Kultúra 29. január 2018

Reštaurátorky GMB predstavia obnovu najväčšieho barokového obrazu na Slovensku


Galéria mesta Bratislavy (GMB) v rámci programu pre verejnosť pripravuje sprievodné podujatie o zreštaurovanom vzácnom monumentálnom barokovom obraze Regina Angelorum (Kráľovná anjelov).

Uskutoční sa v utorok (30.1.) o 18. hodine v Mirbachovom paláci GMB, kde reštaurátorky Barbara Davidson, Anna Gregová a Zuzana Jakabová priblížia náročnú obnovu (2011-2017) najväčšieho barokového obrazu na Slovensku. 

Táto olejomaľba na plátne je podľa riaditeľa GMB Ivana Jančára z obdobia rokov 1730-1740 od neznámeho autora a po mnohoročnom reštaurovaní je pýchou galérie.

Má rozmery 500x565 centimetrov a plochu 28,25 štvorcového metra. V obnovenej kráse zdobí kaplnku sv. Jána Evanjelistu v bratislavskom františkánskom kostole. 

Obraz je v zbierkovom fonde GMB, kam bol administratívne prevedený (1965) ako majetok mestského múzea.

Nevie sa, odkiaľ bol asi v roku 1943 prinesený do klariského kostola v Bratislave.

To sťažuje prípadné určenie autorstva konkrétneho maliara alebo jeho maliarskej dielne, prípadne okruhu.

Vývoj udalostí - koniec druhej svetovej vojny a víťazstvo socializmu v Československu - bol pravdepodobne príčinou toho, že kostol ostal opustený.

Cez rozbité okná bola maľba minimálne do roku 1960 vystavená pôsobeniu počasia, vlhkosti, prachu, špiny a na jeho hornú časť sadali vtáky, ktoré ho pokryli hrubou vrstvou exkrementov.

Podľa odborníkov ikonograficky ide o veľmi zriedkavý typ obrazu. Je na ňom malý Ježiško s lukom ako súčasť koncentrovaného mariánskeho obsahu.

To nasvedčuje, že objednávateľom diela aj miestom jeho určenia musel byť kláštor alebo kostol patrocínia Kráľovnej anjelov, resp. rehoľa, ktorej mariánska úcta bola podstatnou súčasťou jej spirituality.

Poslaním sakrálnych obrazov tohto druhu je vizualizácia konkrétneho teologického obsahu so všetkými danosťami jeho kanonizovanej podoby, čo uľahčovali umelcom rôzne ikonografické príručky s grafickými predlohami hojne rozšírené najmä v baroku alebo už existujúce umelecké diela.

V tomto prípade bolo možné nájsť takmer úplne identické zobrazenie archanjela Rafaela na maľbe Sebastiana Ricciho (1659-1734).

(TASR)
Foto: Archív BK
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter