Kultúra 23. august 2018

V centre Bratislavy sa predstaví s tvorbou a výrobkami vyše 120 majstrov ÚĽUV + PROGRAM


Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) opäť pripravuje svoje vrcholné podujatie v centre Bratislavy.

Festival Dni majstrov ÚĽUV sa uskutoční na Hviezdoslavovom námestí v posledný augustový víkend 25.-26.8. Jeho 28. ročník ponúka pestrý program, kde okrem prezentácie tvorby nebude chýbať tradičná kuchyňa, módna prehliadka, tvorivé hry ani remeselné dielne pre záujemcov.

"ÚĽUV je naša kľúčová organizácia v starostlivosti o ľudovú kultúru a remeslá.

Uvedomujeme si jej dôležitosť a preto jej vytvárame podmienky," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva na Ministerstve kultúry SR Radoslav Ragač.

Podľa Kataríny Tomkovičovej, poverenej zastupovaním generálnej riaditeľky ÚĽUV-u, na festivale sa predstaví 120 remeselníkov, prítomní budú aj ďalší majstri remesiel a 14 lektori, ktorí sa budú venovať záujemcom o bližšie spoznanie remesiel.

"K doterajším 418 majstrom ÚĽUV udelíme tento titul trom ženám a trom mužom," prezradila Tomkovičová.

Návštevníci festivalu uvidia tvorbu hrnčiarov, čipkárok, kováčov, drevorezbárov, drotárov, krasličiarok, hrnčiarov a iných remeselníkov.

"Tento ročník je zameraný na využitie vlny. Je to unikátny prírodný materiál dlhodobo využívaný u nás na odevné a iné výrobky.

Jeho spracovanie rôznymi spôsobmi, textilné a iné využitie prezradí výstava v Justiho sieni Primaciálneho paláca.

Po Bratislave ju uvidia aj v zahraničí," informovala Libuša Jaďuďová, riaditeľka Múzea ľudovej umeleckej výroby ÚĽUV v Stupave.

Okrem vlny si návštevníci môžu vyskúšať točenie na hrnčiarskom kruhu, maľbu na sklo, prácu so šúpolím či drôtom.

"Prvý raz budeme prezentovať čabajskú výšivku na kartón aj modrotlačovú výrobu.

S čipkárskou tvorbou sa predstaví 13 klubov z rôznych častí Slovenska," povedala riaditeľka Regionálneho centra remesiel ÚĽUV Oľga Fratričová.

(TASR)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter