Rozhovory z mesta 26. december 2017

Neviete si vybrať dobrú kaviareň? Nevšedný bedeker Simony Budinskej vám určite pomôže


S autorkou zaujímavej a nevšednej knižky - Top miesta na Slovensku s podtitulom Neobyčajný bedeker kaviarní a bistier, Simonou Budinskou, sme sa krátko porozprávali o okolnostiach jej vzniku a o všeličom inom. Knižku krstila nedávno v Ivanke pri Dunaji.

-Prečo práve tento druh knižky?

Pred štyrmi rokmi som hrou náhod založila gastronomický portál www.kavickari.sk, ktorý sa venuje primárne recenziám najzaujímavejších kaviarní, reštaurácií a hotelov.

Napriek tomu, že spočiatku sme sa sústredili viac na zahraničie, dnes je to z 95% práve Slovensko, v rámci ktorého objavujeme pre našich čitateľov krásne miesta.

Počas našich ciest sme prešli stovky podnikov a spoznali sme našu krajinu trochu iným spôsobom. Praktizovali sme vlastne gastro turistiku.

A práve na podporu tejto myšlienky a podporu šikovných Slovákov sme sa rozhodli, že pôjdeme aj do tlačenej formy a prinesieme Slovákom, ale aj zahraničným návštevníkom, pretože knižka je dvojjazyčná, to najzaujímavejšie z našej krajiny.

Vo forme neobyčajného bedekra. Okrem tipov na miesta v ňom nájdete aj recepty na skvelé dezerty, či rozhovory so zaujímavými osobnosťami - majiteľmi prevádzok.

-Kto budú jej čitatelia?

Čitateľmi budú pôžitkári, milovníci gastronómie, gurmáni, kaviarenskí povaľači, biznismeni, či mamičky s deťmi. Knižka je pre každého :)

-Povedzte jednu - dve príhody z procesu zbierania materiálov do knihy...

Príhod je na stovky. Väčšinou sa nám to spája s cestami, pretože každý z nás je z iného kraja Slovenska, aj keď sa prevažne všetci zdržiavame práve tu.

Vlastne len ja a moja kolegynka sme rodené Bratislavčanky, to však nemení situáciu na tom, že aj my cestujeme.

Cestujeme spolu, s našim redakčným psom Jimmym, ale niekedy ide aj môj syn Leonard, ktorý vlastne rastie v kaviarenskom ruchu.

V Bratislave presne vie, v ktorej kaviarni dostane balón - môže vydať svoj vlastný, detský bedeker :)

-V ktorom kraji sa kaviarne a bistrá vyberali najťažšie?

Práve Bratislavský kraj bolo pre nás najťažšie zostaviť, pretože za pár rokov sme sa skutočne vyšvihli a dokážeme konkurovať, ak nie predčiť západ, v rámci kaviarenskej kultúry.

Veľkú zásluhu na tom má kávová osveta, šikovní baristi, personál a v neposlednom rade aj uvedomelí majitelia.

Spolu s mojim tímom a odborníkmi z gastronomického sveta, sme však zostavili TOP z nášho mesta.

Niektoré prevádzky ostali tesne pred dverami, ale nie preto, že by boli nekvalitné, ale preto, že konkurencia bola obrovská.

Museli sme prihliadať aj na iné faktory, ako je napríklad interiér, marketing, či poloha, čo v iných krajoch nebolo až také primárne.

Máme tu kaviareň na vode, s luxusnou pražičkou, alebo kaviareň, ktorá je zároveň aj múzeum venované M. R. Štefánikovi, ale aj historickú cukráreň na ktorej sa roky pracovalo, takže jej interiér je vskutku ojedinelý.

-Rátate s reedíciami? Keďže po mesiacoch, či rokoch, môžu niektoré kaviarne zaniknúť..?

S reedíciami určite rátame, presne aj preto. Plánujeme aj dva veľmi príbuzné projekty :)

Kto všetko s vami spolupracoval na vzniku tejto knihy?

-Bol to primárne môj tím, ale aj rôzni odborníci zo sveta gastronómie, s ktorými už roky pracujeme :)

(rl)

Foto:Ondrej Bobek

O krste knižky sme písali tu.

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter