Šport 14. august 2018

Najväčší štafetový beh na Slovensku pobeží tento rok rekordných 220 tímov


Najväčší slovenský štafetový beh na Slovensku „Od Tatier k Dunaju“ pobeží tento rok rekordných 220 tímov.

Už 6. ročník unikátneho bežeckého podujatia sa uskutoční nasledujúci víkend 18. a 19. augusta na 345 km dlhej trase z Jasnej v Nízkych Tatrách do Bratislavy na nábrežie Dunaja.

Minuloročná originálna mobilná aplikácia od hlavného partnera VÚB banky pre komunikáciu bežcov v tímoch či s organizátormi sa dočkala ďalších vylepšení, medzi najväčšiu novinku patrí livetracking. Bežci tento rok prispejú vďaka Nadácii VÚB aj na obnovu Vysokých Tatier po povodniach.

„Teší nás, že zo štafetového behu Od Tatier k Dunaju sa už pomaly stáva tradícia a že sa nielen vracajú tímy kolegov z malých i veľkých firiem, ale že každý rok tímy stále pribúdajú a ich počet rastie.

Aj napriek tomu, že trasa je každý rok takmer rovnaká, zážitky sú jedinečné. Tento beh nie je len o posúvaní vlastných hraníc, ale predovšetkým o súdržnosti tímov a priateľstvách, ktoré na ňom vznikajú alebo sa ešte viac utužujú,“ uviedol Štefan Šogor, riaditeľ preteku.

Trasa behu Od Tatier k Dunaju vedie zväčša (95 %) po asfaltových cestách 2. a 3. triedy, ale beží sa tiež cez lesy, horské cesty územím dvoch národných parkov, aj ponad vodu či cez centrá miest.

Rozdelená je celkovo na 36 úsekov rôznej dĺžky (7 až 12 km) a náročnosti prevýšenia. Každý tím beží celú trasu štafetovým spôsobom, úsek beží vždy len jeden člen a ostatní sa presúvajú autami na ďalšie odovzdávanie štafety.

„Jednotlivé úseky sú veľmi rozdielne, začína sa ťažšími so značným prevýšením v okolí nízkotatranských končiarov. Podľa mňa je úžasné sledovať ako aj jednotlivé obce cez ktoré beh prebieha ním žijú a z povzbudzovania sa už stala tradícia.

Niektoré majú tím „povzbudzovačiek“, klub futbalových fanúšikov, dychovku, je to rozmanité, tak ako aj úseky nášho behu,“ doplnil organizátor Štefan Šogor.

Tradične sa pobeží aj cez centrum Banskej Bystrice, ďalej cez Tekov, Hont, Dolnú Nitru, ale aj cez Žitný ostrov a Gabčíkovo až do centra Bratislavy.

Do súperenia v behu Od Tatier k Dunaju sa mohli hlásiť bežci bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia, súťaží sa v piatich rôznych kategóriách.

Najpočetnejšie zastúpené sú kategórie 9 až 12-členných zmiešaných, prípadne čisto mužských lebo ženských tímov. Každý člen pobeží minimálne 3 úseky, teda približne 30 km.

Skúsenejší bežci vytvorili len 6-členné tímy, každý z nich teda pobeží až 60 kilometrov, keďže beží vždy dva štandardné úseky za sebou.

Tímy si volia vlastné názvy a kapitána, ktorý zodpovedá voči organizátorom za členov svojho tímu.

Okrem poctivej prípravy pred behom je dôležité zvoliť si vhodnú taktiku a správne si úseky rozdeliť medzi členov tímu.

Minuloroční víťazi celú trasu zdolali za 23 a 9 minút, do cieľa dobehli všetky tímy. „Po minuloročnej prestávke sa vracia aj neoficiálna kategória sólo bežcov, ktorí absolvujú celú trať.

Tento rok sa prihlásili dvaja, jeden zo Slovinska a druhý je Slovák,“ dodáva organizátor Štefan Šogor.

Po prvýkrát bude mať beh Od Tatier k Dunaju aj charitatívny rozmer. Tímy počas behu prispejú k obnove po povodniach zničených Vysokých Tatier.

Nadácia VÚB banky tento rok prispeje na obnovu mosta pri Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách a to originálnym spôsobom.

„Hneď na prvom úseku behu, kedy majú všetci ešte dostatok energie, bude každému bežcovi meraná rýchlosť akou pobeží. Za každý 1 km/h Nadácia VÚB banky prispeje sumou 1 €,“ uviedla Martina Hrivnáková, riaditeľka odboru korporátnej a marketingovej komunikácie VÚB.

„Minuloročná novinka, špeciálna mobilná aplikácia, bola medzi bežcami obľúbená, preto sme sa rozhodli s ňou pokračovať a pridať do nej nové funkcie, ktoré si vypýtali priamo užívatelia,“ uvádza spoluorganizátor Miloš Zágoršek, riaditeľ produkčnej agentúry Quinta Essentia.

„Najväčšou a najužitočnejšou novinkou v aplikácii je funkcia livetracking. S live trackingom už členovia tímu nepotrebujú vôbec spolu komunikovať, každý vidí, kde sa na mape nachádza. Rovnako vidia, kto beží ktorý úsek a v akom čase,“ dodáva Miloš Zágoršek.

Na všetkých členov súťažiacich tímov, ktorí dobehnú v nedeľu 19. augusta do cieľa na nábreží Dunaja v Bratislave, čaká pamätná medaila a občerstvenie. Víťazné tímy s troma najlepšími časmi v každej kategórii si odnesú trofej.

Generálnymi partnerom behu je spoločnosť X-NET, ktorá v rámci svojho cloudu poskytuje aktuálnu tabuľku dĺžok jednotlivých úsekov pre bežcov a mapové podklady. X-net je systémový integrátor zaoberajúci sa informačno-komunikačnými riešeniami s pridanou hodnotou a komplexnými službami v oblasti bezpečnosti sietí a informačných aktív.

Poskytuje tiež cloud cumputing a kompletný outsoursing IT infrašruktúr.

Všetky informácie o podujatí sú k dispozícii na webovej stránke www.odtatierkdunaju.sk.

(red)

Foto: Ján Luky

Informácie k štafetovému behu Od Tatier k Dunaju 2018 v skratke:

  • Trať 345 km tvorí 36 úsekov rôznej dĺžky a namáhavosti (úseky majú 7 až 12 km).

  • Pri 9 až 12-člennom družstve každý absolvuje minimálne tri úseky, s odstupom 8 - 10 hod, spolu odbehne cca 30 km v priebehu necelých dvoch dní.

  • Spomedzi 36 úsekov je najťažší štvrtý, dlhý 12 km (z Ľupčianskej doliny na Železnô/ Partizánska Ľupča), ktorý má prevýšenie 500 metrov

  • Za orientáciu na trati zodpovedá každý tím samostatne, trať je miestami orientačne náročná. Vozidlá môžu počkať na bežca na problematických miestach a ukázať mu smer.

  • Motorové vozidlá s ostatnými členmi tímu sa presúvajú po trati behu, niektoré vyznačené úseky sú však pre autá neprejazdné.

  • Kategórie:

9 až 12-členné tímy / A) ALL - bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia; B) ŽENY - bez rozdielu veku, výkonnosti; C) MIX - bez rozdielu veku, výkonnosti (žien musí byť polovica alebo viac ako mužov)

6-členné tímy / E) ULTRA - bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia (ultramaratón)

ŠTART: Jasná, Demänovská dolina, sobota 18. augusta 2018 postupne od 8:00 do 15.00 h
CIEĽ: Tyršovo nábrežie, Bratislava (Petržalka), nedeľa 19. augusta 2018 od 13.00 h do 18.00 h

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter