Kultúra 18. máj 2018

Mesto bude opäť vzdorovať Napoleonovi


Bratislava si pripomenie rok 1809, kedy ju obliehali napoleonské vojská.

V Sade Janka Kráľa tak od piatka večera do soboty (19.5.) večera nebudú chýbať ukážky historických bojov, táborenia armád, delostreleckých ostreľovaní či samotná rekonštrukcia bitky o Bratislavu.

V Sade Janka Kráľa sa v piatok začne budovať vojenský tábor. Tyršovo nábrežie zas bude večer od 21.30 h patriť delostreleckému ostreľovaniu.

V sobotu od 09.00 h odštartuje pochod vojsk cez Most SNP do centra Bratislavy na Hlavné a Primaciálne námestie, kde budú pripravené aj ukážky vojenských šarvátok a cvičení oboch armád. 

Okrem toho pre návštevníkov budú v sade pripravené detské dobové hry, stánky s ľudovým umením a od 14.00 h sprístupnia aj vojenský tábor. Ľudia môžu sledovať tiež výcvik kavalérie či vojakov.

Chýbať nebude ani pochod bubeníkov a od 16.30 h sa začnú obe armády formovať, pripravovať na boj a pochodovať na bojisko. Hlavným bodom programu bude následná rekonštrukcia bitky o Bratislavu z roku 1809.

Od 21.00 h v sobotu bude na Tyršovom nábreží prebiehať ukážka delostreleckého bombardovania Bratislavy.

Od 1. júna 1809 sa snažili francúzske vojská cisára Napoleona I. Bonaparta dobyť opevnené predmostie rakúskeho cisárskeho vojska, ktoré bolo vybudované na pravom brehu Dunaja na mieste dnešného Sadu Janka Kráľa v Petržalke (Engerau).

Jeho obrancom (5672 mužom a 22 delám) velil generál Bianchi. Dva prápory tvorili slovenskí vojaci z Liptovskej, Oravskej, Trenčianskej a Turčianskej župy.

Francúzom sa nepodarilo predmostie dobyť ani po krvavých útokoch.

Obrana Bratislavy odolala a otvorila obliehateľom brány mesta až 14. júla na základe prímeria po Rakúšanmi prehratých bitkách pri Wagrame a Znojme.

Boje Bratislavu ťažko postihli. Petržalka vyhorela, v samotnom meste pri bombardovaní ľahlo popolom 143 domov, na obidvoch stranách zahynuli stovky ľudí a materiálne škody presiahli milión zlatých.

(tasr)
Foto: bitkaobratislavu.sk
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter