Šport 5. november 2018

SOV zostavil Juniorský olympijský tím, sú v ňom aj bratislavskí športovci


Slovenský olympijský výbor (SOV) zostavil Juniorský olympijský tím na rok 2019.

Dvadsať výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých dvanásť mesiacov podporí celkovou sumou 50.000 eur.

Zo 48 športovcov nominovaných jednotlivými zväzmi vybrala športová rada SOV dvadsať, ktorým každý mesiac počas jedného roka poskytne štipendium 200 eur.

Cieľ programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a pripraviť im vhodné podmienky.

SOV ich viacero rokov podporuje prostredníctvom svojich programov aj Nadácie SOV. Popri grantovom programe "Ukáž sa!", ktorý je zameraný na mládež vo veku od 12 do 18 rokov, pokračuje po vlaňajšej premiére aj Juniorský olympijský tím.

"Rozdiel je najmä v tom, že Juniorský tím je založený na výkone - dostanú sa do neho len najlepší z najlepších. Projekt Ukáž sa zohľadňuje aj sociálny aspekt žiadateľa," vysvetlil prezident SOV Anton Siekel.

Každý zväz mohol navrhnúť maximálne dvoch športovcov. Nominácie posúdili najprv športové oddelenie a potom športová rada, ktorá vybrala reprezentantov z letných i zimných odvetví.

Mená potvrdil výkonný výbor SOV: "Cesta k olympijským hrám je dlhá a pre športovca aj mimoriadne náročná.

V SOV si uvedomujeme, že naša priorita je podpora športovcov, najmä olympionikov. Práve preto pokračujeme so zostavovaním Juniorského olympijského tímu.

Opäť sme sa zamerali na mladých športovcov, ktorí majú najväčšie predpoklady dosahovať vynikajúce športové úspechy a našu krajinu raz budú reprezentovať na vrcholných podujatiach.

Týchto mládežníckych športovcov je nevyhnutné podchytiť si už dnes. Som presvedčený, že vytvorením Juniorského olympijského tímu sa nám to podarilo," povedal Siekel.

Hlavné kritérium pri výbere bola okrem dátumu narodenia od 1. januára 2000 medzinárodná úspešnosť na vrcholných podujatiach danej vekovej kategórie v období 29. septembra 2017 až 28. septembra 2018.

"Mladých športovcov nebudeme podporovať iba finančne. Naša snaha je aj ďalšia pomoc so športovou výživou či vzdelávaním.

Robíme tiež kroky, aby sa zlepšila ich mediálna prezentácia smerom k širokej verejnosti, aby ľudia vedeli aj o týchto mladých športových talentoch," uviedol športový riaditeľ SOV Roman Buček.

V tomto tíme figuruje osem mien, ktoré sa v ňom objavili už vlani:

Andrej Paulíny (atletika), Jessica Triebeľová (box), Vanesa Kocková (strelectvo), Nina Geršiová (džudo), Kristína Jesenská (triatlon), Nikola Seničová (vzpieranie), Zsuzsanna Molnár (zápasenie) a Samuel Jaroš (snoubording). Premiérovo si menovací dekrét prevzala Kristína Kvasňovská (synchronizované plávanie): "Je pre mňa veľká česť, že ma vybrali z môjho zväzu a potom aj zo všetkých športovcov.

Veľmi sa teším, je to naozaj veľká pocta. Dúfam, že nesklamem. Prostriedky použijem asi na prípravu, na súťažné plavky, možno aj na zaplatenie bazénov, nech máme kde trénovať nielen ja, ale celý tím."

Juniorský olympijský tím 2019:

Adi Gyurík (karate), Gabriela Briškárová (taekwondo), Vanesa Hocková (strelectvo), Samuel Jaroš (snoubording), Zsuzsanna Molnár (zápasenie), Sebastian Cabala (vzpieranie), Jessica Triebeľová (box), Romana Čisovská (tenis), Nikola Seničová (vzpieranie), Kristína Jesenská (triatlon), Zoja Zimnikovalová (karate), Štefan Michalička (cyklistika), Nina Geršiová (džudo), Andrej Paulíny (atletika), Emanuela Luknárová (kanoistika), Alex Barto (džudo), Kristína Kvasňovská (synchronizované plávanie), Katarína Pecsuková (kanoistika), Ľubomír Kubiš (atletika), Oliver Okuliar (hokej)

(TASR)
Foto: Ján Luky
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter