Aktuálne dianie 1. máj 2020

Bratislava: Parlamentný bufet funguje, hoci ostatní musia mať zatvorené


Slovenské gastro zomiera, hrozí veľké zatváranie a prepúšťanie. Iný meter však zodpovední zvolili v prípade parlamentného bufetu, ktorý navštevujú poslanci národnej rady. Jedlo totiž môžu zjesť v jeho priestoroch. Prečo je otvorený v tomto čase, nevedel ani hlavný hygienik po tom, ako ho na to upozornila redaktorka TV JOJ. Link je tu

Reštaurácie a kaviarne opätovne prosia vládu o pomoc s nájmami a o rýchlejšie uvoľňovanie ekonomiky. Po výzve slovenských gastronómov na riešenie problémov nariadením vlády uzatvorených prevádzok sa v prospech veci takmer nič nepohlo, a aj sľuby, ktoré vyzerali ako hotová vec, sa neplnia.

 „Sme relatívne veľká slovenská firma, žiadosti o pomoc s výplatami sme si podali kvalifikovane a včas. Sedem týždňov od zatvorenia našich podnikov nemáme na účte ani euro a blíži sa už tretí výplatný termín po zavretí prevádzok. To, že od začiatku krízy sme zatiaľ poslali na odvodoch štátu viac, ako je schválená, a k dnešnému dňu ani neuhradená, pomoc sa mi ani nechce komentovať,“ konštatuje Peter Štecko zo skupiny Medusa. 

Slovenskí gastronómovia preto opakovane vyzývajú politikov, aby urýchlene riešili škody spôsobené krízou ich podnikom.  

„Áno, chceme byť solidárni. Nie, nechceme, aby za nás niektoplatil všetky náklady. Ale nepodnikáme v super ziskovom segmente, kde by sme si vedeli vytvárať bohaté zásoby hotovosti a obrovské zisky. Nedávno schválený odklad nájomného pre nás, ani pre prenajímateľov, nič nerieši. Predlžuje agóniu a vyzerá to, že s nami niekto hrá o čas, aby sa na nás po otvorení  okienok a terás zabudlo“ pokračuje Branislav Franky Benian (Urban House, Velvet, Old Fashionend). 

Slovenské reštaurácie a kaviarne sú už dnes pripravené na prísne hygienické opatrenia a vyzývajú vládu SR, aby nečakala na ich krach a masové prepúšťanie. Navrhujú, aby zvážila rýchlejšie uvoľňovanie opatrení prijatých proti šíreniu vírusu. 

„Každý týždeň bez tržieb je ďalším klincom do našej rakvy. Predaj cez okienka vie uspokojiť minimálne množstvá zákazníkov a prináša prácu zlomkom pôvodných zamestnancov. Pre obrovskú časť slovenských gastropodnikov ani nie je možný. Na druhej strane, skoršie spustenie terás a vnútorných priestorov za rozumne stanovených hygienických podmienok môže štátnemu rozpočtu usporiť množstvo peňazí, ktoré by onedlho vyplácal nezamestnaným kuchárom a čašníkom. Už dnes vieme, že ani po uvoľnení opatrení nás nečaká prechádzka rajskou záhradou a  podniky plné solventných hostí. Bude to tvrdá práca s vystrašenými zákazníkmi, spomedzi ktorých mnohí posledné mesiace zarábali oveľa menej, ako boli zvyknutí. A samozrejme, so zahraničnými turistami v tejto sezóne rátať nemôžeme,“ dodáva Miroslav Masiarčin (Bistro St. Germain). 

Gastronómovia navrhujú, aby sa verejné stravovanie posunulo o jednu fázu smerom k budúco týždňovému 6. máju. A teda, aby terasy mohli byť otvorené už v nasledujúcej fáze a vnútorné priestory reštaurácií, ak všetko dobre pôjde, 20. mája 2020. 

„Slovenské gastro je v drvivej väčšine v slovenských rukách. Teraz je tu chvíľa, aby politici ukázali, ako vážne to myslia s podporu domácich malých a stredných podnikateľov,“ uzatvára Peter Štecko z Medusy.

 Slovenskí zástupcovia reštaurácií a kaviarní tiež ponúkajú pomoc pri zostavení pravidiel spustenia prevádzok tak, aby zdravie ich zamestnancov a zákazníkov bolo maximálne ochránené. 

Za slovenských gastronómov

 Branislav Franky Benian (Urban House, Velvet, Old Fashionend), Miroslav Masiarčin (Bistro St. Germain), Peter Štecko (Medusa)

 

(red)

Foto: Archív Br. Kuriér

 

1 komentár
ODPOVEDAŤ Ivan | 4. 5. 2020, 13:53

Je to poburujúce. Zase ide o ako češi hovoria lepšolidi.

Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter