Šport 22. marec 2019

Na bratislavský mestský maratón sa chystá vyše 10 000 bežcov


Na bratislavský bežecký víkend 6. a 7. apríla sa chystá opäť obrovská masa bežcov: k 21. marcu ich bolo zaregistrovaných 10 336 z 56 krajín.

Na kráľovský maratón sa zatiaľ prihlásilo 1071 vytrvalcov, na polmaratón 3094, s 10-kilometrovou traťou sa mieni popasovať 1411 bežcov a s minimaratónom na 4,2 km 1026.

Už teraz je vypredaná štafeta na polmaratónskej trati (500 tímov), štafiet na maratónskej trati je prihlásených 412. „Veľký záujem je o detské behy, čo ma teší dvojnásobne.

Z 1500 miest je vypredaných už 1189,“ informoval riaditeľ ČSOB Bratislava Marathon 2019 Jozef Pukalovič.

Bratislavský mestský maratón podporí i Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).

Podujatie má jedinečnú atmosféru. Keďže bývam neďaleko štartu, vždy si ju naplno vychutnávam. Vidieť mládež plnú očakávaní na štarte detských behov je neopakovateľný zážitok. SOŠV rád podporí športové akcie podobného typu,“ skonštatoval prezident SOŠV Anton Siekel.

Štrnásty ročník ČSOB Bratislava Marathon sa pobeží na takmer identickej trati ako minulý rok.

Zhoduje sa približne na 98 percent. Drobné úpravy sme museli urobiť najmä v súvislosti s výstavbou autobusovej stanice na Mlynských nivách,“ uviedol J. Pukalovič.

Novinkou je štart o hodinu skôr ako v predošlých ročníkoch, bežci vybehnú v nedeľu 7. apríla na trať polmaratónu a maratónu už o 9.00 h.

„Urobili sme tak preto, aby sme zmiernili dopady na dopravné obmedzenia počas pretekov. V tomto skoršom čase premávka ešte nie je taká hustá.

Takisto je začiatok o deviatej výhodnejší v tom, že zvyšujúca sa teplota počas dňa nebude najmä pre maratóncov taká dramatická,“ objasnil výkonný riaditeľ Peter Pukalovič.

ČSOB Bratislava Marathon bude už piaty raz aj dejiskom slovenského polmaratónskeho šampionátu. O tituly sa bojovalo predtým v rokoch 2009, 2010, 2014 a 2016.

Na štarte by mala byť celá slovenská špička vrátane nášho najlepšieho vytrvalca Tibora Sahajdu, ktorý si nedávno v Ríme zlepšil osobný rekord na 1:05:22 h a obhajuje titul.

Pobeží aj minuloročná majsterka Slovenska Veronika Zrastáková, ktorej bude robiť vodiča jej kouč, bývalý olympionik a v minulosti aj športový riaditeľ nášho maratónu Marcel Matanin,“ informoval Jozef Pukalovič.

Bratislavský magistrát a mestské spoločnosti rok čo rok významne podporujú ČSOB Bratislava Marathon.

Napríklad Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci s organizátormi z agentúry BE COOL pripravila tentoraz 14 hudobných pódií popri trati.

Bežcom budú hrať do rytmu rôzne zoskupenia – od obyčajného verklikára až po dídžejov a hudobné skupiny. Takéto pódiá sú vo svete počas maratónov štandard,“ pripomenul šéf BKIS Vladimír Grežo.

Do príprav 14. ročníka ČSOB Bratislava Marathon-u sa zapojí už tradične aj mestská polícia, takisto aj spoločnosť OLO, a. s., a Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB).

„V spolupráci s nimi sme na nedeľu 24. marca nachystali Plogging Run, ktorý sa organizuje už v mnohých krajinách.

Jeho podstata spočíva v tom, že počas behu vyčistíme bežecké trasy od odpadkov.

Zraz je o 10.00 na Tyršovom nábreží,“ vysvetľoval výkonný riaditeľ ČSOB Bratislava Marathon 2019 Peter Pukalovič.

„Takisto priamo počas pretekov nám OLO poskytne 10 špeciálnych kontajnerov, do ktorých budú môcť bežci priamo odhadzovať použité plastové fľaše.“

(red)

mapka Be cool, foto: Br. kuriér

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter