Šport 19. august 2018

V mestskom derby sa vo veľkom tlieskalo pri spomienke na Halenára


Dobrá vec priniesla veľký úspech! Po takmer dvanásťročnej prestávke nastúpili v súťažnom zápase 5. kola druhej ligy proti sebe futbalisti Interu Bratislava a FC Petržalka.

Mestské derby síce videla Stupava, kde sú žlto-čierni v exile, ale štadión s kapacitou zhruba tisíc miest napriek tomu praskal vo švíkoch.

Ľudia dokonca stáli aj okolo štadióna, keďže sa naň priamo nedostali. A spontánne tlieskal pri predzápasovej spomienke na bývalého hráča oboch klubov Juraja Halenára († 35).

Inter a Petržalka vyrobili pre tento duel špeciálnu sadu dresov s hráčovou podobizňou a menovkou. Keďže pravidlá nepovoľovali odohrať v nich aj samotný duel, hráči si ich obliekli len nakrátko pred úvodom.

O slávnostný výkop sa postaral syn Juraja Halenára, 4-ročný Nicolas, ktorému bude venovaný celý výťažok z dražby spomínaných dresov.

Historicky najlepšieho ligového strelca našli koncom júna, dva dni po jeho narodeninách, bez známok života v bratislavskom Vrakunskom lesoparku s bodno-reznými poraneniami. Okolnosti jeho smrti dodnes nie sú známe.

S myšlienkou uctiť si pamiatku Juraja práve v derby prišiel generálny manažér Petržalky Andrej

Kalina. „Takouto formou sme chceli vyjadriť rešpekt ikone nášho klubu,“ zdôraznil.

Po tomto akte sa obidve mužstvá s chuťou pustili do seba. Úvodné minúty patrili Petržalke, ale postupne sa čoraz viac presadzovali rýchlejší a mladší hráči Interu.

Po výbornej krídelnej akcii Issa dal v 15. min Svečula prvý gól. Hostia vyrovnali zásluhou pohotovej strely stopéra Sopúcha na začiatku druhého polčasu po nacvičenom signále z rohu.

Posledné slovo však mal nigérijský rýchlik Issa, ktorý z hranice šestnástky dal druhý a víťazný gól. Petržalke mohol zachrániť remízu Turčák, ale jeho strelu z pokutového kopu brankár Maťašovský chytil.

Jozef Barmoš patrí ku generácii futbalistov, ktorá sa na začiatku 80. rokov minulého storočia predstavila na svetovom i európskom šampionáte. Dres bratislavského Interu obliekal jedenásť sezón. Klubu zostal verný aj po tom, ako ukončil svoju slávnu futbalovú kariéru.

V súčasnosti vystupuje ako prezident klubu. ,,Myslím si, že sme asi hodinu boli futbalovejším tímom. Potom prevzala taktovku Petržalka, vyrovnala na 1:1 po štandardnej situácii z prvej možnosti, ktorú mala.

Dovtedy sme však mali tri veľké gólové príležitosti, žiaľ, využili sme iba prvú a ďalšie zostali nepremenené. V istých momentoch sa zdalo, že Petržalka má navrch, našťastie na nohy nás postavil krásny a ví ťazný gól Issa, spolu s brankárom Maťašovským boli našimi najlepšími hráčmi.

To som však ešte netušil, čo vyvedie pán rozhodca. K nariadenému pokutovému kopu proti nám sa nevyjadrujem, ale musím povedať, že rozhodca prehliadol evidentný útočný faul na Salátu. Nemala byť teda penalta, ale priamy kop pre nás.

Nepáčilo sa mi, ako bolo v závere vedené stretnutie zo strany rozhodcu. Derby úrovňou uspokojilo plný štadión, obidve mužstvá siahli na dno síl.

Bratislavská verejnosť a jeho činovníci azda pochopia, že keď až takto má vyzerať budúcnosť futbalu v našom hlavnom meste z hľadiska z infraštruktúry, tak potom je niečo z hnité v štáte dánskom ako sa hovorí,“ vraví J . Barmoš.

Kapitán domácich Jakub Šulc na hrote zvádzal tvrdé súboje s obrancami Petržalky. ,,Z prvého víťazstva v sezóne máme veľkú radosť a keďže sa zrodilo proti veľkému rivalovi a pred vypredaným štadiónom, tak naša spokojnosť je dvojnásobná.

Hra z našej strany nebola zlá, konečne sa aj športové šťastie priklonilo na našu stranu. Na rozdiel od Petržalky máme mladé a menej skúsené mužstvo.

Vyrovnali sme sa aj s týmto hendikepom, vo výbornej atmosfére sme doslova vydreli tri body. Majú pre nás veľkú cenu, verím, že ich potvrdíme aj v ďalšom zápase v Bardejove.“

Derby malo špeciálnu príchuť pre 39-ročného stopéra FC Petržalka Petra Petráša, ktorý novú sezónu začal v Interi, ale po dvoch odohraných kolách prestúpil na pravý breh Dunaja a vrátil sa do známeho prostredia.

,,Prvý polčas, ktorý bol z našej strany taký vlažný, sme doslova prespali. Dostali sme pomerne rýchly gól, domáci boli pri chuti a robili nám problémy. Po prestávke sme pridali, zaslúžene sme vyrovnali, žiaľ, v závere sme po našej ďalšej chybe inkasovali druhý gól.

V nadstavenom čase sme dostali veľkú šancu vyrovnať z pokutového kopu, Turčák však penaltu nepremenil. Aj taký býva futbal, nemáme sa na čo vyhovárať. Inter hral to, čo sme ča kali, rýchlo po zemi, kombinačne, loptu si jeho hráči dávajú do nohy.“

Peter Petráš v roku 2001 začal ligu hrávať v Interi, potom prestúpil do vtedajšej Artmedie Petržalka, pôsobil aj v Slovane, takže je už zvyknutý, že v derby nastupuje či už proti Interu, alebo proti Petržalke.

Peter Petráš

,,Je to tak, v každom klube, za ktorý hrám sa vždy snažím podať čo najlepší výkon. Mimochodom, v tejto sezóne sa II. liga ukazuje byť oveľa kvalitnejšia ako v minulej. Petržalka je nováčik, treba dať hlavy hore a ísť ďalej.“

 

Inter Bratislava - FC Petržalka 2:1 (1:0). Góly: 15. Svečula, 87. Issa - 51. Sopúch. Rozhodoval: Glova, ŽK: Christina, Šalata, Issa - Prekop, 900 divákov.

FK Inter Bratislava: Maťašovský – Šalata, Štrba, Tóth, Labuda (85. Sečkář) - Šulc, Gilian, Baldovský, Issa (89. Vlček) - Christina, Svečula (80. Olatunji).Tréner: Miroslav Jantek.

FC Petržalka: Valach – Hečko (88. Vecsei), P. Petráš, Sopúch, J. Nemec - Vician (46. Iván), Kavoň, Piroska, Turčák, Gašparovič - Prekop. Tréner: Balázs Borbély.

Milan Valko

Foto: Ján Luky

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter