Kultúra 5. august 2018

Na Viva Musica! festivale vystúpi Katarzia ako ste ju ešte nepočuli


14. ročník Viva Musica! festivalu má za sebou mimoriadne úspešný začiatok.

Svedčia o tom vypredané koncerty Janoska Ensemble, ktorí začiatkom júla otvorili festival známymi filmovými melódiami, koncert Jasmin Toccata francúzskeho tria Jean Rondeau, Keyvan Chemirani a Thomas Dunford,

koncert extravagantného amerického organistu Camerona Carpentera či koncert nórskej virtuózky Mari Samuelsen, ktorá sa slovenskému publiku predstavila s projektom Bach to Glass.

Aké prekvapenia prinesie festival v auguste?

Neprehliadnuteľná Katarzia zaspieva 9. augusta v bratislavskej Starej tržnici

Katarzia na jeseň vydáva nový album s názvom Antigona a ako prvú Slovenku ju čaká účasť na prestížnej Red Bull Academy v Berlíne. Predtým sa jej fanúšikovia môžu tešiť na ďalšiu premiéru v jej bohatom hudobníckom živote.

„Tak, ako sme v minulosti na festivale klasickej hudby spolupracovali s Janou Kirschner či Korben Dallas, tak sme si povedali, že Katarzia je taktiež umelec, s ktorým stojí za to vyskúšať niečo extravagantné, niečo nové, čo môže vyvolať úplne nečakané hudobné tvary.

Projekt, ktorý spája autorské piesne Katarzie a aranžmány Michala Nejtka, bude doplnený o elektroniku v podaní českého umelca Ivana Achera.

Michal Nejtek je skladateľom klasickej hudby, ale je aj veľmi „cross-žánrový“. Pre Katarziu pripravil originálne aranžmány pre sedemčlenný komorný súbor“, hovorí riaditeľ festivalu, Matej Drlička.

Špeciálnym hosťom koncertu bude slovenská pesničkárka a skladateľka Katarína Máliková.

Legendárny parížsky súbor Ensemble intercontemporain predstaví kontroverzný projekt Dronocracy

Provokatívny hudobno-politický projekt Dronocracy v sebe spája hudbu, divadlo, autorské texty a video a jeho vznik bol inšpirovaný esejou Théorie du drone (2013) francúzskeho filozofa Grégoira Chamayoua.

Štyria hudobníci a dvaja herci interpretujú ambivalentnú umeleckú predlohu. Sú slobodnými improvizátormi, totalitnými hudobníkmi alebo otrokmi elektroniky?

„V rámci projekcií je vedený fiktívny rozhovor s bývalým prezidentom USA, Barackom Obamom, o využití vojenských dronov a bude to teda politicky veľmi nekorektný večer.

Tí, ktorí poznajú Boulezov súbor Ensemble intercontemporain, ktorý je bez debaty najslávnejším súborom súčasnej hudby na svete, sa môžu tešiť na kvalitný a umelecky veľmi sugestívny zážitok,“ prezrádza Matej Drlička.

Festival tento rok uzavrú až dva koncerty

V piatok 24. augusta to bude projekt slávneho amerického herca, režiséra a producenta Johna Malkovicha, ktorý sa predstaví trochu netradične – v úlohe rozprávača v sprievode talianskeho orchestra I Solisti Aquilani s projektom Rozprava o slepcoch (Report on the Blind).

Dielo v sebe spája hudbu a hovorené slovo a vzniklo na motívy románu O hrdinoch a hroboch argentínskeho spisovateľa Ernesta Sabata.

Malkovichom starostlivo vybrané textové pasáže z rozsiahlej state románu s rovnomenným názvom Rozprava o slepcoch sú vložené do hudby Koncertu pre klavír a sláčikové nástroje ruského skladateľa Alfreda Schnittkeho.

Expresívny monológ na tému strachu, zla a paranoje dopĺňa Schnittkeho hudbu a vytvára s ňou pôsobivý dialóg.

Okrem projektu Report on the Blind zaznejú v prvej polovici koncertu aj Komorná symfónia c mol, op. 110a Dmitrija Šostakoviča v úprave Rudolfa Barshaia (podľa Sláčikového kvarteta č. 8, op. 110) a Contrafactus pre flautu a sláčikový orchester súčasného talianskeho autora Giovanniho Sollimu so sólistom Massimom Mercellim.

V sobotu 25. augusta, presne v deň Bernsteinovho narodenia, odznie výber toho najlepšieho z Bernsteinových dnes už kultových diel West Side Story a Candide.

Najznámejšie piesne a duety zaznejú v hviezdnom obsadení sopranistky Adriany Kučerovej a tenoristu Pavla Bršlíka, ktorých na pódiu doplní Symfonický orchester Viva Musica! pod taktovkou českého dirigenta Roberta Jindru.

Koncert sa bude konať v Novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, a bude zároveň súčasťou medzinárodného projektu Bernstein at 100, ktorý v rámci 100. výročia narodenia Leonarda Bernsteina zastrešuje podujatia venované jeho osobnosti a umeleckému odkazu po celom svete.

Viva Musica! festival je už 14. rok neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave. Počas jeho doterajšej existencie priniesol návštevníkom 285 koncertov, na ktorých vystúpilo viac ako 350 domácich a zahraničných sólistov, hudobných zoskupení a orchestrov.

Koncerty festivalu počas jeho doterajšej histórie navštívilo viac ako 135 000 divákov.

Okrem bohatej ponuky exkluzívnych hudobných podujatí v rámci hlavnej koncertnej série prináša počas leta kvalitné umenie aj do verejného priestoru, čím sa mu úspešne darí priťahovať pozornosť nielen širokej verejnosti, ale aj zahraničných návštevníkov hlavného mesta.

V roku 2018 festival prebieha od 12. júla do 25. augusta na rôznych miestach v Bratislave.

(red,vivamusica!)

Foto:zdroj: VIVA MUSICA!

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter