Ak ste z tých, ktorí v Bratislave hľadajú netradičné gastronomické zážitky a prevádzky, Selaví vás určite osloví.
Snúbi sa tu história s prítomnosťou, profesionalita, výborné vína i zaujímavá kuchyňa,
ktorá vsadila na súlad modernosti a tradície z obdobia Rakúsko-Uhorska.
Súlad modernosti a tradície
Kuchyňa Selaví v sebe nesie prívlastky ako živelnosť, tradícia a autentickosť tvorby.
Miestna zelenina, bylinky a produkty výhradne od lokálnych dodávateľov zároveň dopĺňajú hlavné elementy,
ktoré sa odrážajú v prípravách všetkých pokrmov.
V reštaurácii a vínotéke Selaví môžete očakávať s ľahkosťou naservírovanú inovatívnu gastronómiu so zachovaním integrity miestnych oblastí,
ktorú podčiarkuje historický súlad modernosti a tradície.
Štyri ročné obdobia nám navyše poskytujú široký a pestrý výber čerstvých ingrediencií,
vďaka čomu sa paralelne a s nekonečným farbeným spektrom odrážajú v každom sezónnom menu reštaurácie.
Víno a jedlo pre Selaví znamenajú dve veľké „postavy“.
Musia sa medzi sebou rešpektovať
a iba dobré nastavenie medzi someliérom a šéfkuchárom dokáže vo výsledku vytvoriť želanú symbiózu.
V Selaví si môžete vybrať z viac ako 400 druhov vín – z rodinných a butikových vinárstiev zo Slovenska,
Moravy a regiónu bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie.
Z nich viete dokonca ochutnať aj formou „by the glass“ – t. j. po pohári. Erudovaný personál vám dokáže odporučiť víno podľa vašich preferencií.
Portfólio je vyskladané výhradne z oblastí bývalého Rakúsko-Uhorska, teda od Toskánska až po Tokaj.
Sezónne menu
Medzi tzv. malými jedlami nájdete domácu farmársku šunku, jemnú mäsovú paštétu s marmeládou,
či Maďarské „prosciutto“ z mangalice.
Objednať so môže ďalej z Tradičných špecialít. Medzi nimi sú Teľací paprikáš s krupicovými haluškami,
kohút na víne i bryndzové halušky s brzlíkom.
V ponuke sú aj steaky, či jedlá z čerstvých rýb v podobe Perkeltu z lokálnych rýb, či Treska Sous Vide.
Na Selaví tanieri nájdete variácie syrov, údeniny, paštétu, domáce lekváre a nakladanú zeleninu.
Stretnutie s médiami
Meno Urban má obrovský význam pre všetkých milovníkov vína, t. j. aj pre tím zo Selaví.
Legenda hovorí, že sa kedysi pred prenasledovateľmi ukryl vo vinici, čo mu zachránilo život.
Odvtedy je sv. Urban patrónom vinárov a vinohradníkov. Keďže Selaví si predovšetkým váži tradície,
tento vinársky sviatok oslávila novinárska obec 23. mája spoločne s nami, a to s kvalitným jedlom a so špičkovým vínom.
Počas večera predstavil šéfkuchár Selaví Jirka Zajíček pôvodom z Českej republiky 6-chodové degustačné menu zo sezónnych surovín,
z ktorého každý chod bol doplnený wine pairingom z vinárstva ViaJur. Riadenú degustáciu viedol priamo technológ Michal Rigan.
Koncept Selaví prenesený z Tatranskej Lomnice úspešne funguje v uliciach hlavného mesta už niekoľko mesiacov.
Kým pod Tatrami si návštevníci môžu vychutnať široké portfólio vín, lokálne šunky, údeniny alebo zakúpiť doplnkový tovar,
bratislavské Selaví je obohatené o špičkovú gastronómiu s wine pairingom, a s výberom z viac ako 200 druhov vín.
Filozofia Selaví Vás vtiahne až do 19. a začiatku 20. storočia, kedy si ľudia naplnili košíky dobrým jedlom,
naložili ich do veteránov a vychutnávali si pokoj úplne iným štýlom, než je tomu dnes, v uponáhľanej dobe 21. storočia.
„Aj v bratislavskom koncepte Selaví chceme návštevníkom sprostredkovať zážitok z každého dňa.
Už len samotný názov zvádza k vychutnaniu si daného okamihu. Selaví (C´est la vie) totiž v preklade znamená – To je život.
V pohodovej atmosfére si môžete dopriať skvelé vína zo špičkových, rodinných a butikových vinárstiev zo Slovenska,
Moravy a regiónu bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie.
Či už v Tatranskej Lomnici alebo v Bratislave, prostredie Selaví vždy dotvára veterán z prvorepublikovej doby,
ako kedysi, keď ľudia vyrazili so svojim veteránom na piknik, užiť si život a zabudnúť na všetky starosti,“
vysvetľuje PR špecialistka Selaví Zuzana Antalová.
Návštevníci majú v Selaví jednoducho možnosť zažiť znamenité zážitky, špičkovú kuchyňu, skvelé vína, uznávaných umelcov,
hudobníkov či divadelníkov, predstavenia vinárov, ktorí svojím talentom vedia pravidelne všetkých nadchnúť.
Reštaurácia vínotéka Selaví sa môže pochváliť vlastným vinárstvom ViaJur,
ktoré je postavené na silnom historickom odkaze rodu Pálffyovcov.
„Značka ViaJur je pokračovaním historického príbehu, ktorého hlavnou súčasťou je Pálffyovský kaštieľ vo Svätom Jure.
Na tomto mieste sa vinohradníci a vinári venovali výrobe už od 15. storočia, a tak pokračujeme v tradíciách,
ktoré boli v minulosti v tomto smere veľmi významné,” hovorí Antalová.
Samotné vinárstvo sa nachádza v historických pivniciach Pálffyovského kaštieľa a vinič vo Svätom Jure a v obci Farná.
Kuchyňa pod taktovkou českého šéfkuchára
Počas svojej kulinárskej tvorby verí svojim subjektívnym vnemom, nápadom, ktoré zároveň prenáša do vizuálnych a chuťových súvislostí.
Sám o sebe tvrdí, že má svoj svet, do ktorého nikto nevidí,
no viac za neho hovoria jeho autorské diela s myšlienkou a príchuťou hravosti.
Práve tieto prvky charakterizujú mozaiku kuchárskeho umenia českého šéfkuchára Jirku Zajíčka,
ktorý nakonfiguroval kuchyňu Selaví s inovatívnosťou,
no zároveň s odkazom na tradíciu. Keďže Selaví sa koncipuje na inovatívne variácie tradičnej, miestami až historickej kuchyne,
výber surovín vníma šéfkuchár ako najvyššiu prioritu.
Jirka Zajíček
Počas svojej kulinárskej tvorby verí svojim subjektívnym vnemom, nápadom,
ktoré zároveň prenáša do vizuálnych a chuťových súvislostí.
Sám o sebe tvrdí, že má svoj svet, do ktorého nikto nevidí,
no viac za neho hovoria jeho autorské diela s myšlienkou a príchuťou hravosti.
Práve tieto prvky charakterizujú mozaiku kuchárskeho umenia českého šéfkuchára Jirku Zajíčka,
ktorý nakonfiguroval kuchyňu Selaví s inovatívnosťou, no zároveň s odkazom na tradíciu.
Jeho osobným úsilím je práve to,
aby vám spoločne so svojím tímom odovzdal svoje kulinárske skúsenosti vyzdvihnuté modernými postupmi a špecifickým štýlom.
Vďaka tomu vám ich široké spektrum spojenia vína a gastronómie umožní prežitie vizuálneho a senzorického zážitku.
(red, selaví)
Foto: Selaví a Br.kuriér