Šport 15. november 2019

Olympijské: SOŠV chce pamätnými tabuľami medailistov motivovať deti na školách


V historickej budove bratislavskej konskej železnice sa v stredu zišla slovenská olympijská smotánka.

Na podujatí organizovanom Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) a mestskou časťou Nové Mesto sa stretli bratislavskí medailisti spod piatich kruhov.

V rámci celoslovenského projektu SOŠV im na príslušných základných školách odhalia pamätné tabule.

Postupne si takýmto spôsobom uctia 86 osobností, ktoré získali olympijské medaily ako reprezentanti najprv Uhorska, potom Československa a až do súčasnosti Slovenskej republiky. 

"Táto myšlienka vznikla na pôde olympijských klubov a som rád, že postupne realizujeme projekt na každej škole, na ktorej študoval takýto úspešný športovec Slovenska, či ešte z čias Rakúsko-Uhorska.

Týmto spôsobom si chceme pripomenúť nielen ich športovú, ale aj ľudskú kariéru.

Pani Pašeková s vnukom

Chceme dať mládeži vzor a inšpirovať ich, aby si aj deti vzali niečo zo života úspešných športovcov," povedal prezident SOŠV Anton Siekel. 

Cieľom projektu je nielen pripomenúť minulosť a uctiť si osobnosti slovenského športu, ale i priviesť do olympijského hnutia ďalšie generácie.

"Pevne verím, že sa nám darí motivovať mladých ľudí, aby sa zaujímali o šport a začali sa mu venovať. V pondelok som bol v Trenčíne, prišiel osobne aj Ján Zachara a videl som deti, ktoré boli hrdé, že práve do ich školy prišla takáto osobnosť, takýto vzor.

Každý deň budú chodiť okolo tejto tabuľky, ktorá im pripomenie, aký vzor by mali nasledovať," dodal Siekel pre TASR.

Nápad s pamätnými tabuľami sa páčil aj bývalému hokejovému reprezentantovi Jozefovi Golonkovi.

J. Golonka s p. Dzurillovou

Strieborný medailista zo ZOH 1968 a bronzový z roku 1964 si myslí, že úspechy jeho generácie sú hodné spomienky a majú čo ponúknuť aj dnešným športovcom. "Konečne si niekto spomenul, že aj my sme niekedy prispeli k športovej sláve Slovenska.

Mali sme o to ťažšiu úlohu, že sme boli súčasť Československa, takže v tom období sa dostať do národného tímu bolo náročnejšie.

Vtedy šport nebol iba o peniazoch, ale aj o morálke a hodnotách, aj to by sme chceli pripomenúť dnešným generáciám.

Táto akcia sa mi páčila, som rád, že nová vlna v našom športe si spomenula aj na nás," povedal Golonka.

Niekdajší hokejista si myslí, že aj staršie úspechy môžu motivovať mladých k športovaniu. Na to však treba vyvinúť aj ďalšie aktivity: "Je veľmi dôležité pôsobiť v školách vo forme besied.

Musíme deti presvedčiť, že život je aj o iných veciach ako sú počítače a telefóny. Pretože ak nebudú športovať, prejaví sa to na ich zdraví. Treba im pripomínať, že aj v modernej dobe je dôležitý šport. To by mala byť druhá fáza ako nás využiť."

Šesťdesiatym rokom dvadsiateho storočia dominovala v československej športovej gymnastike Věra Čáslavská, stabilnou členkou reprezentácie však bola aj Slovenka Marianna Némethová-Krajčírová, ktorá na OH 1964 v Tokiu získala striebro vo viacboji družstiev a o štyri roky neskôr ho v Mexiku obhájila.

... a s pani Némethovou-Krajčírovou

"Takéto akcie beriem veľmi pozitívne. Myslím si, že by sme mali byť vzormi. Tak ako som aj ja mala svoj vzor, ktorý mi pomohol dosiahnuť výsledky, teraz by sme mohli byť vzory my, lenže mnohí mladí nás ani nepoznajú. Preto sú tieto akcie dôležité a malo by sa o našich úspechoch viac rozprávať a písať," povedal pre TASR Neméthová-Krajčírová.

(TASR)
Foto: Ján Luky
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter