robí. Úprimne, niekedy mi bolo do plaču, ako sa k tomu predajcovia stavajú. Za každú cenu znižovať náklady sa nedá. Potom výrazne padá aj chuť a kvalita výrobku.
Ako teda spoznáme naozaj kvalitný langoš, aký robí Langošáreň u Klárky?
Tak ako pri všetkých výrobkoch, v prvom rade je to o surovinách. Čítal som vo vašich novinách v minulom čísle o historickej cukrárni Konditorei Kormuth na Sedlárskej ulici, kde popisovali, že pečú z najkvalitnejších surovín, do zmrzliny dávajú veľa ovocia a pod. A presne v tom je rozdiel. Tiež si dávame záležať na surovinách, nekupujeme napríklad hocijakú múku, mlieko, či smotanu. A dokonca sa nám darí držať aj cenu pomerne nízko. Pretože to robíme so srdcom.
Podľa čoho poznať langoš, ktorému by sme sa mali radšej vyhnúť?
Napríklad si všímajte, či zväčší langoš svoj priemer v porovnaní s priemerom, ako keď ho vkladali do oleja. Ak zásadne zväčší, je plný a napitý oleja. To znamená, že použili lacné suroviny, aby znížili výrobné náklady. My sme merali naše langoše a takú veľkosť, akú do oleja vložíme, takú aj vytiahneme. A to len vďaka tomu, že dokážeme použitými surovinami pri výrobe a miesení pripraviť cesto tak, aby neabsorbovalo do seba ďalší olej. O prísadách akými sú syr alebo kečup sa ani nebudem vyjadrovať, všetci vedia, že sa dá kúpiť vo veľkoobchode litrové balenie kečupu za pár centov alebo použiť kvalitný kečup s vysokým podielom paradajok. A touto cestou ideme my.
Kde Vás nájdeme počas leta?
Sme na trhovisku na Žilinskej ulici, aj keď musím priznať, že radšej by sme boli niekde na kúpalisku, kde to žije. Trhovisko je v lete mŕtve a chodia iba naši stáli zákazníci. Napríklad jedna pani pravidelne berie 20 ks langošov rodine do Rakúska. Takže trochu z nadsázkou sa dá povedať, že expandujeme aj za hranice. Možno nás raz uvidíte na Mariahilfer Straße vo Viedni.
(pk, foto Langošáreň u Klárky)
Aktuálne dianie 23. apríl 2025 – 5096×
Delikateso "dobroty" vo vyše 40 predajniach a už aj na e-shopeAktuálne dianie 25. apríl 2025 – 250×
Deti z Petržalky úspešne zabojovali proti znečistenému ovzdušiuAktuálne dianie 25. apríl 2025 – 176×
Primátor udelil výnimočným osobnostiam Cenu primátora