Šport 8. február 2020

Tenis-Fed: Slovenky vedú po prvom dni nad Britkami 2:0, Kužmová zdolala Dartovú


Slovenské tenistky sú blízko k postupu na aprílový finálový turnaj Pohára federácie v Budapešti. Po úvodných dvojhrách kvalifikačného duelu svetovej skupiny totiž vedú na antuke v bratislavskom NTC nad Veľkou Britániou 2:0.

Kapitánovi fedcupového tímu Matejovi Liptákovi sa odvďačila za dôveru tým najlepším možným spôsobom. Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová podala v piatkovom dueli proti Heather Watsonovej sebavedomý výkon a britskej jednotke dovolila uhrať iba päť gemov.

V kľúčových momentoch ukázala na antuke v bratislavskom NTC veľkú mentálnu silu, odvrátila osem z deviatich brejkbalov súperky.

"Veľmi sa teším, že som po dlhom čase opäť vyhrala fedcupový zápas. Mám rada túto tímovú súťaž a veľmi som chcela pomôcť dievčatám. Nevedela som, čo od seba čakať a či nebudem nervózna, no zvládla som to.

K. Schmiedlová

Hrala som konštantne dobre počas celého stretnutia, bez výkyvov. Bol to jeden z mojich najlepších zápasov v Pohári federácie, možno ešte lepší ako ten v roku 2015 v Holandsku proti Kiki Bertensovej," uviedla Schmiedlová.

Slovenku počas celého zápasu držalo podanie: "Som veľmi spokojná s tým, ako som dnes servovala. Bolo dôležité, že som Watsonovú nepustila k jej nebezpečným returnom. S Heather sa dobre poznáme.

Mala som z nej trochu rešpekt, lebo vo Fed Cupe sa hráčky dokážu vyhecovať. Pomohlo mi to, že sa hralo na antuke a že som na nej dlho trénovala. Je super, že som dobrú formu z tréningov preniesla aj do zápasu."

O druhý piatkový bod pre slovenské farby sa zaslúžila tímová jednotka Viktória Kužmová, ktorá v dramatickom takmer trojhodinovom zápase zdolala britskú dvojku Hariett Dartovú 6:7 (3), 6:3, 7:5. Kužmová môže v sobotu v prípade víťazstva nad Heather Watsonovou spečatiť triumf tímu kapitána Mateja Liptáka.

V. Kužmová a kapitán tímu M. Lipták

V dueli medzi Kužmovou a Dartovou boli diváci od začiatku svedkami razantných výmen od základnej čiary. Britka sa nezľakla rebríčkovo vyššie postavenej súperky, hrala nebojácne a agresívne. Obe tenistky si suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 6:5 z pohľadu Slovenky.

V dvanástom geme sa Kužmová dostala k trom brejkbalom, ktoré boli zároveň setbalmi. Dartová ich však odvrátila a vynútila si tajbrejk. V jeho úvode viedla Kužmová 2:0, no Dartová následne otočila na 4:2 a tajbrejk sa stal jej korisťou. Za stavu 6:3 premenila po víťaznom bekhendovom longlajne hneď prvý setbal 

V druhom dejstve odvrátila Kužmová za stavu 2:3 tri brejkbaly, čo ju výrazne povzbudilo. V ďalšom geme po víťaznom bekhendovom krose po prvý raz v zápase zobrala súperke servis a naštrbila sebavedomie Britky.

Dartová znervóznela, v deviatom geme po dvoch dvojchybách opäť prišla o servis a na rad prišiel tretí set. Na jeho začiatku Slovenka na dvorci dominovala, vďaka rýchlej, útočnej hre dokázala Dartovú rozobrať. Po rýchlom brejku odskočila Britke na 3:0.

Dartová vzápätí požiadala o medical time out. Pauza jej pomohla, po troch dvojchybách Kužmovej znížila na 2:3, no v šiestom geme opäť stratila servis a Slovenka si po potvrdení brejku vybudovala náskok 5:2. Dartová však nezložila zbrane a v ďalších minútach vyrovnala na 5:5.

V deviatom geme odvrátila prvý mečbal, v desiatej hre ďalšie štyri. Koncovka však patrila Kužmovej, ktorá v dvanástom geme po víťaznom bekhende premenila v poradí šiesty mečbal. 
                  
      Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Pohára federácie:
      SLOVENSKO - Veľká Británia 2:0 po úvodných dvojhrách
      Anna Karolína Schmiedlová - Heather Watsonová 6:2, 6:3,
      Viktória Kužmová - Hariett Dartová 6:7 (3), 6:3, 7:5
      sobota: 16.00 Kužmová - Watsonová, Schmiedlová - Dartová
      Kužmová, Magdaléna Rybáriková - Naiktha Bainsová, Emma Raducanuová 

(TASR)
Foto: Ján Luky
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter