Šport 24. december 2019

Hádzanárska legenda Tomáš Kuťka oslávila 70 rokov


Meno hádzanárskeho legendárneho trénera Tomáša Kuťku pozná každý, kto mal a má dočinenia s hádzanou.

V tomto športe dosiahol totiž také veľké úspechy, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie nielen československej, ale aj slovenskej hádzanej.

Jeho meno s úctou vyslovujú v Poľsku, Česku,  Rakúsku i Nemecku, kde ako prvý Slovák trénoval bundesligové tímy.

Už nejaký ten rok s manželkou Janou trénujú dievčatá v ŠKP Bratislava. Tomáš Kuťka v sobotu 21. decembra oslávil významné životné jubileum – 70. narodeniny.

Trénerská kariéra Tomáša Kuťku bola veľmi úspešná.

On sám ju delí na tri jedenásťročia, pričom na každé pripadá jeden majstrovský titul, dva vicemajstrovské, jedno víťazstvo v národnom pohári, jeden postup s reprezentáciou na vrcholné podujatie a jeden bundesligový angažmán.

K tomu treba prirátať účasť vo finále Pohára EHF s bratislavským Štartom, účasť v hlavnej časti Ligy majstrov s poľským Lublinom,účasť vo Final Four Nemeckého pohára s Borussiou Dortmund a bronzové medaily s reprezentáciou Slovenska na akademických MS vo Francúzsku.

Zatiaľ ako jediný tréner získal majstrovské tituly v Československu i v samostatnom Slovensku a samostatnom Česku. S reprezentáciou Slovenska trikrát vyhral prestížny turnaj v Chebe a trikrát aj Slovakia Cup.

Prednášal na medzinárodných trénerkych seminároch v zahraničí v Montreale, Saarbrückene, Oldenburgu. S hráčkami Borussie Dortmund robil odborné výstupy pre poslucháčov štúdia športu a telesnej kultúry Univerzity v Bochume a s hráčkami Bratislavského Štartu tréningové ukážky pre poslucháčov seminára trénerov v Tokiu.

Je spoluautorov niekoľkých odborných publikácií.

K jeho koníčkom patrí okrem spevu aj varenie a samozrejme písanie. Má svoju rubriku v mesačníku Playball, prispieva do denníka Šport a občas aj do „eškápáckeho“ magazínu. Do leta by chcel s Mikulášom Čandom dať dohromady kroniku Červenej hviezdy a ŠKP.

,,Tu mám azda najväčšie resty, ktoré by som rád po Novom roku dohnal. Najväčšiu radosť mám ale zo svojich vydarených piatich vnukov, vždy som rád, keď s nimi môžem tráviť čas,“ vraví veľký jubilant, ktorý už viac ako 40 rokov býva v Bratislave a dlhých 17 rokov viedol reprezentačné výbery a rovnako úspešný bol aj na klubovej úrovni. 

(mv)

Foto: teraz.sk

 

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter