Kultúra 7. jún 2017

NOVÁ SCÉNA:Posledné dve júnové predstavenia Veselej vdovy v tejto sezóne


Divadlo Nová Scéna (DNS) uvádza v júni posledné dve predstavenia Veselej vdovy v tejto sezóne.

Divadlo ich má naplánované na 17. a 21. júna. Po takmer dvadsiatich rokoch sa do Divadla Nová scéna vrátila vo februári opereta, a to v podobe jednej z najkrajších a najhranejších operiet Franza Lehára - Veselá vdova.

Úspešnú premiéru mala 3. a 4. februára a spokojní diváci obe premiéry operety Franza Lehára ocenili búrlivým potleskom.

Pod taktovkou skúseného dirigenta Rudolfa Geriho, v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa v hlavných úlohách predstavujú také hviezdy ako Adriana Kohútková a Miroslav Dvorský, ktorých alternujú Blanka Jílková a Róbert Halák.

Vo svojej jubilejnej 70. sezóne sa tak Divadlo Nová scéna (DNS) po rokoch vracia k obľúbenému žánru operety, ktorý mal v divadle domovskú scénu od jeho založenia v roku 1946 až do roku 1999, kedy bola uvedená opereta „Ples v hoteli Savoy“.

O obľúbenosti operety Veselá vdova svedčí aj fakt, že bola od roku 1933 do súčasnosti v slovenských divadlách premiérovaná až 18 krát.

Na javisku Divadla Nová scéna bola inscenovaná dvakrát – v rokoch 1964 a 1985.

Generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová: “Opereta mala v Bratislave domovskú scénu od vzniku DNS v roku 1946.

Po zrušení spevohry Novej scény v roku 1999 tento žáner akoby zanikol, napriek tomu, že divácka obec je široká. V sezóne 70.výročia DNS sme sa rozhodli nestarnúce operetné melódie opäť oživiť, nakoľko jednoznačne patria do zlatého fondu hudobno-dramatického divadla.

Pre dirigenta Ruda Geriho je to návrat k obľúbenej operete ale aj návrat na Novú scénu:

„Po dlhých rokoch čakania sa Nová scéna rozozvučí tónmi operety, ktorá predtým desaťročia patrila k tomu najlepšiemu nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.

Opäť je obnovený operetný trojuholník Viedeň – Bratislava – Budapešť. Práve v týchto troch mestách má tento žáner najväčšiu tradíciu.

S potešením som sledoval, s akým entuziazmom pracovali celý realizačný štáb, sólisti, zbor, tanečníci. Aj spolupráca so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu bola veľmi plodná a inšpirujúca.“

V réžii Petra Oravca si diváci vychutnajú klasickú operetu v modernom naštudovaní. O výpravné kostýmy sa postarala Ľudmila Várossová , efektnú scénu navrhol Pavol Andraško, choreografiu má na starosti Ladislav Cmorej.

(red, rl)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter