Spotrebitelia už túto nedeľu nenakúpia. Na nariadenie krízového štábu zostanú zatvorené potraviny, drogérie, trafiky aj obchody s krmivom pre zvieratá.
Doma však ani v tento deň nezostanú slovenskí pekári. Kým predajné prevádzky budú mať posledný deň v týždni priestor na sanitárne opatrenia a oddych zamestnancov, pekárenské pece budú zapnuté.
„Legislatíva nám nariaďuje, kedy má byť do predajní dodané čerstvé pečivo.
V prípade chleba maximálne do 24 hodín od upečenia, v prípade pečiva, ako sú napríklad rožky či kaizerky, do 12 hodín od upečenia.
Z toho vyplýva, že v sobotu ráno pekári ešte pečú na rozvozy určené daný deň a v nedeľu idú opäť do práce, aby spotrebitelia našli na pultoch pečivo v pondelok ráno,“ uvádza Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Zväz pripomína, že slovenskí pekári tak aj naďalej zostávajú v nasadení 7 dní v týždni, aby dokázali do obchodov dodať potrebné množstvo chleba a pečiva, po ktorom sa v čase šíriaceho sa koronavírusu zvýšil dopyt.
V prvých dňoch vládou nariadenej karantény najmä stredne veľkí a priemyselní pekári zaznamenali v priemere 40-percentný nárast dopytu, aktuálne sa zvýšený dopyt ustálil na hranici v priemere 5 - 10 percent.
Zvýšený dopyt sa však netýka menších pekární v regiónoch Slovenska. V dôsledku zatvorenia škôl a siete HORECA, ktoré sú veľmi významnou súčasťou portfólia zákazníkov menších remeselných pekární, zaznamenávajú títo pekári pokles.
Veľmi významnou postihnutou skupinou nášho zväzu sú aj cukrári, z ktorých niektorí museli úplne obmedziť svoju výrobu. Na túto skupinu pekárov bude podľa zväzu negatívne dopadať aj zatvorenie obchodov v nedeľu.
Tým, že pekári začínajú piecť práve v posledný deň v týždni, vedia vo vlastných predajniach, a to najmä v poobedných nedeľných hodinách, svojim zákazníkom predávať čerstvo upečený tovar.
Čiže aj napriek tomu, že pečivo bude čerstvo upečené, zákazníci si ho nebudú môcť v týchto malých lokálnych pekárskych predajniach, či skôr okienkových výdajniach, kúpiť.
„Práve kvôli neustálym zmenám a turbulenciám na súčasnom trhu musím vyzdvihnúť prácu pekárenských spoločností, ktoré dokázali vo veľmi krátkom čase reflektovať na meniaci sa dopyt a požiadavky trhu.
Všetci zamestnanci tvrdo pracujú, ja si ich za to veľmi vážim a považujem ich a skutočných hrdinov, ktorých prácu málokto vidí.
Uvedomujú si vážnosť celej situácie spojenej s rozšírením ochorenia COVID-19 na Slovensku. Aj oni každým dňom ukazujú svoju zodpovednosť a solidaritu,“ pripomína Tatiana Lopúchová, predsedníčka zväzu pekárov.
Zväz zastupuje približne 9-tisíc zamestnancov pekárenského sektora naprieč malými, strednými i priemyselnými pekárňami na celom Slovensku.
Takmer všetky pekárenské prevádzky budú podľa informácií zväzu pracovať v nezmenenom, sedemdňovom režime.
(red)
Ilustr. Foto: Archív/tasr
Pekári vždy pracovali v noci. Za mladi, keď sme sa nad ránom vracali z baru stačilo zaklopať na okno pekárne a mali sme čerstvé ( teplé ) rožky., ich vôňa sa šírila po celej Bottovej ul. v Žiline
Ako super pochváľme ich, zatlieskajme, ale pracovali tak aj pred rokom, nie je to trochu populistické dnes??? Návrh: radšej im páni poslanci nejako zvýšte platy, z tlieskania si hypotéku nezaplatia.
Pekári tak pracuju vždy a celý rok
Suhlasim s Dušanom
Ďakujeme
Veľká vďaka ✌️
Aktuálne dianie 27. jún 2025 – 6414×
Delikateso "dobroty" vo vyše 40 predajniach a už aj na e-shopeAktuálne dianie 20. jún 2025 – 344×
Bratislavské kultúrne leto oslavuje 50 rokov. Začína sa koncertom v lesoparku a potrvá 72 dní