Kultúra 13. september 2018

Videorozhovor s operným spevákom Pavlom Bršlíkom


Pozrite si krátky videorozhovor so svetoznámym slovenským operným spevákom Pavlom Bršlíkom.

Pavol Bršlík vystúpi v pondelok 17. septembra v Slovenskej filharmónii s piesňami od Richarda Straussa.

Tenorista Pavol Bršlík patrí dnes k najvýraznejším predstaviteľom mladej speváckej generácie na medzinárodnej opernej scéne.

V roku 2005 bol prestížnym časopisom Opernwelt ocenený ako „Spevácky talent roka“. Je víťazom Medzinárodných súťaží M. Schneidera – Trnavského i Antonína Dvořáka.

Študoval na bratislavskej VŠMU, v opernom štúdiu CNIPAL v Marseille a absolvoval viaceré kurzy popredných speváckych osobností (Ivonne Minton, Mady Mesplé, Peter Dvorský, William Matteuzzi).

Od sezóny 2003/2004 bol angažovaný ako sólista v jednej z popredných európskych operných scén – v Štátnej opere v Berlíne, kde sa doteraz predstavil vo viacerých mozartovských tituloch (Ferrando v Cosi fan tutte, Tamino v Čarovnej flaute, Don Ottavio v opere Don Giovanni), ale i ako Nemorino v Donizettiho Nápoji lásky, Kormidelník vo Wagnerovom Blúdiacom Holanďanovi či Kudrjáš v Janáčkovej Káti Kabanovej.

Okrem Berlína videlo a počulo mladého tenoristu i publikum slávneho Glyndebournského festivalu (Tamino v Čarovnej flaute, Ferrando v Cosi fan tutte, Fenton vo Verdiho Falstaffovi),

v Kráľovskej opere v Bruseli, v Théâatre du Chatelet v Paríži (Jaquino v Beethovenovom Fideliovi), na festivale Aix-en-Provence, v Kráľovskej opere v Londýne, v Opere v Monte Carlo (Števa v Janáčkovej Jej pastorkyni), v new-yorskej Metropolitan opere (Mozartov Ottavio v Donovi Giovannim) a ďalších prestížnych svetových operných scénach. 

Pavol Bršlík je však i vyhľadávaným koncertným umelcom. So špičkovými orchestrami a pod taktovkou veľkých dirigentských osobností sa predstavil v Londýne, Paríži, Edinburgu, Drážďanoch.

Niekoľkokrát vystúpil Pavol Bršlík i na scéne Opery SND. Stvárnil tu postavy Nemorina v Donizettiho Nápoji lásky po boku Adriany Kučerovej a postavu Ottavia v predstavení Mozartovho Dona Giovanniho.

zdroj: snd.sk

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter