Šport 6. september 2018

Jubilejný 10. ročník Telekom Nočný beh (Night Run) bude majstrovský a zrejme aj rekordný


Jubilejný, 10. ročník populárneho bratislavského nočného behu – Telekom Night Run (TNR) v sobotu 8. septembra o 20.00 h bude mať špeciálny prívlastok. Bude znova majstrovský!

V tomto roku totiž budú na TNR bojovať o tituly elitní slovenskí vytrvalci v cestnom behu na 10 kilometrov v seniorskej, juniorskej i veteránskej kategórii, v súťaži jednotlivcov a taktiež družstiev.

Nočný beh nebude mať punc slovenského šampionátu v cestnom behu na 10 km prvý raz, premiérovo sa o tituly bojovalo v Bratislave aj v roku 2015.

Na nezvyčajnú nočnú bežeckú prehliadku Bratislavy vybehnú 8. septembra opäť tisíce pohybu chtivých ľudí rôzneho veku.

Najstarší účastník podujatia bude niekdajší popredný slovenský vytrvalec, už 78-ročný Karol Petöcz.

Renomovaný bežecký kouč privedie na štart viacero svojich zverencov z AK Veterán Bratislava, ktorí sa predstavia aj v rámci majstrovstiev Slovenska.

Črtá sa, že 10. ročník bratislavského nočného behu, ktorý začínal v roku 2009 s 895 bežcami, bude mať nielen prívlastok jubilejný, ale aj rekordný.

„Verím, že naplníme maximálnu kapacitu a dosiahneme päťtisícovú hranicu. Ostalo už len pár desiatok voľných čísiel,“ nádejal sa riaditeľ 10. ročníka Telekom Night Run Peter Pukalovič.

Organizátori sa pri príležitosti jubilea rozhodli oceniť verných bežcov. Šestnásti účastníci, ktorí absolvovali doterajších deväť ročníkov, dostali bezplatné štartovné, účastnícke tričko a od generálneho partnera podujatia nové bežecké tenisky.

Bežcov na trati nočného behu, ktorá sa v porovnaní s minulým rokom nezmenila a znova sa pobeží cez električkový tunel pod hradom, čaká svetelno-hudobná šou na 8 rôznych pódiách rozmiestnených približne na každom kilometri trate.

Kto zvládne desiatku do jednej hodiny, dobeh mu spríjemní populárny raper Majk Spirit, ktorý bude mať v priestore cieľa polhodinový minikoncert.

Organizátori znova pripravili pre bežcov skúsených „vodičov“, ktorí pobežia v danom tempe na výsledných 40:00 min, 45:00 min, 50:00 min, 55:00 min a na rovnú hodinu. Mysleli však opäť aj na tých, ktorí vedia, že „desiatku“ bežecky nezvládnu.

Okrem tradičnej 10-kilometrovej trate preto pripravili znova štafetovú súťaž dvojíc na 2 x 5 km.

V predvečer „dospeláckeho“ bratislavského nočného behu, v piatok 7. septembra od 19.30 h, je pripravený detský nočný beh Rexík na tratiach 300, 600 a 800 m pre rôzne vekové kategórie od najmenších škôlkarov pre tínedžerov do 15 rokov.

Predbežné prihlášky na slovenský šampionát v cestnom behu na 10 km v rámci Telekom Night Run sľubujú mimoriadne zaujímavé duely v oboch hlavných kategóriách.

Taká domáca konkurencia, aká sa zíde v sobotu 8. septembra v Bratislave, sa už dávno na žiadnom slovenskom cestnom behu neobjavila.

V súťaži mužov pobeží účastník maratónu na ME v Berlíne Tibor Sahajda, ktorý sa pokúsi prekaziť víťazný hetrik na TNR Jozefovi Urbanovi.

Ani jeden z nich zatiaľ nemá titul v cestnej desiatke, 27-ročný Sahajda získal v roku 2013 bronz, 32-ročný Urban skončil v tom istom roku druhý a má aj dva bronzy (2011, 2012).

Čierny kôň TNR a majstrovskej desiatky na ceste môže byť Bratislavčan Jozef Pelikán, ktorý v závere kariéry vymenil 800 a 1500 m za dlhé trate.

Vlani finišoval na M-SR na 10 km druhý za Jaroslavom Szabom, ktorý nebude chýbať ani v tomto roku. Z predošlých šampiónov na 10 km figuruje v štartovej listine i Boris Csiba, nechýba ani vlani druhý na TNR Marek Hladík, vicemajster SR 2018 v polmaratóne a bronzový na 10 000 m.

V súťaži žien sa na Telekom Night Run 2018 predstaví víťazka prvých dvoch ročníkov (2009, 2010) Dana Janečková, ktorá je jednou z desiatky ambasádorov jubilejného 10. ročníka.

Štartuje aj jej dcéra Lucia Janečková, ktorá vyhrala TNR v roku 2012 a má už tri strieborné medaily z M-SR na 10 km (2015 – 2017), no zlato má len z desaťtisícky na dráhe (2017).

Z predošlých majsteriek SR je prihlásená Ľubomíra Maníková (vyhrala v roku 2013), k ďalším favoritkám patria tohtoročná majsterka SR na 5000 m a v polmaratóne Veronika Zrastáková a vicemajsterka SR 2018 na 5000 m Lucia Kovalančíková.

AMBASÁDORI 10. ROČNÍKA TELEKOM NIGHT RUN

Bekim Aziri (raper, stand-up komik), Matej “Sajfa“ Cifra (moderátor, youtuber, účastník 1. ročníka v roku 2009),

Jany Landl (karatista a fitness expert), Gordana Turuk (svetoznáma výtvarníčka/sklárka), Marta Hancková (jediná bežkyňa, ktorá sa zúčastnila na všetkých 9 ročníkoch podujatia),

Dana Janečková (víťazka súťaže žien v 1. ročníku), Ján Mečiar (rozhlasový a televízny moderátor, pravidelný účastník pretekov), Marek Fašiang (známy seriálový herec),

Martin Šmahel (moderátor a fitness tréner), Miroslav Lažo (bývalý slovenský hokejový útočník)

KTO ZO SLOVENSKEJ ELITY ŠTARTUJE NA M-SR NA 10 KM a TNR 2018?

MUŽI: Boris Csiba, Marek Hladík, Matúš Kompas, Jan Filip Kotora, Dávid Mazúch, Marek Mockovčiak, Jozef Pelikán, Tibor Sahajda, Jaroslav Szabo, Gabriel Švajda, Radovan Tomeček, Jozef Urban, Šimon Wahlandt.

ŽENY: Lucia Beláková, Dana Janečková, Lucia Janečková, Lucia Kovalančíková, Veronika Ľašová, Ľubomíra Maníková, Silvia Valová, Veronika Zrastáková.

Pre Be Cool, s. r. o., pripravil Gabriel Bogdányi

Foto: Zdroj: Be Cool

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter