Šport 20. marec 2018

Hamšík znova najlepší, do Siene Slávy pribudli ďalšie bratislavské osobnosti


Najlepším futbalistom Slovenskej republiky za rok 2017 sa stal obhajca a odchovanec ŠK Slovan Bratislava Marek Hamšík, druhé miesto obsadil Milan Škriniar, tretí je Stanislav Lobotka.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov 25. ročníka ankety denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sa uskutočnilo v pondelok podvečer v hoteli Senec v Senci.

Tridsaťročný stredopoliar talianskeho klubu SSC Neapol (nar. 27. júla 1987) Hamšík, získal rekordné siedme prvenstvo (ešte aj za roky 2009, 2010, 2013, 2014, 2015 a 2016), čím sa výraznejšie odpútal od tradičného konkurenta Martina Škrtela.

Bývalý dlhoročný stopér anglického FC Liverpool, ktorý v júli 2016 prestúpil do tureckého Fenerbahce Istanbul, triumfoval štyrikrát - za roky 2007, 2008, 2011 a 2012.

Tri razy v tejto ankete dominoval Dušan Tittel (1995, 1996 a 1997), Hamšík ho za rok 2015 „hetrikom“ vyrovnal, vlani predstihol a teraz posunul rekordný zápis tým, že dokázal uspieť až päťkrát za sebou.

Z celkového primátu sa dosiaľ tešilo naďalej 13 slovenských futbalistov, v ostatných jedenástich ročníkoch nebol iný víťaz ako Hamšík alebo Škrtel.

Kapitán Neapola vyhral aj anketu slovenský Futbalista štvrťstoročia, v ktorej na druhé miesto odsunul už zosnulého Bratislavčana Petra Dubovského, resp. na tretie Ľubomíra Moravčíka.

,,Obidve ocenenia ma ohromne tešia. Úplne som s obhajobou nepočítal. Som šťastný, že sa mi to podarilo. Vidno, že mladí sa na nás tlačia, či už Škrinka alebo Stanley Lobotka.

Obaja mali skvelé sezóny. Je ťažšie obhájiť, ako vyhrať. Dúfam, že mi vydrží zdravie a budem mať šancu obhajovať. Stále je to prestížne ocenenie a veľmi si ho vážim.

Veľký okamih v roku 2017 bolo dobehnutie Diega Maradonu. Je to veľký míľnik pre klub aj Neapol. Triumf v ankete Futbalista štvrťstoročia je ohromná vec pre mňa. Je to úžasné.

V reprezentácii túžim ešte raz sa dostať na veľký turnaj. A najmä, scudetto je najviac. Je to môj skrytý sen a dúfam iba v neho,“ povedal M. Hamšík.

Ďalším vrcholom pondelňajšieho galavečera v Senci bolo uvedenie laureátov do Siene slávy slovenského futbalu (SSSF), kde po predvlaňajšej premiére a jedenástich legendách za roky 2016 a 2017 zaradili päticu.

Do dvorany celospoločenského rešpektu a všeobecného uznania sa dostali tri žijúce bratislavské osobnosti, v abecednom poradí Marián Masný (majster Európy 1976 v Belehrade, skvelé pravé krídlo ŠK Slovan Bratislava), Ladislav Petráš (účastník MS 1970 v Mexiku a výnimočný útočník Interu Bratislava) a Anton Urban (kapitán strieborného československého tímu na OH 1964 v Tokiu a výborný pravý obranca ŠK Slovan Bratislava).

Dve osobnosti dostali ocenenie in memoriam: tvorca slávneho trnavského tímu Anton Malatinský a držiteľ striebra z MS 1962 v Čile Andrej Kvašňák. Tento menoslov vybrala čestná rada SSSF v súlade so štatútom SSSF na základe nominačnej listiny navrhnutých tzv. výkonnou komisiou Siene slávy slovenského futbalu.

Pre laureátov okrem dekrétov bola pripravená aj exkluzívna 23 cm vysoká a niečo viac ako 2 kg vážiaca bronzová trofej z dielne akademického sochára Jozefa Hobora.

Mariánovi Masnému právom patrí miesto v prvom rade, hoci sa vytratil z ligového pódia, utiahol sa do ústrania aj v osobnom živote. Dobrovoľne si vybral život samotára, o to viac všetkých potešilo, že sa organizátorom podarilo priviesť ho na toto vyhlásenie!

,,Keď som v roku 1947 prišiel z Kysaku do Bratislavy, ani vo sne ma nenapadlo, že tu urobím takú dobrú kariéru. Stal som sa súčasťou nielen najlepšieho a najpopulárnejšieho slovenského klubu, ale aj mesta, v ktorom žijem už takmer 70 rokov.

Do najvyššej súťaže som sa síce dostal až ako 23-ročný, ale potom som sa v nej cítil ako ryba vo vode dlhých pätnásť rokov,“ vraví 84-ročný A. Urban, ktorý na vyhlásenie prišiel s manželkou.

Ladislav Petráš patril do tej neveľkej skupiny hráčov, v ktorých osobe sa sa zosobnilo celé mužstvo, celý klub. V jeho ére tisíce fanúšikov chodilo ,,na Petráša“, hoci Inter nebol taký populárny ako Slovan a ďalšie kluby.

Legendárnym sa stalo jeho gesto po góle na MS 1970 v Mexiku proti Brazílii. Keď sa skĺzol na kolenách k postrannej čiare, tak sa prežehnal. ,,Som rád, že vždy sa môžem obzrieť za svojou kariérou so vztýčenou hlavou, je a bolo na čo spomínať. Som veľmi dojatý, že som sa ocitol v takejto spoločnosti skvelých futbalistov,“ povedal nám L. Petráš.

Milan Valko

Foto: www.futbalsfz.sk

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter