Šport 13. február 2020

Gymnastika: Olympioničke Marianne Némethovej-Krajčírovej odhalili pamätnú tabuľu


Bývalej československej reprezentantke v športovej gymnastike Marianne Némethovej-Krajčírovej v stredu v Bratislave odhalili pamätnú tabuľu.

Účastníčku troch olympiád si takto uctili na gymnáziu na Vazovovej ulici. 

Barčiaková/M. Mračnová

Némethová-Krajčírová navštevovala bratislavské gymnázium v rokoch 1960 až 1966. "Najskôr som chodila do školy do Olomouca, pretože tam pôsobil môj otec.

Potom sme sa presťahovali do Bratislavy. Vazovova bola v tom čase uznávaná škola, nebolo jednoduché sa tam dostať. Ale môj tréner Janko Čížik na škole viedol gymnastický krúžok a tak som sa tam dostala.

V roku 1964 som mala 16 rokov, bola som najmladšia členka československej reprezentácie. Pamätám si, že keď som sa vrátila z OH v Tokiu, tak ma tu žiaci krásne privítali," uviedla Krajčírová.

Sedemdesiatjedenročná olympionička bola osem rokov stabilná členka reprezentačného tímu Československa, dlhé roky gymnastická dvojka za najväčšou hviezdou 60-tych rokov 20. storočia Věrou Čáslavskou.

Debutovala ako 16-ročná na OH 1964 v Tokiu, kde prispela k zisku strieborných medailí.

Na majstrovstvách sveta 1966 v Dortmunde sa v súťaži družstiev pričinila o historické víťazstvo nad sovietskymi gymnastkami. Individuálne sa presadila na majstrovstvách Európy 1967, bronzové medaily získala vo viacboji jednotlivkýň a v cvičení na bradlách, štvrtá bola v preskoku a v prostných, piatu priečku obsadila v cvičení na kladine.

Miller/Némethová-Krajčírová/Nedavašková

Na OH 1968 v Mexiku obhájilo družstvo Československa strieborné pozície z Tokia, keď tímu ZSSR podľahlo tesne len o 65 tisícin bodu. Vo viacboji obsadila Krajčírová deviate a v preskoku štvrté miesto.

Na majstrovstvách sveta 1970 v Ľubľane priviedla Marianna Némethová-Krajčírová ako kapitánka družstvo Československa k bronzovým medailám. Kariéru ukončila na OH 1972 v Mníchove. Venovala sa trénerskej práci v Bratislave i v talianskom meste Pavone del Mella neďaleko Brescie. Na stredajšej slávnosti sa zúčastnila aj so svojou mamou.

Spolužiaci

"Veľmi som pyšná, že tu mám tabuľu. Táto škola sa totiž pričinila o to, že som tu mohla trénovať a navyše som ako jedna z prvých športovkýň mala individuálny študijný plán. Takže aj táto škola mala zásluhu na mojich úspechoch."

Bývalá športovkyňa sa svojej profesii venuje aj na dôchodku, sleduje aj súčasnú slovenskú reprezentantku Barboru Mokošovú. "Sledujem ju, každý druhý deň som v telocvični Slávie UK, kde sa venujem zábavnej gymnastike pre deti. Barborke veľmi fandím a som rada, že mám nástupkyňu. Dúfam, že jej ako hosť tokijskej olympiády budem môcť fandiť v hľadisku," dodala Krajčírová.

(TASR)
Foto: Ján Luky
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter