Šport 19. február 2018

Petržalský klub ŠŠK Bratislava vychováva dlhodobo európsku špičku v karate


V dňoch 2. - 4. februára 2018 sa v dejisku nedávnych olympijských hier, v ruskom Sochi, konali v poradí už 45. Majstrovstvá Európy juniorov a kadetov. Šampionátu sa zúčastnilo 965 pretekárov zo 44 krajín Európy. V olympijskom hodnotení krajín sme s medailovou bilanciou 1-2-3 skončili na celkovom 7. mieste.

Vo farbách národnej reprezentácie leteli do Sochi aj tréneri petržalského klubu Športovej školy karate Bratislava – Peter MACKO a Kristína MACKOVÁ, ktorí okrem aktívneho pôsobenia vo výprave Slovenského zväzu karate, viedli aj svojich klubových zverencov. Na majstrovstvá Európy sa z petržalského klubu ŠŠK Bratislava prebojovalo svojimi výkonmi celkovo 13 reprezentantov v 9 vekových a váhových kategóriách.

Cenný bronz si zo šampionátu priniesol Julian Enrik Smoliga (trénerka Kristína Macková), člen Národného športového centra (NŠC), ktorý v konkurencii 31 pretekárov v kategórii „kata U21“ našiel svojho premožiteľa až v semifinále. Julián tak rozšíril svoju zbierku medailí z vrcholných šampionátov a do svojej zbierky k juniorskej striebornej medaile z ME 2015 pridal aj bronz z vyššej vekovej kategórie U21.

V európskej konkurencii sa nestratili ani ďalší členovia ŠŠK BA – Jana Vaňušaniková (trénerka Kristína Macková) sa postarala hneď o úvodnú senzáciu, keď v prvom kole v kategórii kata juniorky dokázala s prehľadom zdolať čerstvú bronzovú medailistku z MS 2017 Caroline Amatovú z Talianska. Napokon vo vyraďovacích bojoch obsadila krásne 5. miesto, keď jej bronz „ušiel“ doslova o jednu vlajku. Kata team kadetiek v zložení Nell Droppová, Simona Pištová, Jana Vaňušaniková si v tejto kategórii vybrali nováčikovskú daň. Na svojich prvých Majstrovstvách Európy sa po výhre nad Holandskom a prehrou nad celkovými víťazkami kategórie Španielkami, prebojovali do repasáže. V boji o bronzovú medailu však po neuspokojivom výkone podľahli reprezentantkám Grécka a obsadili tak celkové 4. miesto.

V kategóriách kumite – zápase sa z ŠŠK BA najvýraznejšie presadil pretekár Mimolat Bagaev (tréner Peter Macko), ktorý v konečnom hodnotení obsadil krásne 7. miesto. Ostatným zápasníkom v kategóriách kumite sa nepodarilo výraznejšie zasiahnuť do bojov na šampionáte.

Šampionát očami trénerky Kristíny Mackovej

„Na šampionát sme cestovali po veľmi ťažkej a dlhej príprave. Majstrovstvá Európy sme pokladali za vrchol sezóny, ktorej predchádzal štart na Majstrovstvách sveta v októbri na Tenerife. Prípravu sme sa snažili prispôsobovať potrebám každého reprezentanta. Konečná nominácia na majstrovstvá Európy nás nesmierne potešila. Ako najúspešnejší klub SR sme vo výprave mali najvyššie zastúpenie, čo sa týka počtu klubových reprezentantov. Výkon Juliana nás veľmi potešil, sme na neho veľmi pyšní. Julian ukázal, že je psychicky aj fyzicky veľmi dobre pripravený, čo sa pretvorilo do podoby bronzovej medaily. Dievčatám chýbal kúsok šťastia a možno aj precíznejšieho tréningu. Zápasníkom sa darilo minulý rok, tento rok im taktiež chýbalo trošku športového šťastia. Pripravení boli výborne. Nie vždy je dopriané všetkým. Veríme, že všetci mali možnosť zažiť jeden z najkrajších šampionátov.


Olympijské mestečko, výborná ruská organizácia, krásny štadión a hotel. Dúfam, že všetky zážitky, vzostupy alebo aj pády nás posúvajú ďalej. V klube tvoríme perfektný tím a sami sa tešíme z každého vyhratého zápasu svojich zverencov. Je úžasné, že už malé 4-5 ročné deti majú možnosť trénovať pri európskej či svetovej špičke v karate. Máme šťastie, že na karate nemusíte mať talent. Musíte chcieť však precízne a donekonečna drilovať. Olympiáda je veľká motivácia a my veríme, že raz sa z Petržalky na OH prebojuje aj náš zverenec. Bol by to určite najkrajší splnený športový sen,“ zhodnotila šampionát trénerka Športovej školy karate Bratislava Kristína Macková.

(pk)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter