Šport 13. február 2018

BASKETBAL: Pre Rada Rančíka je to asi posledná sezóna


Najlepším basketbalistom Slovenska za rok 2017 sa stal podľa Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Radoslav Rančík z BK Inter Bratislava, ktorý tak obhájil túto pozíciu z vlaňajška.

Pre skúseného 38-ročného pivota je to už celkovo ôsmy triumf v tradičnej ankete, mladší z bratov Rančíkovcov zároveň získal honor najlepšieho basketbalistu piaty rok za sebou.

Čo pre vás osobne znamená toto ocenenie?

-Toto je výsledok mojej práce nielen počas, ale aj mimo sezóny. Je to však kombinácia viacerých faktorov.

Bez mojich trénerov, spoluhráčov a funkcionárov by sa mi to nepodarilo. Veľká vďaka patrí aj mojej rodine, ktorá mi utvára priestor, aby som mohol hrať.

Vždy sa snažím robiť všetko na sto percent, potom sa to odzrkadlí na ihrisku a väčšinou dosahujem dobré výsledky. Vždy sa musí človek nadrieť, aby bol najlepší.

Musí urobiť niečo extra, možno si aj niečo odriekať. Ja som však rád, že som urobil všetko preto, aby som tu mohol dnes stáť a dostal toto ocenenie.

Ja si to neviem inak ani predstaviť. Tvrdá práca, ktorú odvádzam má výsledky a každý, kto chce niečo dosiahnuť by mal robiť to isté

Aký bol z vášho pohľadu rok 2017, v ktorom ste s Interom získali prvý majstrovský titul na Slovensku?

-Môžem ho hodnotiť iba pozitívne, hoci nám ušlo víťazstvo v Slovenskom pohári, ale pre nás bolo prvoradé v Interi získať majstrovský titul. Som rád, že sme tento cieľ splnili a urobili tak radosť mnohým Bratislavčanom.

V tomto ročníku Eurovia SBL Inter zatiaľ znova dominuje a ste tak na dobrej ceste obhájiť majstrovský titul?

-Na dosiahnutie tohto cieľa nás čaká ešte veľa práce, pred sebou máme ešte dosť náročných stretnutí. Hlavne sa to bude týkať play-off, v ktorom musíme ísť od zápasu k zápasu.

Čím to je podľa vás, že slovenské kluby vo viacerých kolektívnych športoch sa nedokážu výraznejšie presadiť na medzinárodnej scéne?

-Všetko začína u mládeže, už v mladom veku treba nádejám vštepovať lásku ku svojmu športu a hlavne k tvrdému tréningu. Iba tak sa dajú rozvíjať ich pohybové a basketbalové schopnosti.

Samozrejme, prečo sa nám nedarí na medzinárodnej scéne, tak to ovplyvňuje veľa faktorov, veľkú rolu hrajú hlavne financie, ako v každom inom športe. Je však dobré, že basketbal na Slovensku získava väčšiu popularitu a kluby sa snažia o to, aby tento šport u nás napredoval.

V mestách ako Levice, Prievidza, Komárno, Košice a aj u nás v Hant aréne na play-off chodí veľa fanúšikov a to je pre nás najväčšia odmena.

Vlani ste sa okrem ligového titulu tešil aj z návratu do národného tímu - po siedmich rokoch...

-Bol som rád, že som mohol pomôcť aspoň trochu. Hoci v mojom veku sa už ozývajú zranenia, snažím sa tvrdo trénovať, aby som obmedzil tieto drobné zdravotné problémy.

Uvidíme vás hrať aj v budúcej sezóne?

-Stále je to otvorené, veľa bude záležať od toho, aký bude môj zdravotný stav, ale myslím si, že to už bude pre mňa asi posledná sezóna.

Milan Valko

Foto: Ján Luky

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter