Kultúra 26. október 2019

Múzeum dopravy oslavuje 20. výročie svojho vzniku


Slovenské technické múzeum - Múzeum dopravy v Bratislave oslavuje 20. výročie svojho vzniku. V sobotu sa počas tejto príležitosti uskutoční v múzeu Deň otvorených dverí (DOD).

Informovali o tom z oddelenia komunikácie Múzea dopravy v Bratislave. 

Počas DOD prebiehajú v klubovni Tvorivé dielne z hliny. Pre deti je pripravené divadlo ZKufraVon s predstavením Pinokio.

KF Model si pri tejto príležitosti pripravilo pre milovníkov modelov ukážky zo svojej tvorby, uvádza múzeum.

Návštevníkom je sprístupnená aj štatutárna výstava pod názvom Čaro bakelitu. Zámerom výstavy je podľa múzea poukázať na široké využitie umelej hmoty v priemysle, domácnostiach aj v bežnom živote od 20. rokov 20. storočia.

"Výstava prezentuje okolo 300 exponátov československej i zahraničnej proveniencie, prevažne zbierkových predmetov Slovenského technického múzea, ale aj predmetov z kolekcií súkromných zberateľov," povedal autor výstavy Ladislav Klíma.

V rámci dňa otvorených dverí bude k tejto výstave prebiehať aj odborný kurátorský výklad. Ten pripravili na 11.00 h, 14.00 h a 16.00 h. 

Pri príležitosti 20. výročia bola predstavená aj nulová bankovka s motívmi historických vozidiel. 

Múzeum dopravy ukazuje historický vývoj cestnej a železničnej premávky na Slovensku. Múzeum sa nachádza v priestoroch koľajiska a priľahlých skladov. 

"Koľajisko, na ktorom sú prezentované železničné vozidlá, je pamätným miestom, kam v roku 1848 prišiel prvý parný vlak na území Slovenska.

Expozície sú umiestnené v bývalých skladoch, postavených v charakteristickom priemyselnom štýle začiatku 20. storočia," uvádza Múzeum dopravy.

(tasr)
Foto: Archív Br. kuriér
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter