Šport 21. máj 2019

Európsky šampión Ján Volko je pred letnou sezónu optimista


Halový majster Európy v šprinte na 60 m z Glasgowa 2019 Ján Volko sa minulý štvrtok vrátil z mesiac trvajúceho sústredenia v Portugalsku.

Prvé dva týždne zarezával v osvedčenom olympijskom tréningovom centre vo Vila Real de Santo António, ďalšie dva na novom mieste v Albufeire vo Victoria Sport and Beach Resort.

Všetko som odtrénoval podľa plánu – absolvoval som všetky tréningové dávky tak, ako mi to naordinovali tréneri,“

uviedol Ján Volko na utorkovom mediálnom stretnutí počas bratislavského kola populárnej súťaže pre najmenších adeptov atletiky Čokoládová tretra na štadióne Mladá garda.

Vystihli sme aj krásne počasie – slnečno, 25 stupňov. Z tohto hľadiska som maximálne spokojný. Zadný stehenný sval,

pre ktorý bola v marci ohrozená moja účasť na halových ME, nebolel. Necítil som nijaké problémy.“

Dvadaťdvaročný Volko trénuje v Portugalsku už pravidelne, no posledný pobyt považuje za jeden z najnáročnejších.

Moje výkony sa posúvajú dopredu a tomu sa musí, úplne prirodzene, prispôsobovať aj náročnosť mojej prípravy. Tréningové časy na tempových úsekoch i v rýchlostnej vytrvalosti by mali byť lepšie.

O to ťažšie je pre mňa vydržať celý tréning bez toho, aby som si nejako ublížil. Na každý tréning som sa tešil, no keď moja únava kulminovala, už to bolo horšie,“ priznal Volko.

Tréningový kemp Team-u Volko v Portugalsku sa vydaril, tréneri Naďa Bendová a Róbert Kresťanko si prípravu svojho slávneho zverenca pochvaľovali.

Pred letnou atletickou sezónou môžem byť optimista. Poviem to trochu hlúpo – v tomto roku som si už svoju kvótu ziskom glasgowského zlata splnil – takže v lete môže už len prekvapiť,“

podotkol Volko s trochou nadsádzky.

Pre mňa bude veľmi dôležitá Svetová univerziáda v Neapole, kde sa pokúsim o čo najlepšie umiestenie.

Svetový šampionát v Dauhe na prelome septembra a októbra je aj pre mňa ešte stále iná liga. Ak sa naň kvalifikujem a dostanem a do semifinále, bude to úplne super.“

Prvý ostrý štart plánoval Volko 15. júna na medzinárodnom mítingu so štatútom EA Classic P-T-S v Šamoríne. Po návrate z Portugalska však svoj súťažný kalendár mierne skorigoval.

Uvažujeme, že pobežím už 9. júna v 2. kole slovenskej ligy v Dubnici, no je dosť možné, že dovtedy absolvujem v rámci nejakých menších pretekov v rámci klasického tréningu dva merané úseky,

čo však ešte nebudeme považovať za ostrý štart,“ informoval historicky prvý slovenský šprintérsky majster Európy Ján Volko.

(red)
Foto: Ján Luky

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter