Kultúra 27. september 2018

Talentovaný finalista Viva Ulica! pocestuje s Janoska Ensemble na ich európske turné


Projekt Viva Ulica! zakončil svoj druhý ročník v podobe masterclass v priestoroch bratislavského konzervatória.

Desať zoskupení dostalo možnosť dostať vzácne hudobné rady od tohtoročných ambasádorov Janoska Ensemble, ktorí finalistov zasvätili do známeho Janoska štýlu.

Dostali praktické rady a s každým jedným si zaimprovizovali. Pre jedného z finalistov si Janoskovci pripravili veľké prekvapenie – cestu na európske turné a možnosť hrať pred veľkým publikom.

"Bolo úžasné vidieť, ako každý jeden z hudobníkov či zoskupení vedeli zmeniť a prispôsobiť svoju hru na základe našich rád a nechali sa inšpirovať Janoska style, ktorý nepozná žiadne hranice.

Pre nás neexistuje žiadna imaginárna stena medzi hudobníkmi a publikom a sme veľmi šťastní, že sme naše vedomosti mohli predať ďalej mladým talentom.

Bolo pre nás veľmi ťažké vybrať víťaza európskeho turné“, hovorí s nadšením klavirista Janoska Ensemble, František Jánoška.

Každý z finalistov si na masterclass pripravili jednu skladbu, s ktorou chceli pracovať a na ktorej sa chceli niečo naučiť.

„Klasická hudba sa skoro všade na svete hrá z nôt a to sa my práve snažíme zmeniť.

Myslíme si, že bez nôt je interpret slobodnejší, dokáže zo seba dostať oveľa autentickejší prednes a to, čo je v ňom ukryté. Presvedčili sme sa o tom aj na pôde konzervatória“, dodáva huslista zoskupenia Roman Jánoška.

Ambasádorov nadchlo klasické vokálne zoskupenie

Možnosť ísť na európske turné bude mať vokálne zoskupenie Blu dal cielo spievajúce štvorhlasné aranžmá diel prevažne starej hudby.

Vznikli iba pred 6 mesiacmi s cieľom plniť si sny spievaním skladieb, ktoré sa im páčia. Blu dal cielo znamená v taliančine modré z neba.

„Účinkovanie v projekte Viva Ulica nám umožnilo vystupovať na miestach, na ktoré by sme sa inak nedostali a navyše sme si mohli v rámci masterclass zaspievať s Janoska Ensemble, čo je asi snom nejedného hudobníka.

Spoločne spievame aj vo väčšom speváckom telese s dlhšou históriou – Vocalatté,“ hovorí Mária Hurbanová zo zoskupenia Blu dal cielo.

„Správa o výhre nás neskutočne potešila a stále túto informáciu spracovávame. Očakávali sme, že Jánoškovci vyberú nejakého hudobníka a nie nás, spevákov.

Veľmi sa tešíme, všetkým sa touto správou chválime a nemôžeme tomu uveriť.

Ďakujeme Viva Ulici a Jánoškovcom za dôveru a už teraz vieme, že spoločný koncert bude zážitkom na celý život,“ dopĺňa Hurbanová.

„Blu dal cielo sme si vybrali preto, že nás zaujali svojou interpretáciou, talentom a muzikalitou. Sú veľmi profesionálni a harmonicky ladili dokonale spolu.

Na konci masterclass sme si spolu výborne zahrali.

Bolo to spontánne a na pódiu sme si hneď porozumeli. Tešíme sa na náš spoločný koncert, pretože prepojenie Janoska Ensemble s a capellou bude určite veľmi jedinečným a zaujímavým zážitkom pre publikum, ale aj pre nás“, prezrádza huslista Ondrej Jánoška.

A podarilo sa Blu dal cielo splniť si svoj sen?

„Peniaze, ktoré sme si spievaním na ulici zarobili, sme odovzdali nášmu tenoristovi (a súčasne huslistovi) Michalovi, ktorý ich použije na nákup nových huslí, nakoľko mu tie jeho pred časom ukradli.

Projekt sa konal pod záštitou Magistrátu hlavného mesta Bratislavy.

(red)

Foto: Zdroj: Viva Musica!

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter