Kultúra 6. september 2018

Spomienka na Kultúrne leto: Veľkolepý koncert Anky Repkovej a Daniela Thomasa uchvátil celé námestie


Bratislavské Hlavné námestie praskalo vo švíkoch. Slovenská speváčka Anka Repková a jej vzácny hosť z Londýna Daniel Thomas svojou energiou a vášňou prítomných divákov rozospievali, roztancovali a naplnili veľkou dávkou pozitívnej energie.

Celý koncert otvorila Anka Repková so svojím zborom „Spievanie nás baví“ známou piesňou Stand By Me, a to v stvárnení, v akom zaznela aj na nedávnej kráľovskej svadbe Meghan a princa Harryho.

Tento majestátny začiatok okamžite vtiahol divákov do magickej atmosféry a pritiahol aj náhodných okoloidúcich, ktorí tam s nadšením zostali až do konca koncertu.

V ďalšej, tentoraz gospelovej piesni He Has Done Marvelous Thing sa ku klaviristovi Tonymu Markovi pridali súčasne basgitarista Martin Gábor a bubeník Andrej Novotný. Trojica talentovaných muzikantov sprevádzala účinkujúcich celým programom.

Hudba s posolstvom Po piesni We Can Heal, ktorú si Anka priniesla zo svojho niekoľkomesačného pobytu v Londýne od Daniela Thomasa, predstavila aj piesne zo svojho nového albumu Som pravdivá.

Ten sa krstil v novembri 2017 na podobnom veľkom koncerte v divadle Teatro Wüstenrot. Album Som pravdivá vypovedá o Ankinej ceste sebapoznávania, transformácii, láske, duši, prírode, intuícii, vnútornej slobode, odvahe a pravdivosti.

„Keď som spievala pieseň Svetlo, cítila som vo svojom náručí energiu celého námestia. Úplne som prestala ovládať svoje ruky.

V časti, keď sa končilo basgitarové sólo, mi ruky pomaly klesali dole a tesne pred záverečnými refrénmi som pocítila, ako stredom môjho tela celá táto energia prešla a vytryskla hore.

Bol to pre mňa silný emotívny zážitok a veľmi zaňho ďakujem. Posolstvom tejto piesne je šíriť lásku a mier do celého sveta a v tejto pasáži sa na to vždy sústredím.

Je to mojím úprimným prianím.“ – Vyznala sa Anka, ktorá si k tejto piesni napísala hudbu aj text. Anka zo svojho albumu zaspievala aj svoje ďalšie autorské piesne:

Hlas a titulnú pieseň Som pravdivá, v ktorej zbor vystriedali vokalistky Diana Demecsová, Alexandra Tinková a Anna Bellová.

V polovici koncertu si Anka na pódium prizvala svojho hosťa – britského speváka Daniela Thomasa, ktorý spieval s hviezdami ako Mariah Carey, Sting, Luther Vandross, Elton John, Lionel Richie a ďalšími.

V spoločnom známom duete Endless Love sa nádherne dopĺňali nielen ich hlasy, ale aj osobnosti. Daniel Thomas je, rovnako ako Anka, aj skladateľom a textárom.

Po ich duete preto predstavil aj svoju autorskú pieseň Go Down Moses, do ktorej spevácky zapojil zároveň prítomných divákov.

Okrem svojho hlasu Daniel famózne ovláda aj hru na klávesové nástroje, čo predviedol v mixe piesní Ain´t No Sunshine a Summertime.

Jeho treťou sólovou piesňou bola pieseň Ain´t No Stopping Us Now, počas ktorej sa na pódium opäť vrátili tiež vokalistky.

To sa už na námestí začala zábava, ktorá pokračovala až do konca koncertu. „Zažil som jeden z najpovzbudzujúcejších a najinšpiratívnejší víkendov.

Som vďačný, že ma Anka Repková – nádherná a multitalentovaná bytosť – opäť pozvala do Bratislavy, aby som viedol gospelový workshop a spieval na tomto úžasnom koncerte.

Anka je očarujúca a jej spev je dych vyrážajúci.“ – Vyznal sa pred odletom domov Daniel Thomas. Spievanie nás baví Spojenie týchto dvoch výnimočných osobností nie je náhodné.

Spoznali sa v roku 2015 počas Ankinho niekoľkomesačného pobytu v Londýne, kde sa venovala hlavne štúdiu gospelovej hudby.

Po svojom návrate založila spevácky zbor pre dospelých „Zbor Anky Repkovej – Spievanie nás baví“, ktorého filozofiou je dať príležitosť spievať každému, bez rozdielu. Preto do svojho zboru nerobí ani žiadny konkurz.

Anka ide ešte ďalej a do Bratislavy pozýva renomovaných lektorov gospelu, aby tunajším ľuďom priblížili afroamerickú gospelovú hudbu.

Koncertu preto aj tento rok predchádzal 2-dňový gospelový workshop. „Bolo pre mňa darom pracovať s týmito krásnymi ľuďmi a som rád, že mi účastníci workshopu dovolili, aby som s nimi počas celého víkendu tak ťažko pracoval.

Teší ma, že – napriek jazykovým rozdielom – sme boli cez piesne schopní zachytiť ducha, emóciu a posolstvo gospelu. Som požehnaný a privilegovaný, že som dostal pozvanie, aby som s nimi pracoval a spieval s Ankou Repkovou.

Vytvorili sme spolu veľmi dobrú muziku! Moje srdce zostáva v Bratislave, až kým sa opäť nevrátim.“ – Dodáva Daniel.

Z účastníkov workshopu sa Danielovi podarilo vytvoriť unikátny 50-členný zbor, ktorý to na pódiu pod jeho vedením aj za sprievodu kapely roztočil a svoje nadšenie a radosť zo spievania preniesol aj na všetkých divákov.

Zaspievali piesne Lovely Day a Better. Vyvrcholenie koncertu patrilo najznámejšej gospelovej piesni Oh, Happy Day, v ktorej sa sólového partu opäť ujala Anka.

Na záver piesne s Danielom predviedli živelnú gospelovú improvizáciu, ktorá divákov postavila zo stoličiek a celý koncert ocenili burácajúcim standing ovation, čím si nakoniec vytlieskali aj prídavok.

Celé námestie tak na záver spolu s Ankou Repkovou, Danielom Thomasom, 50-členným zborom a kapelou spievalo známu pieseň Hallelujah.

„Ďakujem všetkým, ktorí prišli na koncert a dovolili nám deliť sa s nimi o našu radosť a vášeň pre hudbu. Atmosféra bola fantastická a veľmi sme si to spolu s vami užili!“ – Dodáva na záver spoluorganizátorka koncertu Anka Repková.

Andrej Novotný

Foto: zdroj: AR

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter