Kultúra 26. október 2017

Na dosky Divadla Nová scéna prichádza, po Mačkách, ďalší svetový muzikál – MAMMA MIA!


Na dosky Divadla Nová scéna (DNS), prichádza po svetovom muzikáli Mačky, ďalší svetový – MAMMA MIA!

O krátky rozhovor sme požiadali Katarínu Hasprovú, ktorá hrá a spieva v Mačkách a Zuzanu Vačkovú, ktorá bude hrať jednu z dôležitých postáv v Mama Mia!

Najbližšie predstavenie Mačky v októbri, je 26. a 27 a novembri ich hrajú 29. 11. Prvá premiéra muzikálu Mamma Mia! je plánovaná na 10. novembra.

Muzikál MAČKY a Katarína Hasprová:

-Čím je pre vás postava Grizabelly v tomto muzikáli? Keď nehráte Grizabellu, tak ste na javisku Ťapkou domácou – museli ste sa kvôli tejto postave aj niečo nové naučiť?

K. Hasprová: Grizabella je pre mňa ďalšou krásnou príležitosťou.

O tejto role sa hovorí, že je to rola za odmenu, lebo počas celého predstavenia má len tri výstupy a v tom záverečnom zaspieva svetovo známu áriu Memory.

Keďže Grizabella nie je tanečná rola, naštudovala som si aj Ťapku, mačku domácu, ktorá viac tancuje ako spieva a kvôli tejto postave som absolvovala aj tréningy stepu, čo ma veľmi bavilo.

-V tomto muzikáli ste všetci účinkujúci v kostýmoch mačiek, so silným líčením, ako sa cítite v roli, v ktorej vás hercov a spevákov spoznať, často len podľa hlasu...?

K. Hasprová: Práve kostýmy a maskovanie sú atraktívnou zložkou tohto muzikálu.

Pri prvých líčených skúškach sme sa ani my, účinkujúci, navzájom nespoznávali.

Diváci si nás pri záverečnej klaňačke dokonca aj fotia. Ja som si svoju masku mačičky tak obľúbila, že v nej šoférujem po predstavení domov a až tam sa odlíčim, keďže je to dlhší proces.

-Čo si dnešný divák môže vziať z muzikálu Mačky? Aké poučenie, či posolstvo?

K. Hasprová: Mačky sú atraktívny titul, napríklad v Londýne sa hrali 19 rokov.

Je to predstavenie veľmi dynamické, so skvelou choreografiou Lacka Cmoreja, so živou kapelou.

Je to predstavenie pre všetky vekové kategórie, preto kvôli deťom hráme niekedy aj poobede.

Divák každej vekovej kategórie si tam nájde niečo iné, primerané jeho veku, skúsenostiam, prežitkom. A zázračne to funguje, cez všetky generácie a v jedinej chvíli.

Muzikál MAMMA MIA! a Zuzana Vačková:

-Ako ste vnímali muzikál MAMA MIA! predtým, ako ste ho začali študovať na DNS? Videli ste film? Ak áno, ktorá postava vás v ňom najviac oslovila a prečo?

Z. Vačková: Keďže som na piesňach skupiny ABBA vyrastala, keď prišiel do kín film, veľmi som sa potešila.

Páčil sa mi, bol svieži, milý, veselý a nestarnúca hudba tejto pre mňa fenomenálnej skupiny bola čerešničkou na torte.

Samozrejme, že najviac som vnímala hlavnú postavu, pretože Meryl Streep patrí k mojim najobľúbenejším herečkám.

A bolo pre mňa zážitkom vidieť ju spievať a tancovať.

V Muzikáli MAMMA MIA! hráte postavu Rosie - čo Vás s ňou charakterovo spája a naopak, v čom ste rozdielne? „Sadol“ vám text piesní do úst...?

Z. Vačková: Keďže aj ja patrím k ženám, ktoré majú priateľky ešte zo školských čias, stretávajú sa a vedia sa posunúť v čase do rokov, kedy chodili na strednú školu, tak mi postava, ktorú mám stvárniť v muzikáli Mamma Mia!, prišla nesmierne sympatická a blízka.

Aj ja si veľmi rada robím srandu sama zo seba a veľmi rada zľahčujem vážne situácie humorom. V tomto sme si s Rosie veľmi podobné.

A čo sa týka textov piesní, ktoré budeme ponúkať našim divákom v slovenčine, musím vzdať hold Martinovi Sarvašovi, ktorý prebásnil všetkým známe hity do slovenského jazyka.

Piesne skupiny ABBA poznáme, ale hĺbku textu som ako dieťa nevedela odhaliť.

A keď počúvam tie krásne slová, ktoré nám v slovenčine tieto piesne ponúkajú, mávam zimomriavky. Naozaj sa diváci nemusia slovenských textov vôbec báť.

-O muzikál MAMMA MIA v DNS je už dnes obrovský záujem - čomu to pripisujete?

Z. Vačková: To, že o tento muzikál bude veľký záujem, to som predpokladala.

Kam prídem a poviem že ho skúšame, všetci hneď nadšenie zvýsknu so slovami - to musím vidieť! A prečo? Pretože Abbu milujeme všetci a romantické príbehy sú niečo, čomu odolať nedokážeme.

Aj ja som nesmierne šťastná, že môžem byť súčasťou tohto príbehu a teším sa na všetkých divákov, ktorí si muzikál Mamma Mia! prídu užiť do Divadla Nová scéna.

(rl)

Foto K. Hasprovej - C. Bachratý a Zuzany Vačkovej – Dáša Šimeková

Fotomontáž: BK-orig.

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter