Aktuálne dianie 28. február 2018

Potraviny nikde v Únii nedražejú tak rýchlo ako na Slovensku


Na Slovensku si spotrebitelia v januári 2018 priplatili za potraviny a nealkoholické nápoje medziročne viac o 6,8 percent.

Jedná sa tak o najvýraznejšie zdražovanie v rámci celej EÚ, a to už tretí mesiac po sebe.

Najviac si pritom Slováci priplácajú za vajcia a maslo. Naopak, aj v úvode roka 2018 sa na pultoch v obchodoch predával lacnejší cukor.

Vyplýva to z aktuálnej analýzy Slovenského farmárskeho družstva (SFD), vypracovanej na základe údajov Eurostatu.

Slovensko tak už tretí mesiac po sebe zaznamenáva nelichotivé prvenstvo.

Medziročný nárast cien o 6,8 percenta je najvýraznejší v rámci celej EÚ. V januári sa za SR umiestnilo Estónsko (5,6 percent) nasledované všetkými našimi susedmi z V4, teda Českou republikou (4,5 percent), Maďarskom (4,5 percent) a Poľskom (4,1 percent).

V Európskej únii ako celku sa ceny potravín a nealkoholických nápojov zvýšili o 2,2 percenta, v eurozóne o 1,7 percent.

Naopak, zlacňovanie potravín pocítili obyvatelia Grécka (o 1,0 percento), Írska (o 1,6 percenta) a Cypru (o 4,4 percenta).

Drahšie najmä vajcia a maslo

V úvode roka si Slováci podľa analýzy siahli hlbšie do vrecka najmä kvôli vajciam, ktoré boli medziročne drahšie o 49,5 percenta.

Za maslo si spotrebitelia priplatili o takmer 37 percent viac ako pred rokom a drahšie nás vyšiel aj nákup ovocia, a to o vyše 18 percent v porovnaní s januárom 2017.

Naopak, za cukor platia zákazníci v obchodoch približne o 9 percent menej ako v úvode uplynulého kalendárneho roka.

Za drahšími vajcami stojí podľa analýzy SFD fipronilová kríza, za vyššími cenami masla a mliečnych výrobkov maslová či mliečna kríza.

„Za niektoré druhy ovocia si priplácame zase kvôli mrazom, ktoré nečakane udreli na jar 2017.

Cukor smerom nadol ťahá jeho prebytok v Európe, znásobený zrušením kvót v októbri 2017,“ priblížila Eva Sadovská, analytička SFD.

„V nasledujúcich mesiacoch očakávame na Slovensku tempo zdražovania potravín a nealkoholických nápojov na úrovni 6,5 až 7,0 percent.

Aj naďalej tak budeme patriť medzi tie ekonomiky EÚ, ktoré si za ne priplácajú medziročne najviac.

Kým v prípade vajec a masla očakávame v najbližších mesiacoch roka 2018 stabilizáciu cien, v prípade cukru sa domnievame, že jeho cena ešte poklesne,“ dodala Sadovská.

(euractiv/tasr)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter