Šport 26. január 2020

Najlepšími plavcami Slovenska za rok 2019 sú Podmaníková a Nagy


Na slávnostnom galavečere v bratislavskom hoteli Gate One vyhlásili zástupcovia Slovenskej plaveckej federácie (SPF) v piatok najúspešnejších športovcov za rok 2019.

Najlepšími bazénovými plavcami Slovenska za minulý rok sa stali Andrea Podmaníková z Piraňa Sport Club Topoľčany a Richard Nagy z ŠK Dukla Banská Bystrica.

A. Podmaníková

Podmaníkovej veľmi dobre vyšla najmä druhá polovica sezóny. Na ME v krátkom bazéne v škótskom Glasgowe skončila na 9. mieste v disciplíne 50 m prsia a o dve priečky horšie sa umiestnila na dvojnásobnej trati. Na druhú pozíciu v ankete o najlepšiu plavkyňu minulého roka odsunula Nikoletu Trníkovú, ktorá sa však mohla tešiť z víťazstva medzi juniorkami. V kategórii žien doplnila elitné trio Karolína Hájková.

Samozrejme, teší ma, že sa mi podarilo získať titul najlepšej plavkyne opäť po troch rokoch. Užívam si to. V budúcej sezóne budem rada ak sa mi podarí kvalifikovať na olympijské hry, úspechom bude i finále na ME v Budapešti,” vyhlásila najlepšia slovenská plavkyňa Andrea Podmaníková.

Richard Nagy potvrdil pozíciu najlepšieho slovenského plavca. Z kvarteta Slovákov, ktorí sa predstavili na MS v kórejskom Kwangdžu, dosiahol najlepšie umiestnenia a v polohových pretekoch na 400 m má splnený B-limit pre tohtoročné olympijské hry v Tokiu. Takisto ako v roku 2018 sa na druhom mieste umiestnil Tomáš Klobučník, tretí bol Vladimír Štefánik. Za najlepšieho juniora vyhlásili Alexa Kušíka.

R. Nagy, T. Klobučník

Mám trocha zmiešané pocity, na jednej strane je to určite pocta, ale na druhej je to trochu smutné, pretože sezónu som mal zlú a kolegovia ju tiež nemali podarenú. Úprimne verím, že rok 2020 bude lepší. Plánujem sa sústrediť hlavne na 400 m polohové preteky. Osemstovka voľným spôsobom je nová olympijská disciplína, skúsim to aj v nej, no bude to skôr doplnková disciplína,” vyhlásil plavec roka v kategórii mužov Nagy.

 Najúspešnejší športovci SPF za rok 2019:

Plávanie
Muži: 1. Richard Nagy, 2. Tomáš Klobučník, 3. Vladimír Štefánik

Ženy: 1. Andrea Podmaníková, 2. Nikoleta Trníková, 3. Karolína Hájková

Masters muži: Rastislav Pavlík

Masters ženy: Mária Hausnerová

Junior: Alex Kušík

Juniorka: Nikoleta Trníková

Synchronizované plávanie

Sólistka: Naďa Daabousová

Pár: Naďa Daabousová, Chiara Diky, Diana Miškechová

Družstvo: Júlia Bachárová, Hana Bartovičová, Naďa Daabousová, Chiara Diky, Anastasia Iakovlev, Laurá Lisá, Linda McDonnell, Diana Miškechová, Barbora Novotná, Viktória Riegerová Rebecca Slezáková a Silvia Solymosyová

Juniorka: Chiara Diky

Juniorsky pár: Laura Lisá, Anastasia Iakovlev, Barbora Novotná

Diaľkové plávanie

Muži: Tomáš Peciar

Ženy: Karolína Balážiková

Vodné pólo

Muži: Tomáš Hoferica

Ženy: Janka Kurucová

Kategória U17: Tamara Kolářová a Adam Berlanský

Kategória U15: Emma Dvoranová a Marco Peter Mihál

FPD Slovenský pohár družstiev 2019

1. PK STU Trnava, 2. ŠK Polície Košice – plávanie OZ, 3. XBS SWIMMING

Ocenenie pri príležitosti životného jubilea v roku 2019 za prínos v rozvoji plaveckých športov:

50 rokov – Martin Králik, Peter Bartovič, Pavol Komjáthy, Szilárd Furješ, Attila Kulcsár Szabó, Peter Veszelits, Róbert Kaid

60 rokov – Miloslav Szabó, Radoslav Suchánek, Ján Štajer, Ľubomír Žurek, Juraj Kula

70 rokov – Mária Hausnerová, Ľubomír Kalečík

80 rokov – Ladislav Hlavatý

90 rokov – Otakar Žilavý

(mv)

Foto: Ján Luky

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter