Šport 19. január 2018

Ministerka Lubyová ocenila Dukátovú a Volka


Celkovo päťdesiat športovcov a trénerov (28+22) ocenilo vo štvrtok 18. januára v Bratislave Národné športové centrum (NŠC), priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu pri príležitosti ukončenia športového roka 2017.

Na slávnostnom podujatí sa zúčastnila aj ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.

Úvod slávnosti sa niesol v znamení spomienky na Vladimíra Černušáka, ktorý športovú obec navždy opustil 15. januára. Prítomní si prvého šéfa Slovenského olympijského výboru (SOV) uctili symbolickou minútou ticha.

Medzi hosťami nechýbali ani predseda SOV Anton Siekel, poslanec NR SR a splnomocnenec vlády pre šport Dušan Galis, či riaditeľ Športového centra polície Juraj Minčík.

,,Národné športové centrum patrí medzi špecializované pracoviská, ktoré našim športovcom vytvára potrebné zázemie a poskytuje všestrannú podporu a starostlivosť.

Chcem oceniť prácu všetkých športovcov a trénerov. Z môjho postu mám patronát najmä nad mladými talentovanými športovcami v juniorskom veku.

Preto ma veľmi teší, že Slováci už v takomto mladom veku dokážu byť úspešní na veľkých medzinárodných podujatiach.

Mám radosť z takých športovcov ako je Volko, ktorý sa minulý rok výrazne dokázal presadiť v šprinte na 100 a 200 metrov. Je to niečo výnimočné.

Tešia ma ú úspechy a j ďalších talentovaných športovcov, ktorých na Slovensku máme.

Nechcem spomínať ďalšie mená, aby som niekoho neurazila, ak ho nespomeniem. Ja si však vážim aj ´zemiakové´ medaily, ale aj piate či šieste miesta," povedala Martina Lubyová. 

Uplynulých dvanásť mesiacov zhodnotil aj riaditeľ NŠC Boris Čavajda: ,,Rok 2017 sa niesol v znamení úspechov mnohých športovcov, ktorých NŠC podporuje.

Vysoko si vážim výsledky všetkých z nich. Teší ma, že Slovenský olympijský výbor nominoval ôsmich športovcov z radov NŠC do juniorského olympijského tímu."

Medzi ocenenými, ktorí sa pripravujú v NŠC znova nechýbala vodná slalomárka Janka Dukátová, ktorá býva v Starom meste a ktorá si na MS v roku 2017 vyjazdila striebornú medailu.

V tomto roku si však dá od športu pauzu. Spolu so svojím dlhoročným priateľom, trénerom a manažérom Róbertom Orokockým totiž očakávajú v júni narodenie prvého potomka.

,,Ešte by som sa chcela k športu vrátiť. Ak samozrejme pôjde všetko tak ako má. Teraz sa však teším na novú etapu života," vyhlásila Dukátová.

Šprintér Ján Volko okrem striebornej medaily z halových ME zaznamenal aj veľa ďalších významných úspechov v podobe medailí z ME do 23 rokov, univerziády, či národných rekordov.

V ankete Športovec roka sa umiestnil na 4. mieste. ,,Ďakujem všetkých, ktorí nás podporujú, nielen športovému centru. Najmä svojim trénerom Nadi Bendovej a Róbertovi Kresťankovi, pretože to je aj ich úspech.

Myslím už dopredu a najmä na OH 2020 v Tokiu, pre mňa je to obrovská výzva, aby som sa do Japonska kvalifikoval,“ povedal Bratislavčan Ján Volko.

(mv)

Foto: Milina Strihovská

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter