Aktuálne dianie 11. apríl 2022

Čarovné a nepoznané gastro zákutia v srdci prírody


Posedieť si pri limonáde, káve, či nejakej dobrote po nenáročnej prechádzke, či cyklovýlete v Malých Karpatoch, môže padnúť každému vhod. Ak sa k tomu pridá jarný spev vtákov a zeleň všade navôkol, ide o zážitok na počkanie. Postupne odhalíme tajomstvá niekoľkých menej známych miest, ležiacich v priamom dotyku s prírodou, navyše ak si odmyslíme asi kilometer chôdze, sú takmer dostupné aj MHD.

 Lesné bistro Vážka (Marianka)

Sen manželov Natálie a Jaromíra Šultysovcov sa zhmotnil po viacerých rokoch odkladania v januári tohto roka. Nebyť pandémie, zrejme by už mali prvý rok prevádzky za sebou. „Najskôr to bol iba obchodík so starým francúzskym nábytkom a nádherným porcelánom, ďalšia zastávka bola Luxorka, kde sme v tomto štýle otvorili aj kaviareň, ktorú sme však boli nútení v roku 2017 zatvoriť. A tak sme si povedali, že prečo si sen o kaviarni nezrealizovať u nás doma - v lese. Aj napriek skutočne veľmi bizarným situáciám, sme ku koncu roku 2021 skolaudovali a získali všetky potrebné povolenia,“ priblížila Natália.

Priamo v srdci prírody pri Mariánskom potoku majú otvorené od piatku do nedele, no uvažujú postupne aj nad ostatnými dňami, záleží však na počasí. „Cez týždeň je náš priestor vhodný pre firemné porady, teambuildingy, semináre, školenia, či workhopy. Radi zorganizujeme aj narodeninové oslavy,“ dodáva.

Flexibilné menu a francúzsky nábytok v lese

Sú jednoducho iní. Nikto by v lese nečakal francúzsky nábytok či šansóny. Manželia sú nadšenci starých veci, recyklácie a vedia dávať druhú šancu veciam, ktoré by už dávno skončili… a preto je u nich bežné, že kávu si vychutnáte v šálke Villeroy & Boch alebo Limoges. Niektoré ich stoly a stoličky majú aj cez 100 rokov.



Ich menu je flexibilné, má to byť nejaké prekvapenie a nikdy nie rovnaké. Zameriavajú sa iba na lokálne produkty a minimalizujú odpad. Ponúkajú lokálne bylinkové čaje Bylinky z Marianky, bylinkové a ovocné limonády od rovnakej značky. „Obaja s manželom máme baristický kurz,,takže u nás si  môžete vychutnať perfektné espresso či cappucino,“ prezradila Natália.

Nechýbajú poctivé domáce polievky - jedna s mäsom a tá druhá vždy vegánska. Domáci kváskový chlebík, domáce nátierky z ich produkcie (francúzsky rillets, pullet pork, cesnaková, 100% ovčia). Skoro všetky produkty, ktoré tam nájdete sú zo Slovenska a teda pivo - naša vlajková loď, je nádherný pivorar Zichovec a Albrecht. Z Talianska majú v ponuke pravé čapované prossecco. Koláčiky im dodáva Cakewalkers, ktorí pečú tie najlepšie koláčiky, aké sme kedy ochutnali.



Od mája bude vonku pripravený vonkajší a verejný gril a ohnisko, ktoré vybudovali pri bistre. Všetko potrebné na opekačku sa dá nakúpiť priamo tam - jelenie špekáčky, jelenie burgre, šaláty, dresingy. Netreba si priniesť nič.

 

Bufet na Plácku (Záhorská Bystrica)

 Bufet na Plácku poznajú miestni obyvatelia už roky, nakoľko je to miesto spojené so známou Poľovníckou chatou. V súčasnej dobe však toto miesto zažíva v rukách nových prevádzkarov oživenie a tak láka do svojho areálu už nielen miestnych obyvateľov.

„O bufet sa staráme od roku 2020, práve od doby, kedy sa tu rozmohla pandémia, čiže naše plány sme museli trochu korigovať. Je to rodinný podnik a nápad prevádzkovať ho vznikol postupne. V blízkosti máme záhradu a chodievali sme často okolo. Zdalo sa nám to krásne, ale nevyužité a spustnuté,“ uvádza vždy usmievavá pani prevádzkarka Alenka.

Na Plácku ja krásne miesto v prírode dostupné autom, ale aj z lesa po turistických, alebo cyklotrasách. Navyše, vonkajšia poľovnícka a lukostrelecká strelnica dodáva tomuto miestu špecifickú črtu. Samozrejme, strelecké súťaže sú iba niekoľkokrát v roku a nijako nezasahujú do pohody, ktorá tu denne vládne.  Veľký priestor je tu aj pre rôzne rodinné akcie, svadby, ale aj firemné stretnutia na voľnom priestranstve alebo pod stanom, pódium pre menšie hudobné alebo divadelné predstavenia, detské ihrisko, vonkajšie terasy, altánky, ohniská, kamenný gril, lúka zaliata slniečkom, ale aj príjemné posedenie v chate pri krbe.

Bufet má letné a zimné otváracie doby. Od apríla je bufet otvorený od stredy do nedele. Cez víkendy od 10 – 22 hod., v piatok od 15 – 22 hod, stredu a štvrtok od 15 – 20 hod.

Domáce šišky a langoše

Medzi špeciality patria práve víkendové jedlá. „Robíme vynikajúce langoše a langošové vrkoče, tzv. Milkoče, ktoré vznikli práve tu na Plácku. Môžete ochutnať aj vždy čerstvé šišky alebo chutný arménsky šalátik, cigánsku pečienku v žemli a od mája aj pečeného hejka. Okrem týchto jedál tu nájdete aj všetky bufetové klasiky ako napríklad hot-dog, zemiakové placky, lokše, klobásky alebo domáce palacinky. Vždy od piatka do nedele si pochutnáte na poriadnej fazuľovici. Počas roka vždy vopred avizujeme aj varenie hovädzieho alebo divinového guláša v kotline priamo na terase,“ dodáva.

Čapujú staročeské chmelené pivá Lobkowicz Premium 12° a Ježek 10°, tiež aj Kofolu originál. V lete radler, alebo malinovky. 

 

(bak)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter