Kultúra 16. jún 2017

Základná škola Matky Alexie žije výročiami, osobne ju navštívila aj Mária Terézia


V stredu 14. júna 2017 sa uskutočnil koncert pri príležitosti 420. výročia založenia rehole Kanonisky sv. Augustína rehole Notre Dame, 270. výročia príchodu sestier do Bratislavy, 70. výročia blahorečenia Matky Alexie, 12. výročia svätorečenia Petra Fouriera a 300. výročie narodenia Márie Terézie.

Na základnej škole Matky Alexie sa v stredu 14. júna pri príležitosti 250. výročia školy uskutočnil koncert hudobného telesa Mucha Quartet (Juraj Tomka, 1. husle, Jozef Ostrolucký, 2. husle, Veronika Prokešová, viola, Pavol Mucha, violončelo). Odzneli slávnostné príhovory riaditeľky základnej školy Matky Alexie Adriany Šiškovej, námestníčky primátora mesta Ivety Plšekovej a riaditeľa Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimíra Greža.

V rámci podujatia boli odovzdané dekréty Adriane Šiškovej, sestre Bernadete Kollárovej Vyššej predstavenej, sestre Márii a Eve Líškovej - poradkyni, Kanonisky sv. Augustína relohe Notre Dame. Dekréty boli odovzdávané za šírenie kresťanských a historických hodnôt, pedagogickú činnosť, výchovu mládeže a za rozvoj kultúry v Hlavnom meste SR Bratislave.  

Slávnostné vyhodnotenie súťaže Kľúče od kráľovstva Márie Terézie sa konalo v utorok 13. júna na Bratislavskom hrade pri príležitosti 70. výročia Štátneho pedagogického ústavu a 70. Výročia blahorečenia zakladateľky základnej školy - Alexie le Clerc. Súťaž sa konala už druhý rok v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom.

Riaditeľka základnej školy Matky Alexie, Adriana Šišková sa k podujatiam vyjadrila nasledovne: „Spomienky na Máriu Teréziu a jej vplyv na históriu školy nás podnietili  k súťaži  Kľúče od kráľovstva Márie Terézie, aby sme si so žiakmi a učiteľmi na celom Slovensku pripomenuli 300 rokov od jej narodenia. Panovníčka Mária Terézia sa nezabudnuteľne zapísala do dejín Bratislavy, celého Slovenska  a veľkou mierou aj do dejín našej školy - Základnej školy Matky Alexie na Palackého ul. 1 v Bratislave.“

Podľa slov riaditeľky Šiškovej školu a kláštor Mária Terézia osobne navštevovala. Existuje sedemnásť listov, ktoré napísala panovníčka predstaveným kláštora. Sestry Kanonisky sv. Augustína rehole Notre Dame pôsobia v Bratislave práve v tomto roku 270 rokov a škola takmer 250.
Výtvarné práce hodnotila komisia na čele s akademickým maliarom Miroslavom Cipárom a literárne práce posudzovali odborníci Štátneho pedagogického ústavu pod vedením spisovateľa Daniela Heviera.
Spolu sa zapojilo 31 škôl z celého Slovenska, výtvarných prác bolo 171 a literárnych 45. Do súťaže sa zapojili aj pedagógovia svojimi metodickými prácami. Ich talent môžu posúdiť aj návštevníci Bratislavského hradu na výstave vo foyer hudobného salónu. Ocenenia za najlepšie práce odovzdal riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk za prítomnosti vzácnych hostí z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a ďalších významných osobností.

(red)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter