Vône a chute 8. november 2019

Káva slovenskej pražiarne Zlaté zrnko sa zaradila medzi najlepšie na svete


Napriek tomu, že Slovensko nepatrí medzi popredné kávové krajiny, posledné roky zaznamenávame rastúci trend lokálnych pražiarní, ktoré sa poctivým výberom kvalitných kávových zŕn a precíznym pražením môžu zaradiť medzi najúspešnejšie vo svete.

Dôkazom toho je slovenská pražiareň Zlaté zrnko v Ivanke pri Dunaji, ktorá v minulom roku ako vôbec prvá u nás získala ocenenie Great Taste Awards. Tento rok bolo ocenených až 7 jej káv.

Podľa zakladateľa pražiarne Václava Faltusa, vďačia za úspech najmä zákazníkom, ktorí sú ochotní za kvalitnú, chutnú a najmä čerstvo praženú kávu zaplatiť viac.

Vďaka tomu pražiari môžu na Slovensko prinášať to najlepšie z kávového sveta. “Pražíme u nás kávy s pôvodom od farmárov, ale aj kávové zmesi namiešané podľa chutí zákazníkov.

Nakupujeme iba tie najlepšie kávy, čiže najdrahšie z každej krajiny, lebo vieme, že za ne dostali farmári zaplatené najviac, nakoľko sa im podarilo dopestovať výnimočnú úrodu,” hovorí.

Nájdete u nich kávy pôvodom z Kuby, Kostariky, Etiópie, Brazílie, Indonézie či Guatemaly. Kávové zmesi sú potom miešané z 6 až 9 káv tak, aby sa v každom období roku dosiahli rovnakú chuť. Na viaceré zmesi majú v pražiarni exkluzivitu a vyberajú tie, ktoré sú obľúbené po celom svete.

Medzi najlepšími na svete

V minulom roku získala ich káva Etiópia dve hviezdy, čo ju zaradilo medzi 30 najlepších káv v súťaži. V tomto roku získala ocenenie 2 hviezd najobľúbenejšia káva s pôvodom Cuba.

Ďalej 1 hviezdu získali kávové zmesi Mária a Oliver, pomenované podľa postáv zo Shakespearových hier, a kávy s pôvodom Brazília, Kolumbia “Víťazná” a Kostarika.

Ich Etiópia uspela tentokrát v kategórii filtrovanej kávy. “V roku 2019 sme sa tak stali najoceňovanejšou slovenskou pražiarňou kávy so 7 ocenenými kávami v kategórii espresso a ako prví máme ocenenie aj v kategórii filtrovanej kávy.

Toto ocenenie získavajú iba najlepšie potraviny na svete.”

Great Taste Awards udeľuje 500 členná odborná porota zložená z gastro kritikov, šéfkuchárov, reštauratérov, potravinárov, teda odborníkov v každej oceňovanej kategórii hodnotí vyše 12-tisíc produktov pomocou ochutnávok naslepo.

V prípade vynikajúceho produktu jemu pridelený zisk jednej hviezdy, v prípade výnimočných produktov postup ďalej pre možný zisk 2 alebo 3 hviezd.

Unikátny systém praženia

Za skvelou kávou stojí aj ich vlastný unikátny systém praženia. Začínali na malej požičanej pražičke orieškov a nasledujúce roky ho vylepšovali.

“Aj na základe viacerých školení v Taliansku, rád nemeckých aj slovenských odborníkov, nám nakoniec aj v samotných talianskych laboratóriách potvrdili, že naše praženie je kvalitné.

Nami napražená káva má menšiu pórovitosť vnútri zrna, vďaka čomu si dlhšie uchováva čerstvosť a je konzistnejšia pri mletí.

Tiež je v nej viac látky N-methylpyridium, ktorá pôsobí neutrálne na kyseliny v žalúdku, a preto je naša káva ľahšie stráviteľná,” hovorí hrdý majiteľ.

No nielen výber kávy a praženie, ale aj balenie je predmetom ich know-how, ich kávy totiž často cestujú.

Nielen na súťaže. “Nestačí kávu len správne vybrať, treba ju správne napražiť tak, ako je najvhodnejšie pre jej zloženie, vyzdvihnúť jej charakteristiky, nezakrývať chuťové profily a samozrejme nemožno zanedbať balenie.

Kávu treba zabaliť tak, aby bola pre spotrebiteľa hneď po jej otvorení, príjemná. Čiže aj pri balení dodržiavame presné termíny,” dodáva Faltus. Malá pražiareň z Ivanky pri Dunaji si postupne razí cestu aj na českom, nemeckom, talianskom či anglickom trhu.

Od IT v Taliansku po kávu doma

Václav Faltus sa v gastronómii, aj keď spočiatku nepriamo, pohybuje už 20 rokov. Podnikať začal už počas univerzitných štúdií IT v talianskej Bologni, založil niekoľko internetových portálov, vrátane jedného z prvých kulinárskych webov, recepty.sk.

Pod jeho krídla patrí aj hostingová služba nic.sk, ktorú po návrate na Slovensko rozširoval a dnes je z nej ôsma najväčšia firma v obore.

Otvoril si aj internetovú kaviareň,  začal poskytovať internet do domácností a firiem v okolí Ivanky pri Dunaji.

“Následne som otvoril internetový obchod s portálom rodinka.sk, začal som sa venovať predaju mobilného príslušenstva, ale aj vrecovaného asfaltu,” vymenúva s tým, že všetky skúsenosti nadobudnuté v úspešných, ale aj neúspešných projektoch nakoniec naplno rozvinul až v káve.

Tej sa začal venovať v roku 2015, opäť sa vrátil do Talianska a rozvinul tam nové vzťahy, vďaka ktorým dnes ponúka to najlepšie - vyše dvadsať druhov káv pražených na dvadsať rôznych spôsobov.

Každý zákazník si podľa jeho slov môže nájsť to svoje, dôležité je však vedieť, akú kávu uprednostňuje a ako si ju doma pripraví. Na každý spôsob prípravy je totiž iná káva a aj viacero chuťových profilov.

2 hviezdy Great Taste Awards - káva s pôvodom Cuba

Káva Zlaté Zrnko – Cuba má výrazné telo, čo ponúka znateľnú chuť kakaa a tabaku s náznakmi lieskových orechov v dlhej dochuti.

Pochádza z juhovýchodnej časti ostrova, z horského pásma Sierra Maestra. Je obľúbená nielen u mužov pre svoju horkastú tabakovú dochuť, ale aj u všetkých, ktorí ocenia horkastú kávu, ktorá sa vyníma spomedzi ostatných.

1 hviezda Great Taste Awards - kávové zmesi Mária a Oliver

Káva Zlaté Zrnko – Maria zastupuje ovocné spektrum zmesí 6 až 7 káv s pôvodom, 100% arabica.

Je príjemne ovocná s jemnou horkosťou v dochuti, vhodná pre kávových gurmánov. Veľkorysá ovocná acidita pripomínajúca chuť zrelých citrusových plodov, vítiť jemné korenie v sladkej medovej dochuti. V kapučíne uvoľňuje príjemné sladké náznaky zázvoru.

Zlaté Zrnko – Oliver je zmes 6 až 7 káv s pôvodom, 90% arabica a 10% robusta, vynikajúca v kapučíne.

Táto káva má výrazne konzistentné telo, obohatené o vône hrozienok, brusníc a černíc. Jej dochuť pripomína kávovú a sušienkovú zmrzlinu.

Prekvapí milovníkov káv výrazných chutí.
1 hviezda Great Taste Awards - káva s pôvodom Etiópia v kategórii filtrovanej kávy

Etiópia je káva s pôvodom, pochádza fariem v meste Yirga Chefe v oblasti Gedeo a rastie v 2000 m.n.m. Káva pripravená v espresse je veľmi dobre štruktúrovaná so silným telom a príjemnou kyslosťou.

Jej sladkosť pripomína zrelý melón s broskyňou a dochuť má zaujímavé náznaky ibišteka. Je to jedna z najkvalitnejších ovocných káv na svete, s bohatou a veľmi príjemnou ovocnosťou.

Vhodná aj na alternatívne prípravy.

(red)
Foto:Ondrej Bobek
Zdroj: Simona Budinská
2 komentáre
ODPOVEDAŤ Jozef | 19. 2. 2021, 19:54

Kde sa dá káva kúpiť?

ODPOVEDAŤ Patrik | 3. 6. 2020, 10:19

Vyskúšal som, ale viac na mňa zapôsobila táto Etiópia: https://simplecoffee.eu/kava/etiopska-kava-arabica/ Kubu som neskúšal, to by mohla byť lahoda

Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter