Tafelspitz s vývarom - suroviny na prípravu pre 4 osoby. Uvarte si s nami!
1,2 kg hovädzieho mäsa kvetovej špičky cca 500 g špikových kostí 2 červené mrkvy 2 žlté mrkvy 2 petržleny 1 zeler 1 pór 1 väčšia cibuľa 50 ml oleja 3 bobkové listy, 7 ks celého čierneho korenia 4 ks nového korenia štipka soli, pažítka, petržlenová vňať (na dochutenie).
Postup prípravy:
Hovädzie mäso a kosti dôkladne opláchneme a necháme odkvapkať. Vložíme ich do hrnca s vodou a privedieme do varu.
Následne stiahneme teplotu tak, aby sa voda nevarila, ale len jemne bublala. Cibuľu opražíme na panvici mierne do hneda.
Pridáme celé čierne a nové korenie, bobkový list, očistenú mrkvu, petržlen, pór, zeler a petržlenovú vňať.
Vyzrážanú penu na povrchu polievky odstránime naberačkou. Necháme na veľmi miernom ohni prebublať cca 3, hodiny, resp. pokiaľ nebude mäso úplne mäkké.
U nás v reštaurácii vkladáme hovädzie špikové kosti zhruba 10 minút pred dovarením do polievky.
Po uvarení mäso vyberieme a nakrájame ho na plátky hrubé ako prst. Mrkvu nakrájame na kolieska a vložíme ich späť do vývaru.
Vývar dochutíme soľou a korením, dozdobíme nakrájanou čerstvou pažítkou a podávame.
Ako prvý chod sa tradične podáva silný vývar so zeleninou a ako druhý špik, ku ktorému servírujeme dozlatista opečený chlieb.
Tretím chodom je hovädzie mäso z polievky, ku ktorému sa zvyknú podávať opečené viedenské zemiaky s cibuľou, dusený špenát na cesnaku, blanšírovaný kel, jablkový a žemľový chren a pažítkový dresing.
Zemiaky (príloha č. 1) suroviny na prípravu pre 4 osoby
3 - 4 väčšie zemiaky 1 menšia cibuľa 100 g masla soľ a čierne mleté korenie
Postup prípravy:
3 - 4 väčšie zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. čistíme ich a postrúhame na strúhači na hrubo.
Na rozpálenej panvici rozpustíme maslo a cibuľu, ktoré opečieme. Pridáme pretlačené zemiaky. solíme a okoreníme ich podľa chuti a opečieme do zlatista.
Špenát (príloha č. 2) suroviny na prípravu pre 4 osoby
500 g čerstvého listového špenátu 100 ml smotany na varenie 50 g masla 1-2 strúčiky cesnaku podľa chuti soľ a čierne mleté korenie
Postup prípravy
Na rozpálenom masle restujeme najemno nakrájaný cesnak. Pridáme doň čerstvé špenátové listy a ešte krátko restujeme.
Následne pridáme smotanu na varenie a všetko spolu podusíme cca 2 minúty. Nakoniec všetko dochutíme soľou a čiernym korením.
Žemľový chren (príloha č. 3) suroviny na prípravu pre 4 osoby
2 žemle z predošlého dňa 100 ml vývaru z polievky 100 ml šľahačky 10 g čerstvého strúhaného chrenu podľa chuti soľ
Postup prípravy
Pečivo nakrájame na kocky. Podlejeme ho vývarom a šľahačkou. Krátko povaríme a za stáleho miešania pridáme najemno nastrúhaný čerstvý chren.
Odstavíme a dochutíme soľou.
Jablkový chren (príloha č. 4) Suroviny na prípravu pre 4 osoby
2 ks väčších kyslejších jabĺk 30 g čerstvého chrenu 1 ks citrónu cukor podľa chuti
Postup prípravy Jablká nastrúhame na jemno a ihneď do nich pridáme citrónovú šťavu, aby nám nezhnedli.
Pridáme najemno nastrúhaný chren a cukor podľa chuti. Namiesto citróna môžeme použiť aj jablkový ocot.
Blanšírovaný kel (príloha č. 5) suroviny na prípravu pre 4 osoby
12 väčšieho kelu 200 ml smotany na varenie 100 ml vývaru z čerstvého Tafelspitzu 50 g hladkej múky, 50 g masla, muškátový oriešok, soľ a biele mleté korenie podľa chuti
Postup prípravy
V hrnci necháme zovrieť vodu. Následne do vriacej vody nakrátko vložíme kelové listy, ktoré sme zbavili hlúbov.
Po cca 1–2 minútach listy vyberieme a rýchlo opláchneme v ľadovej vode, aby si kel zachoval svoju chrumkavosť.
Schladené listy pokrájame na tenké prúžky. Na rozpálenom masle zľahka opražíme múku.
Zmes podlejeme vývarom a smotanou na varenie. Za stáleho miešania pridáme nakrájaný kel, soľ, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok podľa chuti.
Krátko povaríme, aby kel zostal chrumkavý.
Pažítkový dresing (príloha č. 6) suroviny na prípravu pre 4 osoby
20 ml jogurtu 30 g čerstvej pažítky 1 menší citrón soľ a biele korenie podľa chuti
Postup prípravy
Do jogurtu nakrájame čerstvú pažítku. Pridáme najemno nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z citróna.
Všetko zamiešame a podľa chuti pridáme soľ a mleté biele korenie.
ŽELÁME VÁM DOBRÚ CHUŤ!
(red, Flamender + foto)
Aktuálne dianie 3. máj 2025 – 5164×
Delikateso "dobroty" vo vyše 40 predajniach a už aj na e-shopeAktuálne dianie 28. apríl 2025 – 268×
Partizánska lúka je dostupnejšia všetkýmAktuálne dianie 5. máj 2025 – 151×
Cyklotrasou Jurava sa až do konca mája nepreveziete