Kultúra 21. jún 2018

MMB: Príbeh Starej radnice - virtuálna hra s fyzickým rozhraním


Múzeum mesta Bratislavy (MMB) obohacuje návštevu Múzea dejín mesta v Starej radnici o nový prvok – inštalovaný objekt – virtuálnu hru s fyzickým rozhraním „Príbeh Starej radnice“.

V rámci uvedeného objektu, nastálo inštalovaného v Starej radnici. Návštevníci sa dozvedia, ako postupne vznikala unikátna stavba Starej radnice a čo sa v nej počas takmer 700 ročnej histórie dialo.

Práca s objektom sľubuje zábavu, poučenie, relax pre deti, mládež a dospelých. Dostupná bude každému návštevníkovi. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

Pre verejnosť objekt – virtuálnu hru s fyzickým rozhraním „Príbeh Starej radnice“ sprístupní MMB 2. 7. 2018 ako darček pre návštevníkov v rámci Kultúrneho leta 2018.

Virtuálny „Príbeh Starej radnice“ vtiahne návštevníka do dejín významnej civilnej stavby v historickom jadre mesta. Stane sa tvorcom jednotlivých stavebných fáz architektúry Starej radnice, ktorú dnes chápeme ako komplex budov.

Návštevník má možnosť pohybovať sa v čase a od 14. storočia do 21. storočia a sledovať stavebný a historický vývoj Starej radnice. Virtuálny príbeh umožní návštevníkovi reálne porovnať súčasnú podobu Starej radnice s jednotlivými etapy jej stavebného rozvoja, ktoré sú v súčasnosti neviditeľné.

Práve tento moment sľubuje vzrušenie pri virtuálnom odhaľovaní stavebných fáz. Ďalší zámer projektu je v odhaľovaní príbehov vybraných reálnych ľudí z histórie prepojených so Starou radnicou.

Čo odhalí príbeh Starej radnice? Vytvorený objekt cez sekvencie s krátkymi animáciami a stavaním radnice z reálnych drevených objektov vo vytýčených obdobiach prinesie pohľady na dianie a prestavby vzácneho objektu v srdci Bratislavy: 1377 – 1422 – 1442 – 1500 1577 – 1600 – 1733 – 1850 – 1907 – 1912 – 1930 – 1945 – 1966 – 1988 – 2011.

Uvedené medzníky budú doplnené o bohatý textový materiál a obrázky, ktoré dokumentujú históriu prestavieb radnice. Ideovým východiskom projektu virtuálnej hry s fyzickým rozhraním „Príbeh Starej radnice“ je podpora záujmu o múzeum, dejiny predovšetkým u detí a mládeže, ktorá doteraz neprejavila väčší záujem o dané témy.

Virtuálny svet umožňuje jedincovi oslobodenie od reality a dennej rutiny, prináša možnosť vyniknúť a dosiahnuť výsledky napriek nezáujmu o dejiny v rámci formálneho vzdelávania a to na základe jednoduchého dotyku.

Jedinec si cez časovú os sám vyberá udalosti a usmerňuje príbeh, ktorý ho zaujíma. „Príbeh Starej radnice“ ideovo vychádza zo širšie koncipovanej výstavy na tému „Načo nám je múzeum?“

Inštalácia výstavy ako celku je inovatívnym doplnkom stálej expozície Múzea dejín mesta MMB v súvise s ostatnými pripravovanými interaktivitami.

Virtuálna hra s fyzickým rozhraním „Príbeh Starej radnice“ je súčasťou ďalších interaktívnych činností: Znaky doby = umelecké slohy, Predmety v čase, Kto je kto v múzeu, Kocky sú hodené, ktorá je inštalovaná v archíve z 18. storočia v priestoroch Starej radnice. Obe interaktívne časti výstavy „Načo nám je múzeum“ vytvárajú návštevníkom priestor pre fantáziu, hru a tvorivé trávenie chvíľ v múzeu počas horúceho leta.

Odborní garanti projektu: PhDr. Štefan Holčík, Mgr. Marta Janovíčková a Mgr. Zuzana Francová Realizátori projektu: Mgr. arch. Martin Šichman; Mgr. art. Boris Meluš, Ing. arch. Dominika Szabová

(red,mmb)

foto: Archív BK

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter