Šport 26. február 2020

TENIS: Slováci o postup na finálový turnaj Davisovho pohára proti Česku na budúci týždeň v NTC


Kvarteto slovenských tenistov Andrej Martin, Norbert Gombos, Jozef Kovalík, Filip Polášek figuruje v nominácii na kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára proti Česku.

Meno piateho člena tímu oznámi slovenský kapitán Dominik Hrbatý pred žrebom. Hrať sa bude 6.-7. marca na antuke v bratislavskom NTC. Víťaz prestížneho derby postúpi do Madridu, kde bude 18 tímov 23.-29. novembra bojovať o cennú trofej.

Česi pricestujú do Bratislavy v najsilnejšom zložení s dvomi najlepšími singlistami Jiřím Veselým a Lukášom Rosolom. Okrem nich český kapitán Jaroslav Navrátil nominoval Víta Kopřivu, Zdenka Kolářa a talentovaného Jonáša Forejtka. Úvodné piatkové dvojhry odštartujú v AXA aréne o 16.00 h.

V sobotu od 17.30 h sú na programe štvorhra a ďalšie dva single. Hlavnou rozhodkyňou prvého vzájomného daviscupového súboja medzi Slovenskom a Českom bude Talianka Maria Cristina Barbaranová, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Nemec Nico Helwerth a Francúz Alexandre Juge.

Slováci by mali odštartovať prípravu na zápas s Českom vo štvrtok 27. februára, keď bude pripravený antukový center v AXA aréne. "Uvidíme, kedy sa naši hráči vrátia z turnajov. Andrej Martin s Jozefom Kovalíkom sú na antukovom podujatí ATP v čilskom Santiagu, Filip Polášek hrá debla na turnaji v Dubaji a Noro Gombos je na challengeri vo francúzskom Pau.

Do prípravy sa zapoja aj Filip Horanský s Lukášom Kleinom. Po dohode s Dominom Hrbatým sme sa rozhodli zatiaľ nominovať štvoricu hráčov. Piateho dodatočne nominujeme pred žrebom. V hre sú Martin Kližan i Igor Zelenay.

S Maťom sme komunikovali, bol zranený, no už sa cíti dobre. V Santiagu vyhral dva zápasy kvalifikácie a postúpil do hlavnej súťaže. Uvidíme, ako na tom bude," povedal tréner slovenského daviscupového tímu Tibor Tóth, ktorý na utorňajšej tlačovej konferencii zastupoval Hrbatého.

Podľa Tótha bude zápas s Českom veľmi vyrovnaný. "Česi postavili to najlepšie, čo majú. Bude to veľmi náročný duel, rozhodujúca môže byť štvorhra. Súboje s Českom majú vždy špeciálny náboj, či už ide o futbalové alebo hokejové zápolenia. Prvý vzájomný daviscupový duel nebude žiadna výnimka.

Bude tam viac emócií, no verím, že všetko prebehne v duchu fair play. Potešiteľné je, že naši hráči sú v dobrej forme. Andrej Martin bol v semifinále turnaja ATP v Cordobe, Noro Gombos vo štvrťfinále v Montpellieri, Filip Polášek v semifinále štvorhry na Australian Open a dobré výsledky dosiahol aj Jojo Kovalík."

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška dúfa, že českí fanúšikovia nebudú mať v hľadisku NTC prevahu. "Zo strany českých priaznivcov je o tento zápas veľký záujem. Na duel sa príde osobne pozrieť aj legendárny trojnásobný grandslamový šampión Jan Kodeš.

Zvláštne je, že s Českom sa v Davis Cupestretneme po prvý raz. Nenarazili sme na seba v rokoch 1998-2005, keď náš tím postúpil viackrát do štvrťfinále a zahral si aj vo finále. Verím, že diváci uvidia atraktívny zápas so šťastným koncom pre náš tím. Chalani majú veľkú motiváciu prebojovať sa na finálový turnaj v Madride medzi najlepších 18 tímov sveta."

(tasr)
Foto: Ján Luky
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter