Kultúra 7. september 2017

Veronika Hatala: Moderovanie vinobraní a hodov je pre mňa špeciálna dávka adrenalínu a zábavy


Kto ešte nevidel pri návšteve hodov alebo vinobrania moderovať a spievať temperamentnú energiu s mikrofónom v ruke, zrejme nemusí dlho čakať. Mestské časti a ich hody, jarmoky, či iné slávnosti, to je jednoducho Veronikin „revír“. Reč je o talentovanej muzikálovej herečke, speváčke a v poslednom čase veľmi obľúbenej moderátorke Veronike Hatala.  Veroniku možno stretnúť v týchto dňoch týždenne aj na dvoch troch podujatiach v rôznych častiach mesta, a tak sme sa rozhodli ju trošku vyspovedať a predstaviť. Keď sa vám nabudúce prihovorí z pódia...

 Čas vinobraní a hodov práve prebieha, niektoré už sú dokonca za nami. Tieto bratislavské „chuťovky“  v rôznych mestských častiach sú už pravidelne vo Vašom kalendári. Tento rok ste moderujete a spievate vo Vrakuni, Starom Meste. Častokrát zvyknete moderovať hody v Dúbravke, v Rači, vo Vajnoroch, v Záhorskej Bystrici... Sú tieto podujatia niečím zvláštne alebo ich beriete ako každé iné?

Mám rada tento druh podujatia. Je to pre mňa istá dávka adrenalínu, spontánnosti, zábavy a hlavne voľnosti. Stáva sa, že na takýchto slávnostiach strávim na javisku alebo za ním  6 až 8 hodín. Za ten čas zistíte aké je publikum, dá sa s ním lepšie pracovať, zistíte, že čo si k nemu môžete „dovoliť“.  Mojou úlohou je dať programu jednoliatosť, akúsi chrbtovú kosť. Snažím sa ľudí zabávať počas nazvučovania hudobných skupín, preferujem interaktivitu, vymýšľam pre nich rôzne súťaže, kvízy, keď už si dali tú námahu a v pestrej ponuke možností, ktorá v Bratislave je, si  prišli pozrieť nejaký program. Je predsa nedôstojné voči nim, aby tam len tak sedeli a pozerali sa na zvukovú skúšku, ktorá trvá naozaj niekedy dosť dlho.

Ak je to dramaturgicky vhodné pridám aj spev, keďže mám k nemu naozaj blízko. Úžasné je, keď sledujem,  že tí ľudia tam častokrát pobudnú so mnou niekoľko hodín a zaujíma ich , čo sa tam deje. Z tohto pohľadu je teda tento druh umeleckého výkonu zvláštnejší, keďže sa niekedy online stávam okrem moderátorky aj pomocnou režisérkou, dramaturgičkou, scenáristkou, speváčkou či herečkou.

Hoci nie ste rodená Bratislavčanka, možno cez rôzne podujatia poznáte náturu ľudí v rôznych mestských častiach lepšie ako mnoho iných. Dá sa povedať, aké je bratislavské publikum? Je povedzme iná atmosféra v malej mestskej časti, ako napríklad v Starom Meste?

Atmosféra je vždy o ľuďoch.  Už dávno neplatí to, že na hody, prípadne vinobranie prídu iba obyvatelia danej mestskej časti. Práve naopak, ľudia sú zvedaví, majú radi zábavu a hudobné formácie, ktoré ich dokážu pritiahnuť kamkoľvek. A tak sa mi častokrát stáva, že je to obrovský mix ľudí z rôznych kútov Bratislavy a vlastne z celého Slovenska. Preto je osadenstvo v publiku skôr odrazom druhu podujatia a samotného programu, ako miesta, kde sa koná. Napríklad počas hodov sa publikum v priebehu dňa aj vymení, keďže program je väčšinou vystavaný tak, aby uspokojil všetky vekové kategórie. Počas dňa sa publikum vlastne omladzuje.

Mohla by som povedať,  že ľudia v Bratislave sú rôzni ako Bratislava samotná. Špecifická je možno len hrdosť rodených Bratislavčanov, pretože sú hrdí každý na to, čím je ich mestská časť unikátna, či račianskym vínom, vajnorskými dožinkami, záhoráckym nárečím alebo staromestskou gráciou a podobne. Samozrejme, čím je pôvod mestskej časti menej vidiecky, tým sú aj obyvatelia viac kultúrne rozhľadení, nároční a tým sa aj ťažšie nechajú ovplyvniť emóciami prúdiacimi z javiska.  Ak sa rozdával temperament, tak určite moji rodičia pre mňa obdržali dvojitú dávku, preto verím, že pomáham počiatočné ľady v priebehu podujatia roztaviť aj svojím vlastným vkladom do programu.

Zrejme zo všetkých podujatí, čo moderujete, na týchto je najväčší výskyt podgurážených ľudí. Neprekáža Vám to? 

Ani nie, ja sa tam väčšinou vyskytujem v poobednom čase a odchádzam  okolo 21. - 22. hodiny, a to sa ešte celkom držia. Niekedy to však využijem a takýchto „osmelených zabávačov“  zavolám na pódium, dám im priestor vyhrať nejakú cenu a spolu vytvoríme niečo zábavné a milé. Samozrejme, že to má zmysel, len keď sa neprekročí určitá miera. Potom mi totiž zviera riadne hrdlo, keď sa zamyslím nad tým, ako môže človek takto skončiť.

Radšej moderujete vo dvojici alebo sólo?

Som  zvyknutá moderovať zväčša sama, 90 % akcií moderujem ako sám vojak v poli.  Hoci je to niekedy príjemnejšie a najmä zábavnejšie moderovať vo dvojici, je to zároveň náročnejšie. Vyžaduje si to väčšiu empatiu, prípravu, kontrolu a vzájomný rešpekt. Častokrát zvyknem moderovať plesy, tam sa to niekedy priam žiada, aby bol moderátorský pár. No žiaľ, nie vždy sa na to nájdu prostriedky a tak som odkázaná iba sama na seba. Často sa to snažím kompenzovať tým, že zapájam do deja pána starostu, župana, aktuálneho umelca, či ako som spomínala miestneho „osmeleného zabávača“.  

 Viac sa cítite ako moderátorka alebo speváčka? Môže sa raz stať, že na takomto podujatí budete v úlohe hlavnej speváckej hviezdy večera?

No hlavná spevácka hviezda večera zo mňa už asi nebude, ale ktovie ... Napriek tomu nemám o spev núdzu. To, čo robím, je častokrát  vyhľadávané práve preto, že som  „produkt 2v1“, tak ma niekedy nazývajú. Kedysi dávno som začínala ako speváčka a herečka, k moderovaniu som sa dostala omnoho neskôr. Vtedy som ešte netušila, že to raz takto zužitkujem. Som za to vďačná ľuďom, ktorí ma k tomu priviedli, dali mi priestor učiť sa a ďakujem hlavne Bohu, že ma týmto smerom v mojom živote nasmeroval.

Pochádzate zo Spišskej Novej Vsi, žijete v Ivanke pri Dunaji. Cítite sa ešte srdcom "Východniarka"?

No jasné, že áno. My máme v sebe veľký temperament, energiu a tú zužitkovávam v mojej práci, ktorá ma veľmi napĺňa.  To krásne bezstarostné obdobie prežité v rodnom meste je na nezaplatenie, na to sa nedá zabudnúť.  Na svoj pôvod som patrične hrdá tak, ako by mal byť každý hrdý na svoje korene. Nech už je z akéhokoľvek kúta Slovenska, Európy či sveta. Srdcom Východniarkou teda ostanem už asi navždy, to je prosto diagnóza, ktorú iní ľudia buď majú radi ... alebo sa s ňou musia zmieriť (smiech).

  

Kto je Veronika Hatala?

Muzikálová speváčka, herečka  a moderátorka. Vyštudovala herectvo pod taktovkou Jozefa Adamoviča, svoje herectvo uplatnila v najdlhšie hrávanom muzikáli na Slovensku v muzikály „Mníšky Milionárky“ po boku nezabudnuteľnej Majdy Pavelekovej a Gizky Oňovej. Hrávala v rôznych kabaretných a muzikálových predstaveniach, ako hudobný hosť aj v predstavení „Sedem bez záruky“ po boku pána Milana Lasicu, či Randevú s humorom s Mišom Dočolomanským. Účinkovala vo viacerých televíznych seriáloch: Rodinné prípady, Ochrancovia, Chlapi neplačú, Búrlivé víno atď. Spolupracovala aj s osobnosťami ako Lýdia Eckhard, či na  rôznych projektoch pre deti nielen ako herečka ale aj ako autorka piesni. Sedem rokov moderovala televíznu reláciu v Slovenskej televízií o slovenskom a americkom gospele. Za sebou má desiatky odmoderovaných akcií rôzneho druhu, napr. pre samosprávy, firmy, štátne inštitúcie,  plesy, večierky,  odovzdávania cien, módne prehliadky či „family day“ a svojim temperamentom a energiou sa snaží publikum vždy priviesť na svoju stranu.

(bak, foto archív VH)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter