Vône a chute 7. február 2020

Vône a chute: Golden Garden v x-bionic® sphere: Zážitok z inej dimenzie


Prekvapenia bývajú všelijaké, nepríjemné aj príjemné. Niekedy dokážu byť dokonca priam ohromujúce a fantastické.

Najmä, ak ich skutočne nečakáte a odnášate si vďaka nim veľký zážitok. Takéto niečo krásne a zážitkové vás môže postretnúť napríklad v areáli veľkom 1 milión m2 , určenom na športové výkony a drinu.

Presne to je rozloha multifunkčného rezortu x-bionic® sphere v Šamoríne, kde nás okrem bohatého športového vyžitia prekvapila špičková gastronómia.

Návšteva slovenského olympijského tréningového centra, kde sa dá zlepšovať v 27 olympijských disciplínach, kde je k dispozícii 1 150 izieb rôznych úrovní, obrovské wellness centrum, kino, kde sedíte, alebo skôr oddychujete na Tuli vakoch, 2 bary či 4 reštaurácie, najlepšie končí večer, a to pri degustačnom menu v Golden Garden.

Reštaurácia Golden Garden alebo aj Zlatá záhrada azda nemohla dostať priliehavejšie meno. Stoly zdobia zlaté obrusy, podlaha a menšie pódia so stolmi sú podsvietené zlatým svetlom, otvára sa iba pri špeciálnych príležitostiach, ako sú pop up eventy, zážitková škola varenia či degustačné večere, kuchyni šéfuje zahraničím ostrieľaný a chuťou napredovať poháňaný Peter Gogaľ a steny zdobia neuveriteľne „bold“ sklené obrazy v teplých zlatisto-oranžových tónoch.

A čo by to bolo za záhradu, ak by tu nerástli kvety – v Golden Garden rastú kvety večné: sú súčasťou práve podsvietených sklených obrazov. Priestor opticky predeľuje presklená vitrína s vínom, ktorá vytvára v jednej menšej časti dokonalé súkromie. Golden Garden vás opantá svojou atmosférou – je intímna, no nie príliš tmavá, chýbajú tu okná, stále však máte čo sledovať, je priestranná, no zároveň útulná, nájdete tu okrúhle stoly pre viac ako 12 ľudí, ale aj romantické posedenie pre páry.

Dizajnéri a architekti sa o svoju záhradu skutočne vzorne starali. A tak v nej rozkvitla vznešená kvetina a pravidelne sa tu rodia tie najlepšie plody.  Základy kuchárskeho umenia si vybudoval v Prahe, neskôr pôsobil v bratislavskom Albrechte a Le Monde, potom zbieral skúsenosti po boku michelinského šéfkuchára v Londýne.

Okrem toho má za sebou medzizastávku vo Viedni, aby mohol zakotviť v Šamoríne. A čo môžete od neho očakávať? „Mám rád mix, nie úplný fusion, ale z každého niečo. Ale viac-menej je to európska gastronómia, od niečoho trošku: trošku Ázie, trošku Škandinávie, trošku Francúzska. Mám rád aj taliansku kuchyňu,“ načrtol svoju kulinársku víziu Peter Gogaľ.

Ak sme písali, že v reštaurácii Golden Garden žiadne okno nie je, trochu sme zavádzali. Jedno veľké okno tu naozaj je – nesledujete ním však areál x-bionic® sphere, ale dianie v kuchyni. Pozorovať dokonalú koordináciu kuchárov, trochu pripomínajúcu prácu včiel v úli, trochu akvabely vo vode, je fascinujúce.

Ak je Golden Garden zážitkovou reštauráciou, toto divadlo posúva úroveň zážitku do inej dimenzie. A to sa ešte nezačalo servírovať.  Ak by sme si mali pomôcť športovou terminológiou, počas degustačného menu súper na nás poriadne vybehol a prekvapil nás. Už predjedlo, terina z fois gras s perníkom a pomarančovým čatní nás okamžite dostala svojimi výraznými, hravými chuťami, ktoré na tanieri vytvorili dokonalú harmóniu.

Nasledovala espuma s jeruzalemského artičoku, filet z tresky Skrei s nakladanou mrkvou, makovým čipsom a omáčkou bleurre blanc, potom prišli kačacie prsia s nakladanou tapioccou, údenou repou, kvakou a cherry omáčkou. Na záver nás čakala nadpozemská sladká bodka: 3 variácie čokolády s banánovou zmrzlinou.

To všetko bolo starostlivo spárované so slovenskými vínami – kombinácia, ktorá nám priniesla neskrývanú a nefalšovanú radosť.

Šéfkuchár Peter Gogaľ sa rozhodol pre 4-chodové degustačné menu, ktoré bolo presne tak akurát: akurát sýte, akurát dlhé, akurát na to, aby sme mali chuť sa tam vrátiť. Niekoľkokrát. Ak by ste si radi užili podobný zážitok, degustačné menu bude v reštaurácii Golden Garden štandardom.

Najbližšie jedno také môžete vyskúšať už počas Valentína. Ak láska ide cez žalúdok, večera na tomto mieste dokáže spustiť lavínu vášní.

Text a foto: Tomáš Turek

Rubriku pripravuje portál Kavickari.sk Portál, ktorý ako prvý na Slovensku združuje skupinu gurmánov a pôžitkárov v jednom.

Vznikol z malej skupinky na facebooku, v rámci ktorej mohli fanúšikovia postovať fotografie a zážitky z kaviarní.

Projekt sa následne vyvinul do podoby online magazínu, ktorý prináša zaujímavé informácie zo sveta gastronómie.

Spoznajte s nami podniky, do ktorých sa oplatí ísť nielen v Bratislave, ale aj v blízkom okolí v novej rubrike, ktorú sme pripravili v spolupráci s Bratislavským kuriérom.

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter