Šport 29. apríl 2019

Ondrej Nepela sa dostal do Svetovej krasokorčuliarskej siene slávy


Slovenský krasokorčuliarsky zväz nedávno oznámil, že Ondrej Nepela bol 22. apríla 2019 uvedený do Svetovej krasokorčuliarskej siene slávy.

Informácia pochádza od predstaviteľov World Figure Skating Museum & Hall of Fame. 

Bratislavčan Ondrej Nepela - športovec 20. storočia Slovenska, olympijský vítaz zo Sappora, trojnásobný majster sveta a pätnásobný majster Európy.

Najvýraznejšia osobnosť slovenského i československého krasokorčuľovania vôbec, v 60. a 70. rokoch minulého storočia i osobnosť svetového krasokorčuľovania,

sa dostal do siene slávy medzi také krasokorčuliarske osobnosti, akými sú napr. Sonja Henie, Axel Paulsen, Donald Jackson, Irina Rodninova, Scott Hamilton ci Katarina Witt.

Ako dopĺňa v informácii zväz, „menovanie Ondríka Nepelu do siene slávy, svedčí o tom, že jeho krasokorčuliarske majstrovstvo a úspechy spred dekád,

sú i naďalej predmetom obdivu a uznania svetovej športovej verejnosti. 

Ondrej Nepela začal s krasokorčuľovaním ako sedemročný. Jeho trénerkou bola Hilda Múdra. Trénovala ho počas celej kariéry, ktorá trvala neuveriteľných 15 rokov.

Pod jej vedením sa stal osemnásobným majstrom ČSSR, päťnásobným majstrom Európy a trojnásobným majstrom sveta. V roku 1972 na Olympijských hrách v Sappore získal zlatú medailu.

21. decembra 2000 bol Ondrej Nepela vyhlásený za najúspešnejšieho slovenského športovca 20. storočia. Cenu za neho prebrala v tom čase 74-ročná trénerka Hilda Múdra.

(red)

história: wikipedia.org

Foto: tasr

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter