Šport 9. február 2020

Tenis-Fed:Slovenky postúpili na finálový turnaj v Budapešti, rozhodla Schmiedlová


Slovenské tenistky sa prebojovali na finálový turnaj Pohára federácie v Budapešti (14.-19. apríla). V kvalifikačnom dueli svetovej skupiny zdolali v Bratislave Veľkú Britániu 3:1.

O úvodný bod pre ostrovný tím sa na antuke v bratislavskom NTC zaslúžila britská jednotka Heather Watsonová po triumfe 6:0, 7:5 nad Rebeccou Šramkovou.

Tá v prvom sobotňajšom singli nahradila zdravotne indisponovanú líderku slovenského družstva Viktóriu Kužmovú.

Watsonová mala proti Šramkovej raketový štart. Po dvoch rýchlych brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a za 25 minút uštedrila Slovenke "kanára". Britka ťažila z kvalitného prvého podania, hrala rýchlo a presne.

R. Šramková

Šramková robila vo výmenách priveľa nevynútených chýb, pri mnohých loptičkách bola neskoro. V druhom dejstva Slovenka držala so súperkou krok, začal jej vychádzať obojručný bekhend po čiare. Za stavu 2:2 síce prišla o servis, no hneď vzápätí kontrovala rebrejkom a aj ďalší gem získala vo svoj prospech.

Koncovka však patrila Watsonovej. Za stavu 5:5 Britka zobrala Šramkovej podanie a v ďalšom geme premenila hneď prvý mečbal.

"O tom, že budem hrať namiesto Viki, som sa dozvedela dnes o pol jednej. V prvom sete som bola veľmi nervózna. Kapitán Matej Lipták mi hovoril, aby som sa tlačila do kurtu, no nedokázala som dobre riešiť herné situácie.

Druhý set bol iný, so súperkou som držala krok, no záver mi nevyšiel," uviedla v prvej reakcii pre RTVS Šramková, ktorá stále čaká na prvý domáci víťazný fedcupový zápas co dvojhre.

O rozhodujúci tretí bod sa na antuke v NTC zaslúžila Anna Karolína Schmiedlová, ktorá v súboji tímových dvojok zvíťazila nad Hariett Dartovou 7:5, 6:3.

Slovenky spoznajú svoje súperky na finálovom turnaji v utorok, keď je v Budapešti na programe žreb. Dvanásť družstiev rozdelia do štyroch trojčlenných skupín, do semifinále postúpia iba ich víťazi.

Účasť v Budapešti už majú okrem Slovenska istú vlaňajší fedcupoví finalisti Francúzsko s Austráliou, Česko ako držiteľ voľnej karty, domáce Maďarsko, Španielsko, Švajčiarsko, Nemecko a Belgicko.

Schmiedlová bola hlavnou strojkyňou slovenského triumfu nad Britkami, keď vyhrala obe dvojhry. Proti Dartovoej nastúpila s cieľom nadviazať na výborný výkon z piatkového zápasu proti Heather Watsonovej, v ktorom stratila iba päť gemov.

K. Schmiedlová

Slovenke vyšiel začiatok a vďaka brejku v šiestom geme viedla 4:2. Dartová však následne vyrovnala na 4:4. Britka hrala rovnako ako v súboji s Viktóriou Kužmovou odvážne, vychádzal jej obojručný bekhend po čiare. V koncovke setu však mala navrch Schmiedlová, ktorá hrala konštantne a vo výmenách robila menej nevynútených chýb.

V úvodnom geme druhého dejstva musela Schmiedlová tuho bojovať o svoj servis, odvrátila dva brejkbaly. To isté sa jej podarilo aj za stavu 1:1, keď otočila z 15:40. Pri vyrovnaní na zhodu mala šťastie, keď loptička z rakety Dartovej skončila milimetre za základnou čiarou.

Diváci sledovali v týchto momentoch výborný tenis, obe hráčky dávali do toho maximum. Schmiedlová borcovaná domácimi fanúšikmi predviedla za stavu 3:2 plejádu víťazných forhendov a zobrala Dartovej servis. Následne zvládla náročný gem na servise, v ktorom prehrávala 0:40 a po potvrdení brejku už dotiahla zápas do úspešného konca.

Za stavu 5:3 premenila pri vlastnom servise v poradí tretí mečbal.

      Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Pohára federácie:
      SLOVENSKO - Veľká Británia 3:1
      Anna Karolína Schmiedlová - Heather Watsonová 6:2, 6:3,
      Viktória Kužmová - Hariett Dartová 6:7 (3), 6:3, 7:5
      Rebecca Šramková - Watsonová 0:6, 5:7
      Schmiedlová - Dartová 7:5, 6:3

(TASR)
Foto: Ján Luky
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter