Príprava občerstvenia zo surovín po dátume spotreby, potraviny neznámeho pôvodu či nevyhovujúca manipulácia so surovinami. Aj také nedostatky odhalili hygienici v zariadeniach stánkového a ambulantného predaja počas vlaňajších vianočných, respektíve mikulášskych trhov v Bratislavskom kraji. Na sociálnej sieti o tom informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.
Od 29. novembra do 16. decembra minulého roka vykonali 48 kontrol v 44 zariadeniach stánkového a ambulantného predaja. Počas nich zistili tiež odborníci chýbajúce označenie na potravinách či nevyhovujúcu prevádzkovú hygienu. "Uložených bolo osem blokových pokút v celkovej sume 1250 eur. A uložené boli aj štyri opatrenia na mieste v zmysle zákona o potravinách," spresnil RÚVZ.
Kontroly boli zamerané na prípravu, manipuláciu pokrmov a nápojov, vysledovateľnosť potravín, dátum spotreby a minimálnu trvanlivosť potravín či označovanie alergénov a prídavných látok. Nevyhla sa ani prevádzkovej hygiene, dodržiavaniu zásad pri skladovaní potravín a nápojov i osobnej hygieny zamestnancov. Súčasťou kontrol bol aj odber vzoriek na laboratórnu analýzu. Tie boli odobrané zo zemiakovej placky, klobásy do hot-dogu, pečenej klobásy i plnenej lokše.
TASR, foto: TASR
Aktuálne dianie 3. február 2023 – 271×
DPB napriek avizovaným zmenám v MHD nevylučuje ďalšie opatreniaAktuálne dianie 31. január 2023 – 222×
Škôlky v mestských častiach budú stáť od 50 do 90 eur mesačneAktuálne dianie 31. január 2023 – 202×
Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Bratislavskom kraji stúpla