Kultúra 16. máj 2018

VIVA MUSICA!: Vystúpi aj parížsky súbor Ensemble intercontemporain


Koncert hudobného zoskupenia Ensemble intercontemporain, bude spolu s vystúpením Johna Malkovicha patriť medzi tohtoročné highlighty.

Krajinu lásky a gurmánov zastúpi aj svetoznámy francúzsky čembalista Jean Rondeau, ktorý sa po mimoriadne úspešnom koncerte na Viva Musica! festivale v roku 2016 opäť vracia do Bratislavy!

V roku 2018 bude Viva Musica! festival prebiehať od 6. júla do 25. augusta na rôznych miestach v Bratislave.

Sólisti prestížneho hudobného zoskupenia Ensemble intercontemporain (EIC) prídu na festival s úplne novým hudobno-vizuálnym projektom Dronocracy, ktorý vzniká v spolupráci uznávaného autorského tímu Laurent Durupt (autor hudby, koncept), Hicham Berrada (scéna, video, svetelný dizajn) a Ferdinand Barbet (mise en scène).

V Bratislave zaznie v exkluzívnej slovenskej premiére v podaní sólistov EIC a hercov zo zoskupenia Collectif 17 dňa 16. augusta 2018 v Slovenskom rozhlase, pričom svetová premiéra diela sa uskutoční 29. mája 2018 v Paríži.

Na Viva Musica! festival sa vracia francúzsky fenomén, čembalista Jean Rondeau

S cieľom vrátiť popularitu hudobnému nástroju, ktorý svoju zlatú éru zažíval v období baroka (kým ho nevystriedal kladivkový klavír), prichádza tento krát s výnimočným projektom, v ktorom sa stretávajú dva zdanlivo nesúvisiace hudobné svety: európska baroková hudba s bohato zdobenou melodikou a rytmikou hudby orientu.

Projekt Jasmin Toccata vznikol v spolupráci so špičkovými francúzskymi hudobníkmi – lutnistom Thomasom Dunfordom a perkusionistom Keyvanom Chemiranim, ktorý je zároveň autorom myšlienky a všetkých hudobných aranžmánov.

V rámci Viva Musica! festivalu sa spoločne predstavia 15. júla 2018 vo Veľkom evanjelickom kostole.

Viva Musica! festival je už 14. rok neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave.

Počas jeho doterajšej existencie priniesol návštevníkom celkom 285 koncertov, na ktorých vystúpilo viac ako 350 domácich a zahraničných sólistov, hudobných zoskupení a orchestrov.

Koncerty festivalu počas jeho doterajšej histórie navštívilo viac ako 135 000 divákov. V roku 2018 bude Viva Musica! festival prebiehať od 6. júla do 25. augusta na rôznych miestach v Bratislave.

Festival otvorí hollywoodska hviezda John Malkovich, ktorý sa predstaví 6. júla 2018 v Starej tržnici v exkluzívnej slovenskej premiére s projektom Rozprava o slepcoch (Report on the Blind).

Svetoznámy slovenský súbor Janoska Ensemble sa na festival vráti s novým projektom From Bratislava to Hollywood (12.7., Stará tržnica) a doteraz potvrdené mená dopĺňa aj nórska husľová virtuózka Mari Samuelsen, ktorá sa predstaví s projektom From Bach to Glass v sprievode Viva Musica! ensemble 2. augusta vo Veľkom evanjelickom kostole.

(red, vivamusica)

Foto: Zdroj: Viva Musica!

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter