Kultúra 26. december 2018

Výstava fotografií A. Dubčeka najazdila vo vlakoch ZSSK viac ako 194-tisíc kilometrov


Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) pripravili spoločný projekt s názvom Alexander Dubček medzi svojimi.

Putovná výstava fotografií vznikla pri príležitosti 50. výročia Pražskej jari a verejnosti sa snažila priblížiť fotografie súvisiace s rokom 1968 a jej vedúceho predstaviteľa, ktorý bol v 60. rokoch 20. storočia symbolom ľudskosti.

„TASR výstavou odkryla bohatstvo svojich archívov. Výstava dokázala osloviť úplne nové a netradičné publikum, keďže cestovala za svojimi divákmi.

Fotografie o Alexandrovi Dubčekovi sa tak dostali tam, kde sa aj Alexander Dubček cítil najlepšie – medzi obyčajných ľudí,” skonštatoval generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

Spolu 22 unikátnych čiernobielych dobových fotografií z archívu TASR bolo inštalovaných v elektrickej poschodovej jednotke, ktorá jazdila v oblasti Košíc,

v poschodovej jednotke Push-Pull, ktorá jazdila v oblasti Bratislavy, a vo veľkopriestorovom vozni premávajúcom medzi hlavným mestom a metropolou východu.

„Fotografie najazdili vo vlakoch národného dopravcu celkovo 194 314 kilometrov, pričom sa vo videách zobrazili 13 929-krát. Som rád, že môžem skonštatovať, že ani jedna fotografia nebola v našich vlakoch poškodená ani popísaná.

Svedčí to teda aj o novej kultúre Slovákov a úspechu našej kampane slusnevlakom, ktorá cieli na slušné správanie sa vo vlaku,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Alexander Dubček (1921 – 1992) bol slovenský politik, štátnik a vrcholný predstaviteľ Pražskej jari.

Práve v súvislosti s obrodným procesom Československa je z historického hľadiska Dubček vnímaný ako najpozitívnejšia slovenská osobnosť tohto obdobia.

Stal sa symbolom Pražskej jari a je nezmazateľne spätý s udalosťami roka ´68. Alexander Dubček zastával funkciu prvého tajomníka ÚV KSČ a presadzoval politiku „socializmu s ľudskou tvárou“.

Avšak reformný proces, snažiaci sa o demokratizáciu komunistického režimu v Československu, bol ukončený inváziou vojsk Varšavskej zmluvy a na čele s Gustávom Husákom bola zavedená tzv. normalizácia.

Vystavené fotografie si cestujúci vo vlakoch mohli prezrieť v termíne 14. 8. – 30. 11. 2018

(red,zssk)

Foto: tasr

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter