Šport 30. október 2019

Plávanie: Slovakia Swimming Cup bude v Györi pre alarmujúcu situáciu s bazénmi


Tretí ročník medzinárodného plaveckého mítingu Slovakia Swimming Cup sa bude konať od 1. do 3. novembra v maďarskom Györi.

Podujatie s kvalitnou účasťou bude jednou z posledných šancí splniť limity na decembrové ME v krátkom bazéne v Glasgowe.

Prvý ročník sa konal pred dvoma rokmi v Šamoríne, druhý pred rokom v Trenčíne. Tento rok sa jeden z najväčších mítingov, ktorého organizátorom je Slovenská plavecká federácia (SPF), prvýkrát uskutoční mimo územia SR.

"Veľmi si želáme organizovať na Slovensku veľké medzinárodné plavecké súťaže, žiaľ, v celej republike nejestvuje žiadny krytý bazén, ktorý by spĺňal predpísané kritériá FINA.

Nielen 50-metrový, ale ani 25-kový. Práve týmto podujatím chceme vyzvať kompetentných v našom štáte a informovať celú športovú verejnosť, aby si uvedomili, že neexistuje, aby na Slovensku v dnešnom čase nebol jeden vyhovujúci bazén.

My, keď nechceme iba plakať, musíme využiť výhodné ponuky susedných štátov, kde majú takýchto bazénov niekoľko. Iba pre informáciu, bazén pre dnešné medzinárodné mítingy musí mať desať dráh a k tomu ďalší minimálne 25-metrový vyplavovací bazén.

M. Hausnerová

Bez toho nepritiahneme plavecké esá a ani naši športovci nemajú základné podmienky pre súťaže. Možno tým niekoho naštartujeme k tomu, aby sa na Slovensku po vzore hokejistov, futbalistov začali stavať aj bazény, hoci skôr len jediný," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii v Bratislave prezident SPF Ivan Šulek, ktorý tiež potvrdil, že projekty na vybudovanie, resp. rekonštrukcie bazénov má federácia pripravené.

Problémom sú financie. "Patrí to do pozornosti ministerstiev školstva i zdravotníctva, strešnej organizácie športu SOŠV i mesta Bratislava.

Žiaľ, zatiaľ sa v koncepčných materiáloch uvedených inštitúcií s výstavbou bazénov neráta, čo by sa žiadalo prehodnotiť.

Je potrebné na Slovensku venovať zvýšenú pozornosť tejto infraštruktúre. My sme rokovali s inštitúciami, máme iba prísľuby, že sa tomu chcú venovať.

Dúfam, že minimálne po voľbách sa to začne aj reálnejšie riešiť," dodal Šulek. Situácia je alarmujúca, na Slovensku je šesť funkčných 50 metrových bazénov, z toho v Šali je momentálne uzavretý pre havarijnú situáciu.

"V Maďarsku sme dostali výborné podmienky od miestnych organizátorov. Z logistického hľadiska to bola najlepšia voľba.

Podarilo sa nám tiež zabezpečiť kvalitnú účasť," povedal pre TASR viceprezident SPF Rastislav Bielik o trojdňovom mítingu, na ktorom rozdelia aj finančné ceny vo výške takmer 10.000 eur.

B.Grznárová

Asistentka pre plávanie Bianca Grznárová pre TASR priblížila ďalšie podrobnosti: "Na Slovakia Swimming Cup 2019 budú štartovať kvalitní plavci zo šiestich krajín. Počet prihlášok prevyšuje 400 mien.

Okrem Slovenska i z ČR, Rakúska, Maďarska, Poľska a Malty. Česi rovnako ako my prídu s juniorskou i seniorskou reprezentáciou.

Našimi želiezkami v ohni budú mená ako Tomáš Klobučník, Rišo Nagy či Andrea Podmaníková. Dajú sa ešte plniť limity do Glasgowa.

Popoludní sa budú plávať rozplavby, popoludní semifinále a finále."

S. Lerchová, zľava R. Bielik

Na tlačovej konferencii zástupcovia SPF takisto odovzdali pamätné plakety trojici plavcov Silvia Lerchová, Rastislav Pavlík a Mária Hausnerová v kategórii Masters, ktorí tento rok Slovensko úspešne reprezentovali na MS v juhokórejskom Kwangdžu a dosiahli tam medailové umiestnenia.

(TASR)
Foto: Ján Luky
titulná fotka : Pavelka, Šulek, Grznárová, Bielik
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter