Šport 9. september 2020

Dušan Pašek ml.: „Divákom chceme priniesť niečo, čo tu ešte nebolo.“


V hlavnom meste sa bude opäť hrať medzinárodný hokej. Bratislavský hokejový klub iClinic Bratislava CAPITALS sa v tejto sezóne predstaví v kvalitnej rakúskej nadnárodnej súťaži ICE - Hockey League (doteraz známej pod označením EBEL liga).

Na zimnom štadióne Ondreja Nepelu  bude hostiť tímy z Rakúska, Talianska či Maďarska. O tom ako sa začal písať nový hokejový príbeh bratislavského klubu, o ambíciách a očakávaniach v novej súťaži sme sa rozprávali s viceprezidentom a generálnym riaditeľom klubu Dušanom Pašekom ml.

Kde sú začiatky tímu iClinic Bratislava CAPITALS? Kedy vznikol nápad vytvoriť v Bratislave nový hokejový klub?

Myšlienka odkúpenia obchodných podielov HC Bratislava vznikla preto, lebo sme chceli pomôcť Bratislave a slovenskému hokeju. Chceli sme vybudovať tím, ktorý by hral našu najvyššiu hokejovú ligu a bol by z Bratislavy. V tom čase HC Slovan hrával v KHL a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mali vrátiť do extraligy. Keď boli podpísané všetky zmluvy a dokumenty, dozvedeli sme sa, že Slovan sa vracia do slovenskej ligy. Ale už sme z tej cesty nemohli ustúpiť. Situácia sa však dynamicky menila a my sme mali slabú návštevnosť. Chceli sme bratislavskému a slovenskému divákovi priniesť niečo iné. ICE – Hockey League prejavila záujem o to, aby sme pôsobili v ich lige. Okrem toho hlavný akcionár iClinic Bratislava CAPITALS Ivo Ďurkovič má obchodné aktivity v Rakúsku. To boli tie premenné, ktoré rozhodli o tom, že sme sa stali účastníkom tejto kvalitnej nadnárodnej hokejovej súťaže.

Hlavný akcionár klubu iClinic Bratislava CAPITALS MUDr. Ivo Ďurkovič je Váš kamarát. Ako ste sa zoznámili?

To je dlhý príbeh. V jeden letný sobotný večer pred deviatimi rokmi som išiel s partiou kamarátov von do mesta. Jeden z mojich kamarátov priniesol so sebou aj doktora Iva Ďurkoviča. Sedeli sme v meste na terase a ja som o desiatej zahlásil, že idem domov. Na to sa pán doktor spýtal, či som normálny, keď idem tak skoro domov. Tak som mu vysvetlil, že sa potrebujem vyspať, pretože mám ráno o šiestej tréning. Ivo na to povedal, že aj on chce prísť na tréning. V tej chvíli som veľmi tomu neveril, pretože som už vtedy vedel o jeho pracovnej vyťaženosti. Ale on sa naozaj pred šiestou objavil v šatni s hokejkou a išiel na ľad. Postupne sme sa lepšie spoznali a stali sa z nás kamaráti.

A ako vznikla Vaša pracovná spolupráca?

Po operácii platničky som ešte dve sezóny hrával. Problémy sa mi stále vracali, necítil som si nohu, tŕpla mi. Vtedy som si povedal, že končím s hokejom. Doktor Ďurkovič mi v tom čase ponúkol spoluprácu. Tak som začal pracovať ako projektový manažér očnej kliniky iClinic, čo robím doteraz. No a jedného dňa sme sa vybrali na barážový zápas medzi Žilinou a Detvou. Rozprávali sme sa s vtedajším manažérom Žiliny, ktorý sa Iva Ďurkoviča spýtal, či nemá záujem podporovať hokejový klub. Vtedy sme oslovili takmer všetky tímy v slovenskej extralige s ponukou generálneho partnerstva, ktorý by bol v názve klubu. Nakoniec sme sa dohodli s Banskou Bystricou. Tak vzniklo veľmi silné puto pána Ďurkoviča s hokejom. Ďalším krokom bol vstup do HC Bratislava, ktorý prešiel kompletnou premenou.

Takto pred rokom boli Vaše ambície dostať sa s tímom iClinic Bratislava CAPITALS do Tipsport ligy. Dnes je však všetko inak a CAPITALS odštartujú sezónu v kvalitnej rakúskej nadnárodnej lige. Čo bolo zlomovým alebo rozhodujúcim faktom tohto kroku?

Bolo tam viacero motivácií a dôvodov, ktoré boli približne na rovnakej úrovni. Jedna z nich bola tá, že Bratislava už má zastúpenie v našej najvyššej hokejovej súťaži. Okrem toho sme chceli priniesť bratislavskému divákovi niečo, čo tu ešte nebolo. V tejto nadnárodnej hokejovej súťaži majú tímy veľmi vysoké rozpočty. Sú to kvalitné tímy, ktoré aj v Lige majstrov každý rok dokazujú, že majú svoju kvalitu. Ďalším faktorom bol marketingový efekt kvôli klinikám, ktoré sú v Rakúsku. Toto všetko nás presvedčilo o tom, že najlepšia cesta pre nás je prestup do nadnárodnej súťaže.

Predsa len, ide o oveľa kvalitnejšiu súťaž, akú hral tím CAPITALS doteraz. V čom sú tie najväčšie rozdiely medzi Slovenskou hokejovou ligou a rakúskou ligou ICE - Hockey League? Na čo sa musí mužstvo pripraviť?

Už minulú sezónu sme mali tím, ktorý by kvalitou aj v slovenskej Tipsportlige hral dôstojnú rolu. Ponechali sme si 8 hráčov z minulej sezóny, ktorí sú skúsení a hrávali najvyššie súťaže a boli v reprezentácii. Napr. Dávid Buc, ktorý hral na posledných Majstrovstvách sveta alebo brankár Peter Hamerlík, ktorý je vicemajster sveta so slovenskou reprezentáciou. Sú to hráči, ktorí by sa nestratili ani v kvalitnejších súťažiach ako je slovenská hokejová liga.

Čo bolo rozhodujúce pri stavbe kádra?

V prvom rade sme sa dohodli s Rostislavom Čadom. Je to tréner, ktorý má bohaté trénerské skúsenosti z pôsobenia v HC Slovan, v Košiciach, v Avangarde Omsk. Je to tréner, ktorý má svoju kvalitu a ktorý je na hráčov tvrdý, ale zároveň vie z nich vyťažiť maximum. Nemáme v tíme žiadne veľké hviezdy. Chceli sme sa prikryť takou dekou, na ktorú máme. 

V rakúskych štúdiách sa už viedli debaty o pozícií, ktorú by CAPITALS ako nováčik súťaže mohol zastávať. Aké sú Vaše očakávania?

My chceme byť „šťukou“ ligy. Nemáme veľké oči. Chceme to robiť pokorne, skromne, ale zároveň hrdo. Ja neviem v tejto chvíli povedať, či budeme po desiatich kolách prví alebo poslední. Budeme však robiť maximum, aby sme tie výsledky mali čo najlepšie. Veríme tomu, že sa nám bude dariť a súťaž ukáže ako na tom sme v porovnaní so zahraničnými celkami. Budeme reprezentovať slovenský hokej v zahraničí. Chceme pôsobiť po každej stránke profesionálne a robiť dobré meno slovenskému hokeju.

Rakúšania sa tešia na pekný a nový štadión Ondreja Nepelu.  Myslíte si, že rakúska liga priláka viac divákov ako Tipsport liga?

Netrúfam si teraz povedať, že ideme napĺňať zimný štadión Ondreja Nepelu. Ale na ľade aj mimo neho urobíme všetko, aby si fanúšikovia našli cestu na naše zápasy.  Máme v pláne počas zápasov robiť sprievodné zábavné akcie.

Keď ste vstupovali do HC Bratislava, Vaším cieľom bolo zahrať si našu najvyššiu hokejovú súťaž. Teraz ju hrá HC Slovan. Aký je vzťah medzi klubmi iClinic CAPITALS a HC Slovan? Pociťujete rivalitu?

Situácia sa stále mení a my musíme dynamicky reagovať na zmeny. Áno, nastali zmeny v našom smerovaní, ale veríme, že tie sa neskôr ukážu ako správne. Som veľmi rád, že s HC Slovan Bratislava máme veľmi dobrý vzťah, pričom komunikujeme s pánom Krajčim na dennej báze. Rozprávame sa s nimi takým spôsobom, aby všetci účastníci, ktorí pôsobia na zimnom štadióne Ondreja Nepelu boli spokojní a aby sa všetkým vyhovelo. Takže komunikácia s nimi je veľmi dobrá a som vďačný, že to tak je.

Ako je to s Vami a s hokejom? Hrávate ešte?

Chodím si zahrať trikrát do týždňa s chlapcami. Chodí s nami aj doktor Ďurkovič. Takže udržujem sa stále v tempe, ale samozrejme už nie som fyzicky pripravený tak, ako keď som hral profesionálne. Nemôžem sa momentálne porovnávať s našimi hráčmi v tíme. Hrávam, ale mám aj veľa iných povinností, takže mi na tréning nezostáva toľko času, koľko by som zvládol.

 

Monika Grznárová

(foto BK, iclinic-capitals.sk)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter