Šport 18. október 2021

Gašparík o výtržnostiach: "Neočakávate to na Slovensku v 21. storočí"


Tréner trnavských futbalistov Michal Gašparík bol sklamaný z osudu nedeľňajšieho derby proti bratislavskému Slovanu.

Šláger 11. kola Fortuna ligy medzi Spartakom a úradujúcim majstrom sa nedohral pre násilnosti, ktoré sa udiali priamo na trávniku Štadióna Antona Malatinského. Domácim teraz hrozí kontumácia a Gašparík namiesto pozápasového hodnotenia musel krútiť hlavou nad výtržnosťami.

Hlavný rozhodca Glova prerušil duel približne po štvrťhodine hry

Najslávnejšie slovenské derby vzbudzovalo o to väčšie očakávania, že nastúpili tímy s rovnakým počtom bodov na prvých dvoch miestach tabuľky. Trnavčanov priviedol s kapitánskou páskou bývalý reprezentačný kapitán Martin Škrtel, na lavičke hostí sedel tréner Vladimír Weiss st. - dvojica, ktorá ťahala za jeden povraz aj na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Športová rivalita sa však veľmi rýchlo zvrhla na potýčky medzi fanúšikmi. Hlavný rozhodca Filip Glova prerušil duel približne po štvrťhodine hry a asi po polhodinovom čakaní ho predčasne ukončil.

 "Cítil som sa fakt ako z iného sveta, lebo toto už nikde nevidíte. Toto sa nemôže stávať, treba takýmto situáciám predchádzať a poučiť sa z toho. Tým, že je to takéto derby a hral prvý s druhým, treba myslieť aj na toto. To sú veci, do ktorých my absolútne nevidíme, či tu bolo, alebo nebolo dosť usporiadateľov, či mali zasiahnuť policajti skôr. Toto ide mimo nás, my sme sa sústredili na zápas a do poslednej chvíle sme aspoň v našom tábore verili, že sa dohrá," povedal Gašparík. Tridsaťdeväťročný trnavský odchovanec zažil súboje Spartaka so Slovanom aj ako hráč: "Zažil som derby, ktoré boli prerušené, ale vždy sa dohrali, toto bol fakt extrém. Toto som fakt nezažil, pamätám si derby, keď som dal gól a vyhrali sme na Pasienkoch 1:0. Tiež bol prerušený zápas okolo 70. minúty, ale vždy sa to dohralo."

Bratislavčania už nechceli pokračovať

Bratislavčania však už nechceli pokračovať a o ďalšom postupe bude v najbližších dňoch rozhodovať mimoriadne Prezídium Únie ligových klubov. "My sme chceli hrať, boli sme nabudení, verili sme si na Slovan v domácom prostredí. Mali sme obrovskú podporu na tribúnach. Ťažko povedať, možno keby sa vypratali fanúšikovské sektory, dalo by sa to dohrať. Toto je na delegátovi, neviem, aké sú pravidlá. Môžeme len dúfať, že nám to nepokazí rozbehnutú sezónu, že klub na to nedoplatí. Dúfam, že nebude kontumácia, že neprídeme o tri body a že nám nezavrú štadión. Mali sme podporu, možno v ďalšom zápase ju už nebudeme mať. Boli sme na víťaznej vlne a teraz máme trojtýždňovú pauzu. Ťažko povedať, čo to s mužstvom urobí," povedal Gašparík, ktorého zverenci pred októbrovou reprezentačnou prestávkou zvíťazili v štyroch fortunaligových stretnutiach za sebou.

Tisícky slušných ľudí doplatilo na pár jednotlivcov

Tréner Spartaka je za to, aby tresty postihli konkrétne osoby: "V ťažkej covidovej dobe si všetci priali, aby sa mohli štadióny zaplniť. Dnes sa fakt zaplnil, prišlo 9000 slušných ľudí a doplatilo na pár jednotlivcov. Všetci vieme, že takýchto fanúšikov nechceme, ale podľa mňa by sa to malo zosobniť a vyvodiť z toho jasné dôsledky. Spraviť to tak, aby sa tomu predchádzalo. Vo svete majú tí, ktorí boli identifikovaní, zákaz vstupu na štadión. Tým sa dá najavo, že sa to už nikdy tolerovať nebude, a tí ďalší ľudia sa z toho poučia. Dúfam, že sa nikdy nestane, aby muselo byť derby bez fanúšikov. To je korenie futbalu, hrá sa pre nich. Ťažko povedať, aká by bola futbalová úroveň, pretože by to bol boj z obidvoch strán, ale určite by bola radosť hrať na takom štadióne a užívať si atmosféru."

Namiesto toho zavládla atmosféra strachu: "Potom už áno, keď sa to tam zbiehalo. Mali sme tam fyzioterapeutku Lenku, ktorá zašívala nášho Mateja Čurmu a zrazu na ňu kričali, nech uteká. Toto sú veci, ktoré ani neočakávate, že sa môžu diať na Slovensku v 21. storočí. Potom sme sťahovali hráčov a utekali sme všetci do kabín. Toto sa už nemôže diať a je to veľká škoda."

TASR, foto: TASR

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter