Kultúra 8. september 2017

Konvergencie oslavujú plnoletosť, 18. septembra štartuje 18. ročník


Medzinárodný festival komornej hudby sa v septembri uskutoční už po osemnástykrát.

Festival, ktorého zakladateľom a umeleckým riaditeľom je známy slovenský violončelista Jozef Lupták, ponúkne od 18. do 25. septembra bratislavskému publiku 11 atraktívnych koncertov.

„Odchod Mariána Vargu sa mňa osobne i nášho festivalu veľmi dotýka. Bol s Konvergenciami silne prepojený, nielen názvom, ale tiež hudbou a myšlienkami. Na narodeninovom koncerte, ktorý sme pre neho pripravovali, mala zaznieť hudba, ktorú mal rád. Nielen tá, ktorú napísal, ale hlavne tá, ktorú rád počúval. Aj preto zahráme skladby Šostakoviča, Bartóka, Pärta či Godára. Bude to rozlúčka i oslava. A Marián bude s nami cez svoju hudbu,“ povedal Jozef Lupták o legendárnom hudobníkovi, ktorého tvorba inšpirovala nielen názov, ale aj ideu festivalu.

Marián Varga na Konvergenciách vystúpil viackrát, naposledy v koncertnej podobe kultového albumu Zelená pošta, ktorú festival inicioval. Osobnosť a hudbu Mariána Vargu si bude možné pripomenúť komorným koncertom v Slovenskom rozhlase.

Na Konvergenciách si tento rok bude možné vypočuť jazz v podaní Bratislava Hot Serenaders s Milanom Lasicom a Petrom Lipom, taliansku barokovú divu Rominu Basso, ktorá sa v Dóme sv. Martina predstaví vo virtuóznych duchovných skladbách z 18. storočia spolu so súborom Solamente naturali huslistu Miloša Valenta či fenomenálneho izraelského mandolinistu Aviho Avitala. Ten sa po úspešnej júnovej slovenskej premiére, na ktorej uviedol svoj nový jazzový album Avital meets Avital, do Bratislavy vráti s klasikou. V Slovenskom rozhlase zahrá spolu s festivalovým orchestrom Convergence Players skladby Vivaldiho, s Bratislavou spätého maďarského skladateľa Bélu Bartóka, ale aj známeho klaviristu a skladateľa Petra Breinera, ktorý bude koncert dirigovať. Publikum sa tak môže tešiť aj na slovenskú premiéru unikátnej skladby InstaConcerto, „mikrokoncertu“ pre instagram, ktorá trvá len niečo vyše minúty či populárne Beatles Concerto Grosso.

Esenciou Konvergencií sú komorné koncerty: v atraktívnych industriálnych priestoroch design factory si bude možné vypočuť recitály charizmatického huslistu Milana Paľu, klaviristu Ladislava Fančoviča, klarinetistu Ronalda Šebestu, klaviristky Nory Škutovej a ďalších vynikajúcich slovenských hudobníkov. Zaujímavosťou dramaturgie je Sláčikové sexteto Ernő Dohnányiho, ďalšej významnej postavy hudobných dejín Bratislavy. Už tradične nebude chýbať koncert pre deti, ktorý si okrem sólového recitálu vzala za svoj brazílska klaviristka Sylvia Thereza, novinkou je tematické podujatie Hudba a jedlo, ktoré sa bude konať v bratislavskom hoteli Carlton. Vyvrcholením aktuálneho ročníka Konvergencií bude vystúpenie špičkového švajčiarskeho orchestra Camerata Zürich, ktorý vedie vo Švajčiarsku pôsobiaci slovenský huslista Igor Karško. Ako sólista bude v skladbách Dvořáka v Moyzesovej sieni účinkovať svetoznámy violončelista Thomas Demenga. Koncert Po zarastenom chodníčku je nazvaný podľa známej skladby Leoša Janáčka, ktorej úprava pre sláčikový orchester v rámci večera zaznie. Ako rozprávač sa v texte vytvorenom špeciálne pre tento projekt spisovateľkou Maiou Brämi predstaví známy slovenský herec Boris Farkaš.

„Konvergencie majú osemnásť. Nie som si istý, či sme sa stali „dospelým“ festivalom, no ak sme v niečom dospeli (alebo dokonca dozreli), určite v schopnosti komunikovať komornú hudbu širšiemu publiku než na začiatku. Nadšenie a radosť z tvorenia si chceme ponechať detské, možno aj trochu tínedžerské,“ hovorí Jozef Lupták o festivale, ktorý už roky patrí medzi najvýznamnejšie hudobné podujatia v hlavnom meste. Viac informácii o festivale nájdete na www.konvergencie.sk

(foto, zdroj: redakcia festivalu) 

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter