Kultúra 8. jún 2018

Viva Musica! predstavuje kompletný festivalový program - doplnili ho zvučné domáce mená


Sopranistka Adriana Kučerová a tenorista Pavol Bršlík sa na Viva Musica! festival vracajú po dvoch rokoch.

Obaja majú za sebou čerstvé, mimoriadne úspešné debuty v Smetanovej opere Predaná nevesta a už v auguste sa môžu ich fanúšikovia tešiť na ďalší výnimočný umelecký zážitok.

V roku 2018 uplynie sto rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších hudobných osobností 20. storočia – amerického dirigenta, skladateľa, klaviristu, pedagóga, vizionára a veľkého popularizátora klasickej hudby, Leonarda Bernsteina (1918 – 1990).

Pri tejto príležitosti organizátori Viva Musica! festivalu pripravili výnimočný koncert s výberom toho najlepšieho z Bernsteinových, dnes už kultových diel West Side Story a Candide.

Adrianu Kučerovú a Pavla Bršlíka na pódiu doplní Symfonický orchester Viva Musica! pod taktovkou českého dirigenta Roberta Jindru.

Koncert sa skutoční 25. augusta, presne v deň Bernsteinovho narodenia, v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, a bude zároveň súčasťou medzinárodného projektu Bernstein at 100, ktorý zastrešuje podujatia venované osobnosti a umeleckému odkazu Leonarda Bernsteina po celom svete.

Slávnostný galakoncert s výberom toho najlepšieho z jeho tvorby symbolicky uzavrie 14. ročník festivalu Viva Musica! a zároveň vzdá poctu tejto výnimočnej a mimoriadne inšpiratívnej osobnosti.

Leonard Bernstein sa narodil 25. augusta 1918 v Lawrence, v štáte Massachusetts. Absolvoval Harvardskú univerzitu, neskôr Curtisov inštitút vo Philadelphii.

V roku 1942 sa presťahoval do New Yorku. Ako 25-ročný debutoval ako dirigent s Newyorskou filharmóniou v Carnegie Hall záskokom za chorého Bruna Waltera.

Na Broadwayi uspel najskôr s muzikálom On the Town, neskôr na prelome 40. a 50. rokov napísal svoje najznámejšie diela ako Candide, Wonderful Town, legendárne West Side Story, hudbu k filmu Eliu Kazana On the Waterfront či balet Age of Anxiety.

Na poste hudobného riaditeľa Newyorskej filharmónie pôsobil 11 sezón, bol nadšeným propagátorom diel Gustava Mahlera a Carla Nielsena, pričom do repertoáru orchestra zaradil aj veľa súčasnej hudby.

Svetovú popularitu si získal účinkovaním v televíznych programoch Young People's Concerts zameraných na popularizáciu klasickej hudby a jej sprístupňovanie širokému publiku. Zomrel vo veku 72 rokov v New Yorku.

Katarzia a jej nerozvážne piesne vo vážnych aranžmánoch

Je originálna a svojská! Katarzia (vlastným menom Katarína Kubošiová) je slovenská pesničkárka, poetka s vyhraneným hudobným vkusom aj imidžom, ktorú netreba predstavovať.

Je čerstvou držiteľkou ceny RHA v kategórii Singel roka za titulnú pieseň k filmu Piata loď – Kde sa slzy berú. Je tiež autorkou hudby k novej inscenácii Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave – Antigona, ktorá mala premiéru v apríli 2018.

Striedavo žije na Slovensku a v Čechách, pravidelne koncertuje a neustále píše texty a hudbu.

V rámci Viva Musica! festivalu uvedie svoje piesne v úplne nových aranžmánoch, ktoré vznikajú priamo na objednávku festivalu a ich autorom je renomovaný český hudobný skladateľ a klavirista Michal Nejtek (The Plastic People of the Universe, AGON, David Koller Band a ď.).

Piesne z albumu Agnostika, ale aj úplne nové piesne zaznejú v experimentálnom nástrojovom obsadení doplnenom o jemnú elektroniku v podaní ďalšieho výnimočného českého hudobníka a skladateľa Ivana Achera.

„Krása je element, po ktorom pátram, aj keď ma desí. Hľadám ju aj v hudbe. Kreativita a tvorba sú pre mňa záchranou, ktorou sa vyrovnávam a zmierujem s realitou.

Tvoriť s ľuďmi a spájať ich rôzne uhly pohľadu, vytvárať synergiu a prenášať odkazy do vyšších rovín je oslavou. Som vďačná za to, že mi festival Viva Musica! umožňuje obohatiť moje odkazy ďalšími vkladmi vážených umelcov, ktorí ich posunú do inej sféry.

Tento koncert bol na tento rok mojím snom!“ hovorí Katarzia.

Špeciálnym hosťom koncertu bude slovenská pesničkárka a skladateľka Katarína Máliková. Koncert sa uskutoční 9. augusta 2018 v bratislavskej Starej tržnici.

Viva Musica! festival 2018 – prehľad programu:

6.7. – John Malkovich: Report on the Blind (Stará tržnica)

12.7. – Janoska Ensemble Goes Hollywood (Stará tržnica)

15.7. – Jasmin Toccata: Keyvan Chemirani, Thomas Dunford, Jean Rondeau (Veľký evanjelický kostol)

26.7. – Cameron Carpenter: The American Organist (Slovenský rozhlas)

2.8. – Mari Samuelsen: From Bach to Glass (Veľký evanjelický kostol)

9.8. – Katarzia & Viva Musica! ensemble (Stará tržnica)

16.8. – Ensemble intercontemporain: Dronocracy (Slovenský rozhlas)

25.8. – West Side Story: Adriana Kučerová & Pavol Bršlík (Slovenské národné divadlo)

Viva Musica! festival je už 14. rok neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave. Počas jeho doterajšej existencie priniesol návštevníkom celkom 285 koncertov, na ktorých vystúpilo viac ako 350 domácich a zahraničných sólistov, hudobných zoskupení a orchestrov.

Koncerty festivalu počas jeho doterajšej histórie navštívilo viac ako 135 000 divákov.

Okrem bohatej ponuky exkluzívnych hudobných podujatí v rámci hlavnej koncertnej série prináša počas leta kvalitné umenie aj do verejného priestoru, čím sa mu úspešne darí priťahovať pozornosť nielen širokej verejnosti, ale aj zahraničných návštevníkov hlavného mesta.

V roku 2018 bude Viva Musica! festival prebiehať od 6. júla do 25. augusta na rôznych miestach v Bratislave.

(red, vivamusica)

Zdroj foto: vivamusica

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter