Kultúra 14. október 2018

V Rovinke uviedli nový film o folkloristovi Vilovi Meškovi


V kultúrnom dome v Rovinke sa konalo slávnostné uvedenie nového dokumentárneho filmu o multiinštrumentalistovi Viliamovi Meškovi – rodákovi z Terchovej, dnes žijúci v Rovinke pri Bratislave.

„Začalo to úplne v mladom veku. Pochádzam z muzikálnej rodiny, v našej chalupe sa spievalo a hralo. Strašne rád som spieval, hral a keď som si chcel odpočinúť, tak som vyrezával.

A keď som dlho vyrezával, tak ma ťahalo zase hrať a spievať...a takto sa to prelínalo celý život až doteraz,“ hovorí folklórista Viliam Meško.

Autorom filmu a režisérom je Peter Chmela, ktorého tvorbu vysiela aj Slovenská televízia. „Keď som sa v roku 2015 zoznámil s Vilom Meškom na Jánošíkových dňoch v Terchovej, zaujal ma jeho spontánny hudobný prejav.

zľava: M. Kubeš – starosta Rovinky, M. Laurenčík – podpredseda ŽSK, V. Meško,

P. Chmela – autor filmu, M. Viskupič – riaditeľ BSK

On prišiel ku mne, lebo som natáčal rozhovory a zoznámili sme sa. Neskôr, keď som sa dozvedel, že hrá na veľa nástrojoch a je rezbár, začal som s prípravou natáčania,“ hovorí režisér filmu Peter Chmela.

Dokument predstavuje Viliama Meška ako folklóristu, rodáka z Terchovej, ktorý počas celého života šíri dobré meno terchovskej muzike. O jej kvalite svedčí aj zápis do nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO /2013/.

Meško hrá na husle, basu, harmoniku, heligónku, na drumbľu a ústnu harmoniku, tiež fujaru a píšťaly. Hudbu dopĺňa vynikajúcim spevom. Jeho repertoár tvoria piesne nielen z Terchovej, ale z celého Slovenska.

Vilo Meško je aj ľudový rezbár a maliar.„Sedemdesiat štyri výstav som mal po svete, v Paríži som bol osemkrát, Fínsko, Anglicko, Bulharsko, Maďarsko, Čechy, Amerika, Kanada, Turecko, Rusko.“ hovorí V. Meško.

Na prezentácii filmu bol aj riaditeľ BSK Marián Viskupič, ktorý sa podelil o svoje dojmy: „Každý kto uvidí tento film v ňom nájde ten úžasný multitalent pána Meška, ja tam vidím obrovskú pracovitosť a energiu, ktorú venuje svojej tvorbe.“

Viliam Meško ako hudobník navštevoval v nohe folklórne festivaly v tuzemsku aj v zahraničí v Amerike zahral aj prezidentovi Billovi Clintonovi. Na prezentácii boli viaceré známe osobnosti z verejného života. „My sa poznáme asi 20 rokov.

V. Meško a P. Chmela

Je to fantastický človek, výnimočný, buďme radi, že sú takíto ľudia na Slovenska. Tento chlap je veličina, čo sa týka ľudovej hudby, rezbárstva,“ povedal poslanec BSK Juraj Jánošík.

Slávnostného večera sa zúčastnil aj domáci starosta Milan Kubeš: „Bol som dojatý, keď Vilko rozprával ako bol v Amerike so svojimi sochami, keď Slováci žijúci v Amerike plakali, že je to zo Slovenska.

“Uvedenie filmu do života sa udialo posypaním pravou terchovskou zemou z rodiska V. Meška. Slávnostné aktu sa zúčastnil aj podpredseda žilinskej župy a poslanec NR SR Milan Laurenčík z Terchovej:

„Je dôležité hlavne v dnešnej dobe, keď ľudia sú naučený na rôzne technológie, sedia za počítačom, aby sme poznali naše tradície a Vilo Meško je predstaviteľ týchto tradícií.“

Viliam Meško v minulosti tancoval v SĽUK-u, nahrával hudbu pre Slovenský rozhlas. Aby tradície pokračovali, založil v Rovinke, kde dnes žije, detský folklórny súbor Červené jabĺčko.

Film odvysiela v premiére RTVS Dvojka v sobotu 20. októbra o 13.05 hod. a Tv NOE vo štvrtok 18. októbra o 21.05 hod.

(red)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter